Prima ediție a Bucharest Mini Maker Faire la Oraselul Cunoasterii
Pe prietenii de la Oraselul Cunoasterii i-am cunoscut anul trecut la Festivalul Stiintei. I-am iubit din prima clipa si m-am bucurat foarte mult ca stam la 5-10 minute de ei si vom putea merge des sa ne jucam de-a stiinta in casuta lor. Desi copiii aveau un an jumatate- doi, i-am vizitat de cateva ori in sezonul rece si de fiecare data plecam cu greu. Stiinta prezentata intr-o forma ludica ii atrage pe copii intr-un mod nemaipomenit. Si, mai mult decat atat, copilul din noi, adultii, s-a bucurat mereu de descoperirile de la Orasel. Am fost intr-o zi si cu bunicii si m-am uitat cu atentie la bucuria de pe fata lor la descoperirea locului.
Anul acesta, in data de 24 septembrie, intre orele 10-18 Oraselul Cunoasterii este gazda unui eveniment foarte interesant pentru copii si parinti deopotriva: prima ediție a Bucharest Mini Maker Faire. Sloganul evenimentului este: “sa descoperim cum am evoluat “stiintific” de la „roata olarului” la „imprimanta 3D”.
Bucharest Mini Maker Faire este un eveniment dinamic, interactiv, al pasionaților, care își propune să aducă la un loc creatori/makeri din diferite domenii: meșteșugari, artiști, oameni de stiintă, ingineri și IT-iști de toate vârstele, pentru a face schimb de experientă, a invăta și descoperi impreună.
Gazdele de la Oraselul Cunoasterii vor avea invitati copii care au facut mici robotei, experimente imaginate de ei, dar si adulti pasionati de roboti ( ROBOFUN), chimie ( Cristian Stanescu), fizica si experimente ( Fun Science, Asociatia Pro Cunoastere), arta (Game Art, Art Time -atelier de creatie si olarit), oameni care au inventat jocuri ce ne explica matematica ( ITSPHUN). Participantii vor calatori prin Univers alaturi de cei ce au creat programul Exposol, vor invata arta impaturirii hartiei sau vor face noi experimente de fizica.
Evenimentul este organizat incepand cu anul 2006 in SUA, la initiativa revistei Make.
In 2013 erau deja organizate Maker Faires in Germania, Marea Britanie, Spania, Japonia, un eveniment european la Roma.
In SUA, evenimentul este unul de amploare, participand si companii precum Google. Iata aici un film cu proiectele de cercetare ale Google prezentate in cadrul Maker Faire, prezentate de Chris DiBona, Director stiintific in cadrul Google: https://www.youtube.com/watch?v=F5jj6gBKGK8
M-as bucura sa vad si in Romania companii private sau publice cu departamente de cercetare, laboratoare de cercetare ale universitatilor prezente la acest eveniment sau la editiile urmatoare. Sa vad prezentata stiinta de o maniera prietenoasa si accesibila publicului larg.
Despre istoria Maker Faire incepand in 2006 puteti citi aici.
Iata si un film despre editia din 2012 din Dublin.
Sau despre editia din 2014, din Tokyo:
Vestea buna e ca ORICINE POATE FI UN MAKER in cadrul festivalului! Pana sambata dimineata inca se mai pot inscrie makeri pentru a-si prezenta creatiile in cadrul festivalului. Asa ca daca sunteti un maker sau daca cunoasteti un maker, un creator, care ar putea inspira copiii sa devina la randul lor creatori, trimiteti-l sa se inscrie la eveniment, scriind pe adresa contact@oraselulcunoasterii.ro.
Ideea festivalului este: un maker este in fiecare dintre noi, e minunat sa faci lucruri cu mainile si mintea ta. Toate activitatile sunt pentru copii si adulti in egala masura. Copiii vor putea mai peste tot sa incerce, sa faca si ei, sa puna intrebari la care li se va raspunde!
Daca va doriti ca si mine sa avem mai multi makeri printre noi, sa incurajam imaginatia copiilor, creativitatea si dorinta de a crea cu mintea si mainile lor, transmiteti vestea frumoasa, veniti la festival, incurajati oamenii talentati din jur sa devina makeri in cadrul Festivalului si sa inspire copiii mai mici sau mai mari care vor trece pragul Oraselului Cunoasterii (Str. Pajurei nr.3A sect.1 București, cartierul Bucurestii Noi).
Participarea tuturor oamenilor pasionati de stiinta si arta este gratuita.
Sursa foto- aici
Leave a Reply