Scufita Roșie- Little Red Riding Hood- joc de antrenare a gândirii logico-matematice
Am avut o săptămână de vacanță cu copiii în care unul mergea la schi și celălalt voia să meargă și el, însă abia își scosese piciorul din ghips, așa că aveam nevoie de trucuri să îl țin captivat pe lângă mine. Unul dintre trucuri a fost jocul Scufița Roșie (Little Red Ridding Hood), un joc minunat din gama Smart Games, care era să țină și alți copii pe lângă el în loc să meargă la pârtie.
În câteva cuvinte, jocul este pe tiparul celor din gama Smart Games, conține două seturi cu câte 24 de provocări. Primul set are ca sarcină crearea de drumuri de la Scufiță la căsuța bunicuței, iar cel de-al doilea set are ca sarcină crearea de drumuri atât de la Scufiță cât și de la Lup către căsuța bunicuței. Cele două seturi de provocări au fiecare câte 4 nivele de dificultate (starter, junior, expert și master) . Copiii sunt foarte entuziasmați când văd cum evoluează de la la un nivel la altul. Își asumă rolul respectiv și sunt motivați să continue.
Găsiți aici o descriere a jocului și un film de prezentare a elementelor care îl compun și a modului în care se joacă.
Încă un element important la acest joc și la cele din această gamă este că jocul are controlul erorii la fel ca materialele de învățare din pedagogia Montessori și e o singură soluție pentru fiecare provocare. Am mai observat că după ce rezolvau provocarea copiii erau foarte bucuroși să vadă că soluția de pe pagina următoare este chiar cea găsită de ei. Practic soluția are rol de auto-evaluare și învață copilul de la cele mai mici vârste să facă acest lucru.
Controlul erorii și auto-evaluarea sunt piloni importanți pentru o învățare autonomă.
Am mai observat ceva inițial la jocul cu Cei trei purceluși, observație care s-a accentuat acum. Avem mai multe jocuri din această gamă, însă cele pe care s-au bătut copiii au fost acestea care au și o poveste ce lor le este dragă sau care conectează raționalul la emoțional. Scufița Roșie a fost o poveste pe care copiii au aflat-o chiar de la bunica lor și pe care eu am evitat-o când erau foarte mici, însă de care ei erau fascinați. Conectarea cu emoția din poveste face ca jocul să fie mult mai intersant pentru copii.
Jocul este individual, pe cutie scrie că vârsta recomandată este 4-7 ani, însă poate fi cu succes folosit și de copiii mai mari de 7 ani. Unele provocări pot pune la încercare și adulții.
Dacă aș fi educatoare/ învățătoare aș folosi jocurile acestea la grădiniță/ școală probabil zilnic. Sunt mană cerească pentru dezvoltarea gândirii logico-matematice. Antrenează gândirea pentru a găsi soluții, pentru a alege între diferitele opțiuni, antrenează perseverența, copiii testând mai multe scenarii până ajung la soluția corectă atunci când provocările sunt mai complexe. Modul în care ajungem la anumite soluții pot fi oportunități de discuție pentru diferite noțiuni pe care le învață copiii. De exemplu pentru noțiunile de mai mare și mai mic, corelate cu aproape și departe atunci când comparăm și construim drumurile de la Scufiță și de la Lup în paralel către căsuța bunicuței.
O altă observație legată de joc este că pentru copiii mai mari pare să fi fost mult mai ușor jocul pentru că sunt menționate indicii la fiecare provocare, în sensul că fiecare bucată de drum folosită are o floare de o anumită culoare și în josul paginii sunt menționate culorile florilor corespunzătoare pieselor care trebuie folosite. Uneori se folosesc 2 piese, alteori 4 sau 5, însă în lipsa acestui indiciu copiii ar avea un joc cu o complexitate mai ridicată. Aș recomanda ca pentru copiii de 6 ani+ să încercați jocul fără a le spune acest indiciu. Desigur e foarte posibil să identifice ei foarte rapid indiciul așa cum a fost și cazul fetiței mele, care se enerva că vedea florile și nu putea alege ea piesele care să fie folosite.O soluție ar fi ca un adult să dea pagina la provocarea următoare și înainte de a îi arăta copilului provocarea să acopere florile cu indicii cu o bucată de hârtie.
Jocul mai conține și o carte cu ilustrații, fără text, cu povestea Scufiței Roșii, o puteți folosi pentru exerciții de storytelling cu copiii, dezvoltând în acest mod și inteligența verbală a copiilor.
Acestea fiind spuse, jocul Scufița Roșie (Little Red Ridding Hood) e un hit, clar în topul preferințelor noastre. Vi-l recomandăm cu mare drag.
Citește și Cei trei purceluși și gândirea logică
6 Comments