Lăsați copiii să meargă când vor ei! Cum vor/ pot ei!
Stiu ca sunt deja multe articole pe marele internet pe acest subiect, insa simt nevoia sa imi exprim si eu punctul de vedere.
Am vazut zilele trecute doi copilasi, sa fi avut vreo 18-24 luni, erau agatati cu niste hamuri si ridicati, ghidati, smuciti de parinti, ca nu cumva sa cada. Din pacate nu mi-am permis sa le zic nimic. Nu sunt eu omul care sa tina teorii pe strada sau in parc.
Oarecum si inteleg parintii, isi tin copiii cu hamuri din frica de a nu cadea. Ce nu stiu acesti parinti bine intentionati, de altfel, e ca in acest fel fac mult rau copilulului. De ce? Hai sa le luam punctual:
- Cazaturile periculoase
Copilul sau bebelusul (cel mai frecvent am vazut la bebelusi acest ham) invata in mod natural sa cada, daca i se da voie. O sa isi puna mainile in fata si o sa cada pe ele, intr-un mod mai putin periculos. Dar daca parintele il ridica instant in momentul in care el are tentativa de a cadea ii distruge acest instinct, si copilul nu o sa mai stie sa cada intr-un mod mai sigur, ci o sa cada ,,ca lemnul”, gramada.
- Intarzie mersul
Pe langa cazaturile periculoase mai exista si riscul de a-i fi teama copilului sa mearga fara ham, deci o sa se intarzie mersul.
- Creaza bebelusului falsa senzatie de mers
Un copil purtat in ham sau de manute ajunge sa creada ca el poate merge, si uneori uita ca e nesutinut si atunci se pot produce accidente grave, cazaturi si intarzierea mersului. Aceleasi efecte negative le au si premergatoarele si purtatul de manute. In mod natural bebelusii se tarasc, merg de-a busilea, merg sustinandu-se de mobila sau alte obiecte si in final merg biped. Daca adultul intervine, pe principiul ,, pentru ca asa cere copilul”,( sa fim seriosi, copilul nu poate cere ce nu cunoaste) se strica acest echilibru. Fiul meu nu a fost purtat de manute sau in premergator nici o secunda, a mers in patru labe inclusiv afara, pe unde era uscat, am interzis inclusiv familiei extinse sa il atarne de manute, si a mers singur la 1 an si 2 saptamani.
Am vazut atatia adulti cocosati asupra bebelusilor… Sunt convinsa ca multi nu stiau, credeau ca asa e normal. Dar nu, nu e. Normal e ca sa i se permita copilului sa treaca prin toate etapele mersului.
- Arata cel putin ciudat sa vezi un copil atarnat in ham
Asta ca sa folosesc o exprimare politicoasa. Voua v-ar placea sa fiti legati si smuciti cand va aplecati sa luati o piatra sau cand suneti pe punctul de a cadea?
Pe principiul: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.
Pe langa celebrele hamuri ar mai fi si premergatoarele. O sa le expun punctual mai jos efectele negative.
1. Riscul ridicat de accidente. Bebelusii se pot rasturna cu ele
Stiati ca in unele tari au fost interzise din pricina accidentelor create?
Ei bine, o sa ziceti ca voi nu va lasati copiii nesupravegheati in premergator, insa accidente se pot intampla si cand copilul nu mai e in premergator. Exact pe acelasi sistem ca si hamurile, creaza falsa senzatie de mers si de siguranta.
- Mersul pe varfuri
Unii copii care au folosit premergatorul merg pe varfuri. Exact acelasi lucru se poate intampla si la cei purtati de manuta. In premergator nu ajung cu piciorusele pana jos, calca doar pe varful degetelor si pot ramane cu acest obicei si ulterior.
Cand copilul merge sustinut de obiecte merge pe toata talpa pt ca deja e pregatit sa faca acest lucru, cand e pus in premergator sau purtat de manute e fortat. Da stiu, o sa imi spuneti ca el deja s-a ridicat in picioare, ca merge pe langa obiecte si nu intelegeti cu ce e diferit ca e pus in premergator sau purtat de manute. Ei bine, e foarte diferit! Un proces este natural, realizat cand copilul e pregatit, celalalt cand adultul crede ca e pregatit copilul. Daca alege sa mearga sprijinindu-se, copilul alege obiecte pentru echilibru la nivelul lui, mainile adultului sunt un pic cam sus, si de aici si durerile de spate pentru parinti. În plus, copilul sta atarnat cu mainile in sus. Am vazut bebelusi ce umblau singuri cu mainile in sus in parc.
- Intarzie mersul
La fel ca si hamul poate duce la intarzierea mersului. Fie din cauza obisnuintei fie din cauza frici de a cadea cand nu e sustinut.
Sunt convinsa ca sunt multi copii care nu au nici un efect secundar desi au fost pusi in ham sau premergator. Dar oare merita riscul? Oare merita sa ne supunem copiii la aceste riscuri si ulterior la sedinde de kinetoterapie doar pentru ca altii nu au patit nimic? Cel mai adesea pentru corectarea mersului pe varfuri e recomandata kinetoterapia.
Ce alternative sunt?
O sa le mai repet pe scurt:
- Lasati copiii sa se dezvolte in ritmul lor! Copiii nu sunt lenesi, cum tot aud! Nu! Fiecare merge cand e pregatit, unii merg la 10-11 luni, altii merg la 15-16 luni si sunt la fel de normali dezvoltati.Mersul de-a busilea sau in patru labe, cum mai e numit, e foarte important deoarece copilul invata sa aiba echilibru, sa cada intr-un mod nepericulos, isi dezvolta musculatura si unii specialisi spun ca e foarte important si pentru dezvoltatarea creierului si a limbajului.
- In loc de premergator, exista variata antemergatorului. Acesta se impinge, e ca un fel de cadru care ajuta la sustinerea echilibrului. Insa, personal, eu am retineri si pentru acesta.
- Nu faceti comparatii intre copii si nu-i lasati nici pe altii sa va influenteze. Presiunea sociala e foarte mare: ,,x a mers la 6 luni, al tau nu merge inca?” Cred ca toti parintii aud fraza aceasta pe diverse variatiuni zilnic. Copiii se dezolta diferit, unii sunt mai avansati motric, altii pe linie de limbaj etc. Nu are nici un rost sa ii presam doar pentru ca noi suntem presati. De multe ori se si exagereaza. Citeam pe undeva ca doar 50% dintre copii merg inainte de prima aniversare.
In loc de incheiere o sa las niste linkuri care vorbesc mai detaliat despre acest subiect:
De ce nu este recomandat purtatul de manute:http://www.janetlansbury.com/2011/03/9-reasons-not-to-walk-babies/
Despre nocivitatea premergatorului: http://clubulbebelusilor.ro/articol/1086/premergatorul-descurajeaza-mersul.html
Anamaria, Citim cu drag
Sursa foto- aici
Citește și Cartea care mi-a pus copilul la colț
22 Comments