Reginele adormite- joc de strategie, memorie și atenție
V-am povestit aici despre Zeus Dezlănțuit, un joc de strategie inspirat de personajele din Legendele Olimpului, care e foarte bun pentru școlari (ei fac adunări în concentrul 0-100 cu și fără trecere peste ordin pentru a calcula valoarea muntelui Olimp), dar și pentru adulți pentru că dezvoltă mult atenția și gândirea strategică.
Din seria ce mai puteți comanda de la Cărturești cât sunt închise librăriile, în speranța în care vor avea forța să redeschidă după izolare, azi vă prezint Reginele Adormite. Cele două jocuri sunt din aceeași gamă, Lex Games, și pentru că mi-au plăcut mult ambele, mi-am propus să studiez pe îndelete colecția.
Ce m-a atras cel mai mult la acest joc foarte frumos este faptul că a fost inventat de o fetiță de 6 ani, Miranda Evarts, într-o seară în care nu putea să adoarmă, cu ajutorul surorii mai mari și a părinților săi.
Scriu acest articol în timp ce joc jocul a treizecea oara pe ziua de azi cu copiii. Mi-au ieșit regii și reginele pe nas.
Pun mai jos regulamentul pentru a nu sta eu să îl explic.
Pe scurt, copiilor le place foarte mult jocul deoarece cărțile sunt foarte haioase, regine și regi haios desenați și pentru că jocul e foarte dinamic, au parte de multă acțiune și magie. Poțiuni de adormit, baghete magice, dragoni, ce-și pot dori copiii mai mult într-un joc.
Încă o parte foarte bună la acest joc e că nu durează mult. Pe cutie scrie că durează 20 de minute. Dar în general durează cam 10 minute. E un mare avantaj pentru că jocurile repetate cresc învățarea, copiii prind mereu noi strategii, au șansa să câștige fiecare de mai multe ori. (Am jucat cu ei și Catan pentru adulți de vreo 3 ore și deși le plăcea, n-au vrut să îl joace decât de vreo 3 ori pentru că dura prea mult pentru ei la 6-7 ani).
Un alt punct forte pentru copiii este acela că pot face adunări simple. Pe de o parte adună punctajul reginelor și văd cât mai au până să câștige punctele necesare, căutând mereu reginele cu punctaj mai mare. Fac și comparații simple de numere atunci când decid ce regină să adoarmă de la adversar (cea cu punctajul cel mai mare).
De asemenea, cărțile cu cifre, care nu au putere precum regii, dragonii, soldații sau baghetele magice, pot fi puse jos în grup dacă fac împreună o operație matematică.
Până acum am pus doar cu adunări: 3+2=5, 4+3=7. Avantajul e că atunci când pui 3 cărți deodată, tragi 3 cărți noi din pachetul mare și ai șanse mai multe să tragi cărți-putere. Pentru copilul mic de 6 ani care încă nu e la școală acesta e un exercițiu excelent. Trebuie să identifice operația matematică și să o explice atunci când pune cărțile jos.
S-a nimerit să am și cărți în care să pot face mai multe operații matematice. Am pus de exemplu 2+2=3=7 și am scăpat deodată de 4 cărți, sau 1+1+6+2=10 și am scăpat de toate 5 cărțile putând să iau automat cinci cărți noi.
În timp ce scriam aici, mi-am dat seama că pot să îi învăț pe copii la jocurile următoare și câteva înmulțiri pentru a scăpa de cărți.
De exemplu pot pune 2 cărți de 2 și un 1 chiar dacă nu au un 5, pentru că 2×1=2 sau 3x3x1=9. Posibilități sunt multiple.
Un alt punct pozitiz adus de acest joc în casa noastră a fost regele-Hipiot. Copila mare m-a întrebat ce înseamnă hipiot și am început să discutăm despre asta. Momentan am pus doar muzica hippie pe fundal în timp ce jucăm jocul, dar am în plan să îl folosesc pe bietul rege pentru ceva introduceri în istorie și artă pe această temă.
Pentru a încheia, declar că e un joc foarte simpatic și pentru adulți și l-am jucat și eu cu plăcere. Îl găsiți pe site la Cărturești cu livrare acasă.
Am scris despre el pentru că sper să mai existe Cărturești și să ne vedem acolo la o lansare frumoasă. De carte. :).
Și ascultați niște muzică hippie. E foarte relaxantă.
Asta ascult eu acum 🙂
One Comment