Despre doamne și domnișoare pentru domnul Iohannis
Domnule Iohannis,
Sunt convinsă că aveți telefonul, căsuța de mail, căsuța poștală sau biroul plin de scrisori deschise, petiții, cerințe care de care mai urgente și mai importante pentru dumneavoastră și pentru țară. Cred că aveți o durere cruntă de cap pentru că și dacă ați vrea, n-ați avea timp să citiți tot ce vi se scrie.
Vă scriu și eu o scrisoare în speranța că o va citi măcar echipa din spatele paginii dumneavoastră de facebook.
Domnule Iohannis, o să vă spun ceva foarte simplu, ceva ce deja știți. Multe milioane de oameni vor ca în România să fie mai bine. Nu doar votanții dumneavoastră. Sunt convinsă că toți cei care au ieșit la vot au ieșit de bună credință și au votat ce au crezut ei că e mai bine. Printre acei mulți oameni există specialiști în diverse domenii care dețin informații valoroase pentru noi toți, inclusiv pentru dumneavoastră. Este rolul dumneavoastră de a alege cei mai buni oameni care să vă consilieze, indiferent de serviciile prestate în campanie de către cei din jurul dumneavoastră. Deschideți bine ochii! Altfel e posibil să fiți la fel de surprins de decăderea dumneavoastră după ce trece entuziasmul în stil Obama, așa cum ați fost poate surprins de creșterea dumneavoastră și de câștigarea acestor alegeri.
Principala problemă pe care o aveți dumneavoastră în acest post este asimetria informațională. Oricât v-ați da silința nu veți reuși să depășiți această problemă.
Vă dau un exemplu simplu.
Eu știu foarte bine că dumneavoastră sunteți un domn. Domnul Iohannis. Cred că v-ați dat seama că eu sunt femeie din acordurile gramaticale pe care le-am făcut. Dar habar nu aveți dacă eu sunt doamnă sau domnișoară și dacă ați vrea să-mi răspundeți n-ați ști cum să vă adresați corespunzător. Și ce gafă ați face să-mi răspundeți cu dragă domnișoară, iar eu să fiu doamnă.
M-aș supăra fără doar și poate. Aș fi jignită peste măsură. Am deja peste 7 ani de când un bărbat, care a fost domn din născare, m-a luat de nevastă și m-a transformat și pe mine din domnișoară în doamnă. Dar chiar dacă am avut norocul acesta, la fel ca Cenușăreasa din poveste, în acești 7 ani de zile tinerețea mi-a jucat feste. Mi s-a spus în continuare domnișoară în diverse contexte, de către diverse persoane, care știau foarte bine că sunt luată și transformată în doamnă. Ba chiar, într-o dispută profesională cu un bărbat de 60+ ani, eu fiind atunci o doamnă de 30-. domnul mi s-a adresat cu măi, fetițo când a rămas în pană de argumente valide. Eu am continuat să fiu o doamnă, ca și dumneavoastră când nu ați vrut să fiți mârlan și am continuat cu argumentele logice. N-aș fi putut să îi răspund în replică cu măi boșorogule, pentru a-i arăta că sunt și eu “la fel de deșteaptă” precum dumnealui, pentru că am cel mai mare respect pentru mămaia mea de 80 și ceva de ani și pentru că respect oamenii în vârstă cu înțelepciunea și experiența lor de viață. Ulterior, domnul respectiv, auzind că am fost jignită de modul dumnealui de adresare, și-a cerut scuze pentru ea și mi-a zis donșoară, încercând din nou să îmi minimizeze argumentele logice pe care le aduceam în disputa noastră profesională. Văzându-mi fața la fel de mulțumită ca atunci când mă apela cu măi, fetițo, a decis să mă întrebe dacă sunt doamnă sau donșoară, deși știa și dumnealui foarte bine că eram printre privilegiatele ridicate la rang de doamnă. I-am răspuns că sunt la fel de doamnă precum toate celelalte femei mature, indiferent de statutul lor marital, care este irelevant.
Știu că dumneavoastră încercați să fiți politicos când vă adresați cu referire la Simona Halep cu domnișoara Simona Halep.
Simona Halep este o femeie în toată firea și mai presus de toate este ceea ce am putea numi un brand de țară. Dacă îi puneți o domnișoară în fața numelui nu o ajutați cu nimic. Ba poate chiar mai micșorați în mod simbolic din valoarea ei profesională, asociind-o cu imaginea unei copile nemăritate decât cu cea a unei profesioniste din vârful ierarhiei mondiale a tenisului.
M-am bucurat să văd că promovați cultura. M-am bucurat să văd părinți cu copii la lansarea dumneavoastră de carte. Sunt sigură că a fost o lansare cel puțin una din mamele care își purta copilul în marsupiu sau în cărurior la marșurile pentru Roșia Montană. Din datele din presă reiese că electoratul dumneavoastă este format din 45% femei și că tinerii între 18 și 34 de ani reprezintă 38% din electoratul dumneavoastră. Aveți aici pe mulți din cei numiți generația cu cheia la gât. Multe mame care încearcă să ofere copiilor pe lângă satisfacerea nevoilor primare de casă și masă, ceva în plus: valori precum empatia, cooperarea, solidaritatea, respectul reciproc sau simțul critic. Mame care încearcă să crească oameni autonomi, inteligenți și buni.
Dacă le vedeți pe stradă mergând la serviciu, nu veți ști dacă sunt doamne sau domnișoare. Pentru a nu vă bâlbâi, vă dau un sfat, keep it simple! Spuneți-le tuturor doamne. Când vă veți întâlni cu guvernul nu puteți să îi spuneți ministrei Ioanei Petrescu domnișoara Petrescu, dacă nu îi spuneți și ministrului Nicolae Bănicioiu, domnișorule sau cavalerule Bănicioiu. Trebuie să îi domniți pe amândoi. Și atunci de ce sa n-o domniți și pe Simona Halep?
Domnule Iohannis, când merg pe stradă cu fiica mea de 2 ani și un pic mă întreabă despre fiecare om ce face doamna și ce face domnul. Pentru ea domnișoară e un cuvânt încă neexplicat. Habar nu am cum să i-l explic bine.
Dicționarul explicativ al limbii române are următoarele definiții pentru cuvintele domnișoară și doamnă:
DOMNIȘOÁRĂ, domnișoare, s. f. Termen de politețe pentru o fată (sau o femeie nemăritată); duduie. ◊ Domnișoară de onoare = a) fată tânără care însoțește mireasa la cununie; b) fată (din aristocrație) aflată în serviciul unei prințese, al unei regine etc. ♦ (Fam.) Fiică. – Doamnă + suf. -ișoară.
Sursa: DEX ’09 (2009)
DOÁMNĂ, doamne, s. f. 1. Termen de politețe pentru o femeie (căsătorită). ◊ Doamnă de onoare = femeie (din aristocrație) aflată în serviciul unei prințese, al unei regine etc. ♦ Soție. ♦ Spec. (Înv.) Soție a unui domnitor sau a unui boier. ♦ Stăpână a unei case, a unei gospodării. 2.Compus: (Bot.; pop.) doamnă-mare sau doamna-codrului = mătrăgună. – Lat. dom(i)na.
Sursa: DEX ’09 (2009)
Dacă v-am convins cu scrisoarea mea să nu cumva să îi spuneți duduie ministrei Petrescu, chiar dacă poate nu va avea cel mai bun buget posibil, vă recomand să citiți și acest articol cu sfaturi de la profesorul Dumitru Sandu. Dumnealui spune acolo că există o „teoremă a lui Thomas“, potrivit căreia “dacă oamenii definesc o situație ca reală, ea devine reală”. Deci, “dacă oamenii își imaginează că Iohannis este într-un anumit fel, el va trebui să se schimbe și să devină așa cum îl percep oamenii, dacă vrea să rămână în această poziție”.
Eu îmi imaginez că sunteți respectuos cu cetățenii și vreți să contribuiți la schimbarea unor mentalități arhaice, patriarhale și paternaliste. Sper să convingeți oamenii că nu sunteți salvatorul nației, profetul, Mesia, ci sunteți un om care vine la Cotroceni să fie angajatul nostru pe o funcție de pe care veți face tot ceea ce vă permite ea pentru o Românie a lucrului bine făcut.
Semnat- o doamnă, cetățeană care a votat
4 Comments