Instincte de mamă
Când eram însărcinată, am citit tot felul de cărţi despre sarcină, naştere şi despre ce va presupune să fiu mamă şi cum să fac să fiu una cât mai bună. Dintre toate informaţiile pe care le-am citit, una dintre ele mi-a rămas “lipită” de mine şi anume faptul că instinctul de mamă este foarte puternic şi că fiecare mamă ştie instinctiv ce nevoi are bebeluşul său, de ce plânge sau dacă este ceva în neregulă cu el. Şi iată că a venit şi momentul marii întâlniri. Ştiam că va vrea în braţe, ştiam că va plânge când are nevoie de ceva, ştiam că ar trebui să-l alăptez la cerere şi cât mai mult în primele zile pentru instalarea lactaţiei, ştiam că voi trece prin tot felul de stări care se datorează modificărilor hormonale, ştiam că relaţia de cuplu va fi încercată de toate aceste schimbări, ştiam toate acestea… Şi totuşi, influenţată fiind de schimbările hormonale care au loc după naştere, au fost suficiente câteva cuvinte că să îmi pierd încrederea în mine şi legătura cu instinctul meu natural. “Nu aveţi lapte doamnă, de aceea plânge. Uitaţi aici un biberon cu lapte praf şi da-ţi-i copilului să mănânce!”, “Nu-l mai ţineţi atât în braţe, o să va transformaţi în suzetă umană şi apoi nu veţi mai scăpa” etc. Câte dintre noi nu am auzit astfel de lucruri? Pe câte dintre noi nu ne-au dezarmat, lăsându-ne să ne întrebăm dacă într-adevăr eu, care nu am mai fost mamă niciodată şi nici nu am mai îngrijit vreun copil, ştiu într-adevăr ce este cel mai bine pentru copilul meu? Adevărul este că instinctele de mamă sunt foarte reale şi există şi dacă ştii să le asculţi, nu mai ai nevoie de altcineva în jurul tău să îţi spună sau să îţi arate ce să faci. Dar cum faci să ajungi la ele?
Trăim într-o societate care nu doar că nu promovează ascultarea instinctelor, dar parcă face tot posibilul să te îndepărteze de ele. Ascunse sub forma unor promisiuni care par că îţi vor aduce fericirea supremă şi te vor ajuta să găseşti reţeta minune de creştere a unui copil geniu, cuminte, ascultător şi care nu plânge, presiunile exterioare nu fac decât să depărteze proaspăta mămică de adevărata ei natură, de vocea sa interioară care ştie cum să aibe grijă de copilul său.
Personal, am fost foarte preocupată de acest aspect. Fiind o persoană foarte introspectivă, atât ca fire, cât şi ca pregătire, am fost foarte atentă în perioada post-natală la tot ceea ce se petrece: ce simt, ce gândesc eu vs informaţiile primite din afară. Şi vă spun sincer că este foarte greu să nu cedezi şi să lupţi contra tuturor spunând că tu ştii ce e mai bine pentru copilul tău şi pentru tine. Mai ales când persoanele care sunt contra, îţi sunt şi foarte apropiate (soţul, mama, sora, cumnata, soacra etc). Astfel, poţi ajunge să nu mai alăptezi copilul, crezând că nu mai ai lapte, să îl laşi să plângă singur în camera lui pentru că astfel îl ajuţi să înveţe să se liniştească singur, să te ocupi tu exclusiv de îngrijirea sa pentru că doar de asta stai acasă, să îl laşi cât mai mult singur şi desigur, nu în braţe că să îl înveţi încă de mic să fie independent şi să nu aibe nevoie de tine şi altele… Din păcate aceste practici sunt foarte răspândite în societatea noastră de astăzi, atât în rândul oamenilor obişnuiţi, cât şi în rândul cadrelor medicale, iar ele nu fac decât să pună bazele unei dezvoltări traumatizante pentru bebeluş şi de multe ori, chiar şi pentru părinţi.
Ce este de făcut în acest caz? Cum putem oferi o baza sănătoasă de dezvoltare copilului nostru şi cum putem face faţă tuturor presiunilor venite din exterior? Primul pas ar fi o informare corectă atât despre ceea ce urmează să se întâmple, cât şi despre ce este de făcut în acele situaţii. Cu cât viitorii şi noii părinţi, cât şi însoţitorii lor, vor fi mai corect informaţi cu atât mama va fi mai sigură pe ea că face alegerile potrivite pentru puiul sau şi va putea rămâne conectată la instinctele sale de bază.
Plecând de la această idee, am format o echipă de patru specialişti (o consultanta în alăptare (Mihaela Drilea), doi psihologi (Raluca Mihai şi Laura Borzea) şi o specialista în descifrarea plânsului bebeluşului (Mihaela Pintea) şi împreună am creat un curs în care am pus toate informaţii preţioase pentru un start cât mai lin şi cât mai aproape de nevoile reale ale noii familii. Cursul se numeşte “Fii un părinte pregătit!” şi este structurat în patru ateliere:
- Cum poţi alăpta cu succes beneficiind împreună cu bebeluşul tău de Ora Magică.
- Despre tiparele de plâns ale bebeluşului şi în ce fel îşi comunică noul născut nevoia.
- Cum se construieşte ataşamentul copilului şi legătura complexă între sistemul de ataşament şi dezvoltarea personalităţii.
- Principalele etape de transformare şi provocările din cuplu după apariţia copiilor.
Prima ediţie a cursului va avea loc în data de 21 noiembrie la Casa Vlasia (mai multe despre eveniment puteti citi aici ). Vă invităm cu drag să luaţi parte alături de noi la acest eveniment sau să trimiteţi mai departe informaţia către persoane care pot fi interesate de ea.
Creşterea copiilor este, până la urmă, o responsabilitate care ne aparţine tuturor, nu doar părinţilor de drept.
Sursa pozei aici.
Raluca, Să creștem frumos
Leave a Reply