Plânsul bebelușului se poate descifra
Povestea mea începe în anul 2011 când în timpul perioadei binecuvântate, de sarcină, am descoperit Dunstan Baby Language. În materie de școlari eram destul de instruită, meseria mea de bază fiind aceea de profesor de limba romănă și engleză, însă nu cunoșteam mai nimic despre bebeluși. Mai ajunsesem în preajma micuților, dar pentru scurte momente. Îmi amintesc cum ținându-mi în brațe nepoțelul nou născut, mi s-a făcut frică de fragilitatea pe care o percepeam atunci, de cât de micuț era și de faptul că i-aș putea face vreu rău. Și cam atât.
Să mă întorc dar la anul de grație 2011, când urma să devin eu însămi MAMĂ. M-am pregătit atât cât m-am priceput, eram liniștită gândindu-mă că mama mea va fi lângă mine, dar ceea ce a schimbat complet perspectiva, viziunea și modul în care mi-am îngrijit fetița, a fost Dunstan Baby Language.
De atunci și până azi sunt fascinată de cât de firesc și plăcut s-au scurs acele prime luni de după naștere, începând cu ziua 1, de 25 decembrie în familia noastră. Atât eu cât și soțul meu ne-am bucurat să o descoperim pe Teodora, înțelegând tot ceea ce ne spunea prin acel tip de limbaj folosit de absolut orice nou născut de pe întregul mapamond.
Am învățat cum vorbesc bebelușii, iar noi ne-am conectat mult mai relaxați cu copilul nostru, fără a ne stresa că suntem părinți începători, că nu știam nimic despre bebeluși. O descopeream conștienți de nevoile pe care ni le transmitea prin sunetele specifice micuților bebeluși, și reușeam să le împlinim la cerere. Vă sună cunoscut să alăptați la cerere (așa ca un prim exemplu?)
Din clipa aceea a încolțit în mintea mea dorința de a duce mai departe acest mesaj al bebelușilor, mi-am dorit ca toate mamele din țara noastră să beneficieze de pe urma cunoașterii limbajului cu care puișorii le vorbesc și astfel am devenit educator internațional și primul din România, Dunstan Baby Language (DBL).
Am învățat și vreau să vă învăț și pe voi cum comunică bebelușii, să vă ajut să descoperiți etapele și modul prin care copilașii sunt apți a ne arăta ce nevoi au, care sunt semnalele verbale și ale corpului, coroborate, involuntare sau intenționale în funcție de vârstă și cum le decodificați/interpretați corect, astfel încât să aveți parte de o experiență plină de satisfacții parentale și de un bebeluș liniștit și fericit.
Să cunoști limbajul bebelușului tău este de-o utilitate similară cu a-i vorbi unui adult care te aștepți să te înțeleagă.
Există sceptici, lipsiți de curiozitate în primul rând, atunci când vine vorba de abilitatea unui nou născut de a comunica, spunând că este imposibil.
Acestora eu le spun așa: în urmă cu foarte mulți ani, din cauza cunoștințelor tehnice insuficiente la acea vreme, nu existau mașini de spălat și lumea credea că singurul mod în care putem spăla rufe, este manual. Dar cu timpul au apărut inventatori, ingineri care au demontat acest fapt.
Cam așa stau lucrurile și cu nou născuții. Iată, după foarte mulți ani în care ne-am ghidat după ghicit, încercări, erori, împlinirea nevoilor că așa s-a nimerit, deci într-un fel deloc conștient dacă ceea ce facem, facem bine, cineva, Priscilla Dunstan din Australia, a ascultat diferit, a observat bebelușii altfel și a făcut legătura între sunetele bebelușilor și nevoile pe care le aveau.
Faptul că doar cunoscând aceste sunete ne apropie atât de profund de un nou născut, este minunat și revoluționar. Gânditi-vă la cât timp câștigați în relația cu bebe. Deja din Ziua 1 veți vorbi aceeași limbă.
Nevoile de bază, fiziologice precum foamea, somnul, râgâitul, crampele sau senzația de prea cald, ud/murdar, sunt clar exprimate de bebeluși. Este nevoie doar să-i ascultăm, să valorizăm și să conștientizăm că puișorul nostru chiar vorbește.
Din acea clipă, Neh-ul nu va mai fi un simplu sunet, neînțeles, confundat cu orice alt tip de sunet, ci pentru tine, va însemna: Mama, acum mi-e foame. Cât de important este să distingem între faptul că îi e foame și nu are nevoie să râgâie, când auzim: Eh?
Pe parcursul primelor patru luni, bebelușul nostru folosește cinci cuvinte prin care semnalizează nevoi simple, biologice. Doar cunoscând aceste sunete (Neh, Eh, Eairh, Owh, Heh), eliminăm tot atâtea necunoscute în a ști ce nevoie se cere a fi împlinită. Într-un mod inconștient, guvervat de reflexe și un sistem nervos încă nedezvoltat, bebelușul nu este nici manipulativ, nici șmecheruț (cum se mai afirmă în popor), atunci când gângurește, el doar îți spune (prin sunete) calm și liniștit ce îi trebuie, sau ajunge să plângă intens dacă nu ai împlinit nevoia pe care o avea, oferindu-i altceva.
Atât de mulți părinți au devenit conștienți de bebelușii lor, s-au conectat mult mai relaxați și încrezători cu puiul lor, au înțeles că rolul de mamă și tată începător nu este unul copleșitor, că au soluții concrete la îndemână, iar debutul într-ale parentalității s-a făcut plăcut și bine.
Vă invit dar și pe voi, dragii mei, la întâlnirea cu Dunstan Baby Language pe 17 iulie, ora 18:30, în București. Totul despre mame organizează un Atelier gratuit pentru părinți la Connect Hub, unde vom povesti mai pe larg despre bebeluși, despre limbajul lor, despre De ce plânge bebe.
De asemenea vă aștept să ne vizitați pe site-ul nostru: www.bebeplange.ro.
Cu drag,
Mihaela Pintea
Informații pentru participare: https://www.facebook.com/events/115003938837422/ & http://www.totuldespremame.ro/evenimente/ateliere?Ateliere-cu-mamici-editia-11 & http://www.totuldespremame.ro/bebelusul-tau/dezvoltare/mihaela-pintea-ca-parinte-sa-cunosti-limbajul-bebelusului-e-de-o-utilitate-incontestabila
Sursa foto-aici
Leave a Reply