Vitamina L, un smoothie și o doamnă
Astăzi am continuat cu seria de smoothie-urilor sănătoase (îmi sună a pleonasm, dar vreau să accentuez doza de sănătate din ele). Am primit mesaje despre cum îmi construiesc smoothie-urile. N-am stat să învâț rețete, nici nu le-am reprodus pe cele găsite pe internet decât rareori. Am înțeles niște principii și am improvizat în funcție de ce aveam în frigider/ ce găseam la piață.
Pentru smoothie verzi pun de obicei o mână de frunze: pătrunjel, spanac, țelină, frunze de sfeclă, mentă, tarhon, broccoli și ce mai nimeresc. Apoi adaug vitamina C care ajută la absorbția nutrienților din frunze. Astfel, adaug fie o sucul de la o lămâie +/ o portocală, fie cătină. Apoi mai adaug niște semințe: de cânepă, de chia, de susan, de in, de floarea soarelui. Cel de-al patrulea ingredient e un fruct– o banană, în general, dar în funcție de sezon mai pun afine, măr, pară, pepene. Apa e ingredient constant așa că nu o mai număr. Uneori le fac cu 3 ingrediente, dar păstrez frunzele și citricile/ cătina.
Pentru mai multe detalii legat de smoothie verzi și beneficiile lor recomand acest articol al Ligiei Pop. Sunt o mulțime de alte site-uri în engleză, dar pentru început articolele Ligiei Pop sunt foarte bune.
Pentru smoothie-ul nostru de astăzi baza a fost din o mână de frunze de țelină. Am găsit o sinteză a proprietăților frunzelor de țelină aici. Sunt benefice pentru colesterol, în tratarea obezității, a afecțiunilor cardiace etc. Un smoothie bun și pentru bunici.
Am adăugat cătina în miere. Mai multă cătină astăzi pentru că mă simt foarte obosită și vitamina C este bună și pentru organismele obosite, nu doar răcite.
Am adăugat din nou semințe de cânepă. Consum aproape zilnic în perioada aceasta pentru că alăptez și mânânc carne foarte rar. Despre proprietățile lor, vedeți linkul din articolul anterior. Și o banană pentru un smoothie cremos și dulce, apreciat de copii.
A avut mare succes la copii, ca și celelalte. Mihai (8 luni) a mâncat 9 lingurițe semipline, Maria a băut 6 paharuțe verzi “la terasa” improvizată în bucătărie.
Dar ingredientul despre care vreau să vorbesc astăzi este vitamina L pe care o adaug în toate smoothie-urile și mâncărurile pe care le pregătesc copiilor (nu foarte multe; bucătăria nu este punctul meu forte).
Vitamina L (love) e un concept promovat de Cristela Georgescu, o mamă deșteaptă care și-a dedicat viața din ultimii ani nutriției sănătoase. Menu-ul zilei familiei Georgescu din perioada când mezinul familiei abia împlinise 6 luni mi-a servit drept inspirație în procesul de diversificare a alimentației Mariei. Nici Maria nu a primit carne până la un an (când i-au dat bunicii, după cum am mai spus) și analizele ei erau perfecte. Petru și Pavel, copiii Cristelei, sunt hrăniți fără proteine de origine animală și, la fel, din spusesele Cristelei, analizele lor sunt perfecte. Despre Cristela și tot ce face ea bine și minunat pentru noi toți cei care vrem să ne hrănim sănătos găsim informații pe blogul ei. Ca o introducere, am găsit o poveste a unei mămici care a fost la una din conferințele Cristelei. Chiar și povestea despre conferință conține o mulțime de informații utile pentru sănătatea noastră cea de toate zilele.
Ce vreau să menționez e că după ce am mâncat sarmale, sandviciuri, grătare, șuncă cu ceapă și șoric, droburi, omlete, pârjoale, poale-n brâu și alte asemenea o viață întreagă, e foarte dificil să trecem acum la supă de roșii cu quinoa, salată de leurdă cu sos nu mai știu de care, mâncărică de linte cu fulgi de drojdie, tort de mei cu curmale. Suntem obișnuiți cu gusturile copilăriei, de cele mai multe ori căutăm ceva rapid de făcut sau gata de cumpărat. Acum informații despre hrană sănătoasă se găsesc pe toate drumurile. Depinde de fiecare dintre noi dacă vrea să le găsească, să investească timp în documentare și să le aplice puțin câte puțin. Eu citesc deja de aproape 2 ani și aplic doar parțial din o mulțime de motive, cel mai important fiind lipsa timpului.
Am început articolul acesta ieri, dar nu l-am terminat decât azi pentru că Mihai a avut nevoie de multă vitamina L pentru a-și trata mucii și disconfortul aferent: a supt vreo oră neîntrerupt, a vrut plimbări lungi în brațe, delicii pe care și Maria le-a revendicat în egală măsură. Nu spun că tratăm pneumonii cu îmbrățișări, dar confortul emoțional al copilului, râsul și voia bună sunt direct proporționale cu starea de sănătate. O spune Cristela care nu face nimic altceva decât să se documenteze despre nutriție și sănătate și eu o cred.
Voi cât de des râdeți cu copiii voștri?
Leave a Reply