Provocarea de duminică- Cenușăreasa de la Opera comică pentru copii
Duminica trecută am fost cu Maria (3 ani și 5 luni) la Cenușăreasa- un balet al Operei Comice pentru copii. M-am gândit mult dacă s-o duc, pentru că la noi în casă poveștile cu prințese în așteptarea prinților salvatori care să le ia de nevastă nu sunt pe lista de lecturi recomandate. Dar cum am auzit că e foarte frumos, iar Mariei îi place mult dansul și muzica am zis să încercăm. Mai ales că eu sunt mare iubitoare de artă sub toate formele ei, și cum acum sunt legată de glie (a se citi cu 2 copii legați de gât) momentele în care ajung la vreun spectacol de teatru, operă etc tind spre zero. Pentru a nu îmi muri partea asta de celule din corp, gust și eu spectacolele pentru copii, bucurând copilul din mine.
Era a doua oară când mergeam la Opera comică pentru copii și ceea ce m-a impresionat și prima dată încă de la intrare a fost modul călduros, cu miros de măr copt și scorțișoară cu care doamna Felicia Filip întâmpină fiecare oaspete. Sigur că Maria nu o cunoștea pe doamna Filip și s-a emoționat ca la vederea oricărui alt om necunoscut care îi întindea mâna, însă eu eram extrem de emoționată să o văd pe doamna Felicia Filip în carne și oase și să îmi mai și zică câte ceva. M-am abținut să îi dau vreo îmbrățișare și să mă port ca un copil mic care l-a văzut pe Mickey Mouse (un copil fan Mickey, evident), am pozat în adultul serios, zâmbind în colțul gurii și am răspuns politicos vorbelor de bun venit. Chiar așa, ia să pun eu niște muzică cu Felicia Filip. cât scriu povestea aceasta. Până la următoarea vizită la operă o să îi pun Mariei cântece cu ea să știe și ea cu cine dă noroc. :).
Povestea Cenușăresei a fost una exprimată doar prin muzică, dans și mimică și a fost pentru noi un prilej foarte bun să vorbim despre emoții. Neștiind povestea, Maria mă tot întreba:
-De ce e Cenușăreasa tristă? De ce sunt furioase surorile? De ce e furioasă mama surorilor? De ce sunt șoriceii triști? De ce, de ce, de ce? Bineînțeles.
Și o întrebare la care nu mă așteptam:
– Unde e tatăl Cenușăresei? Și unde e tatăl surorilor?
Chiar așa, tatăl de ce e așa de absent și apatic și în poveste și aici?
A fost o provocare pentru mine să inventez un fir diferit al poveștii pentru că nu voiam să îi zic Mariei nici ce e aia mamă vitregă, nici ce sunt surorile vitrege, nici ce s-a întâmplat cu mama reală a Cenușăresei, nici că Cenușăreasa era sclavă în propria casă și salvarea ei a fost măritișul. Pentru cei 3 ani și un pic ai ei sunt informații care nu cred că îi sunt necesare, însă asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de dans, de culoare, de emoții, de muzică. Câteodată e bine că lipsesc cuvintele din peisaj și putem lăsa imaginația să zboare încotro vrea ea.
Vă recomand cu drag acest spectacol de balet fie și pentru că este o ocazie frumoasă de a învăța copiii de mici mai degrabă cu sălile de spectacol decât cu tabletele, televizoarele și telefoanele.
Voi ce spectacole frumoase ați mai văzut cu copiii?
Citește și Țăranul român, țăranul american și toddler-ul
Fotografie- Opera comică pentru copii- Album- Cenușăreasa
Leave a Reply