Ce este un copil?
Trăim poate una dintre cele mai lungi perioade în care copiii stau împreună cu părinții lor de dimineață până seara. Desigur, există copii și părinți care au făcut asta și înainte. Dar există mulți copii și mulți părinți care au avut program de câteva ore pe zi și weekend, iar acum nu știu ce să facă cu atâta timp împreună. La fel cum există și părinți care, din păcate, lucrează în domeniile vitale în această perioadă și nu au acest lux al șederii acasă cu copiii.
Însă mulți părinți au acest timp neașteptat cu copiii.
Și aventura e cu atât mai interesantă cu cât noi, părinții, nu suntem într-o vacanță cu copiii, ci avem în continuare proiecte, termene limită și muncă de acasă.
Cu toate greutățile aferente, perioada aceasta e una excelentă pentru reflecție. Avem acum timp să ne gândim la cine suntem noi, la ce este o familie, ce este un copil, ce este un părinte, ce este un prieten, ce este un bunic, ce este un medic, ce este o școală, ce este o țară, ce este o comunitate, ce este o relație, ce este o planetă.
Unul dintre cele mai frumoase mesaje din rețelele sociale din perioada aceasta, spunea frumos: dacă nu putem merge afară, putem merge înăutru. Înăuntrul familiei, înuntrul nostru.
E posibil să ne speriem de ce găsim acolo. E la fel de posibil să ne bucurăm de ce găsim acolo. În ambele variante, avem șansa de a construi pe ceea ce găsim. Însă orice construcție se fundamentează și pe o profundă reflecție cu privire la starea de fapt.
Una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii din casa noastră este Ce este un copil, scrisă și ilustrată de Beatrice Alemagna, una dintre artistele mele preferate. E publicată în România la Editura Signatura și e o mostră de simplitate și reflexivitate.
Vă pun aici un film cu și despre Beatrice Alemagna. Este în italiană, e posibil să înțelegeți multe, dar puteți să vă hrăniți și cu imaginile cu artista în timpul muncii.
Îmi place mult cartea aceasta pentru că nu are copii superbi și perfecți după anumite standarde, ci copii superbi și perfecți după toate standardele. Are diversitate, are naivitate și are umor. Portretele copiilor sunt atât de expresive încât îmi este greu ori de câte ori citesc cartea aceasta unor copii pentru că ei au tot felul de reacții. De la uimire, încântare, bucurie până la dezgust sau cum s-o fi numind acel sentiment când copiii se strâmbă și fac câh.
Cert e că ilustrațiile au o inocență a lor, de parcă ar fi fost realizate de un copil.
Nu vă spun ce crede autoarea că e un copil, deși sunt câteva indicii in fotografiile de mai jos postate de editura Signatura. Dar m-aș bucura să aflu ce credeți voi că este un copil.
Am folosit cartea aceasta ca declanșator la un atelier de storytelling cu copii de 6-9 ani. Am vorbit puțin în acel atelier și despre povești absurde și am citit puțin din una dintre cărțile mele preferate Povești. 1,2,3,4, scrisă de Eugen Ionesco. O recomand cu mare căldură.
I-am provocat atunci pe copii să facem împreună o poveste similară care să se cheme Ce este un părinte?
Ne-am împărțit în două grupuri: unii care voiau să se gândească la părinți în cheia absurdului și unii care voiau să se gândească la părinți în cheia realului și am făcut apoi un dialog despre ce este un părinte. A ieșit ceva simpatic. Merită încercat și acasă sau la școală cu copiii.
Iată ce mi-au zis copiii, din amintiri.
Despre părinți în cheia absurdului.
Un părinte face tot ce vrei tu. Ca și cum tu ai fi părintele.
Un părinte te pune pe telefon fără voia lui.
Un părinte te-aruncă pe geam pentru că nu te iubește.
Un părinte te lasă să mergi la magazin singur.
Un părinte este un om care nu știe prea multe lucruri.
Despre părinți în cheia realului.
Tata este un om care e ușor de păcălit.
Un părinte e un om căruia îi place fotbalul.
O mamă se enervează tare. Asta în cazul în care e Vărsător.
…
Și lista ar putea continua.
Eu aș adăuga: Un părinte e un om care mereu vrea să îți dea de mâncare. Și dacă are și dacă n-are.
Aș mai face variațiuni pe aceeași temă cu întrebări precum: ce este un cățel, ce este un adult, ce este un bunic, ce este un profesor, ce este o bonă.
S-ar putea să iasă ceva haios, demn de emisiunea care era pe vremuri, Copiii spun lucruri trăsnite.
Și ar fi frumos dacă ați juca asta copii și părinți și ați compara apoi răspunsurile.
Sunt multe discuții pe care le deschide această carte. Depinde însă foarte mult de cel care o ține în mână, de modul în care o înțelege, o iubește și o poate folosi pentru a săpa și a ajunge în profunzime.
Pentru că am văzut că e tirajul epuizat pe site la Editura Signatura, găsiți ultimele exemplare în Cărturești.
4 Comments