Greșim ca părinți, conștientizăm propriile greșeli?- concurs de povești cu greșeli
Am scris aici despre cum și-a cerut Maria scuze de la tati sau despre cum ne-a spus primul te iubesc sau despre cum ne-a dat niște lecții importante atât mie, cât și lui tati. Sau am mai scris despre cum Maria se dezvoltă uneori mai bine atunci când tac și n-o mai stresez cu restricții, interdicții sau frici de-ale mele. Am scris plângând povestea în care i-am pus Mariei o pernă peste față pentru a nu o mai auzi zbierând.
N-am reușit să citesc prea mult până în acest moment despre creșterea copiilor, dar din experiența mea cu ei și în special cu Maria care e puțin mai mare, cred că dacă o să încerc să-i ascult cu adevărat, să îi respect și să îi iubesc necondiționat, nu voi face greșeli care să nu poată fi reparate ușor. Pentru că greșeli sigur voi face. Fac zilnic câte o boroboață mai mare sau mai mică. De cele mai multe ori îmi dau seama că spun o prostie chiar în timp ce o spun, dar deja ieșise pe gură și ultima silabă. Uneori sunt în negare și am nevoie să mă tragă tati de mânecă.
Nu știu dacă există părinte care să nu fi greșit vreodată față de copilul său: fie că a ridicat vocea sau palma asupra lui, fie că i-a interzis ceva ce nu era de interzis, fie că i-a băgat prea multă școală pe nas, prea multe teme, prea multe activități, fie că a preferat un meci de fotbal în loc să citească o carte despre copii, fie că l-a etichetat fără să-l înțeleagă, fie ……. mai completați voi.
Greșeli mai grave sau mai puțin grave, făcute în mod conștient sau mai puțin conștient. O prietenă din copilărie mi-a spus că îi plac articolele în care scriu despre greșelile mele pentru că o ajută să nu se mai simtă vinovată cu ale ei. Pentru că nu se mai consideră singura care face greșeli.
Pentru că n-am timp momentan să-mi scriu toate greșelile mele și poate ale mele nici nu sunt cele mai pilduitoare, vă provoc la un concurs de povești…cu greșeli.
Trimite-ne o poveste cu o greșeală pe care ai făcut-o tu ca părinte față de copilul tău, Spune-ne când ai conștientizat că ai făcut o greșeală și dacă, în ce moment și ce ai făcut pentru a o repara. Sau trimite-ne o poveste despre o greșeală pe care au făcut-o părinții tăi față de tine, spune-ne cum te-a marcat acel episod din viața ta, dacă părinții tăi au conștientizat greșeala și ce au făcut pentru a o repara.Spune-ne dacă și cum ți-ai iertat părinții sau cum crezi ar fi fost viața ta dacă ei nu ar fi făcut acea greșeală.
Poți trimite povestea ta ca un comentariu la acest articol sau direct pe adresa de e-mail crestemoameni@gmail.com
Nu sunt necesare nume.
Toate poveștile, atât cele din comentarii, cât și cele primite pe e-mail, vor intra în tragere la sorți pentru premiul acestui concurs. Se pot trimite mai multe povești de către aceeași persoană. De exemplu cineva poate povesti atât o greșeală personală față de proprii copii, cât și o greșeală a părinților săi față de sine. Fiecare poveste va intra individual în tragerea la sorți, astfel încât acea persoană își va crește șansele în concurs.
Premiul concursului constă în
– un exemplar al cărții Pedepsiți prin recompense scrisă de Alfie Kohn- o carte pentru părinți, bunici, profesori, manageri și pentru orice persoană interesată în dezvoltare personală. Pentru cei care n-au auzit de Alfie Kohn, aici găsiți un interviu in limba română cu privire la unele dintre principiile pe care le susține.
– un volum din colecția Hoinari prin anotimpuri , o carte pentru orice vârstă, care poate fi citită în nenumărate feluri de către copii și părinți. Am scris aici și aici despre cartea aceasta.
Poveștile scrise de așa manieră încât să inspire și alți oameni în procesul de creștere de sine și de creștere a oamenilor mai mici pe care îi numim copii, vor fi publicate pe www.creștemoameni.ro pe prima pagină.
Astfel, câștigul real al acestui concurs va fi o serie de povești din viață, povești vindecătoare, care să ne ajute pe noi toți să evităm anumite greșeli sau să le corectăm în mod adecvat și rapid, astfel încât ele să nu lase urme adânci în viața noastră și a copiilor noștri. (premiul anunțat este mai mult simbolic). Sunt în același timp povești care ne vindecă pe noi, ne ajută să ne depășim anumite probleme.
Acesta nu este un concurs obișnuit, este de fapt o provocare, un fel de invitație la spovedanie publică. Nu cred că va arunca cineva cu piatra.
Poveștile postate pe pagina blogului care vor avea cel mai mare număr de reacții (comentarii, voturi (likes) și repostări (shares)) vor primi, de asemenea, premii surpriză constând în cărți frumoase. (primele 3 povești)
Concursul se desfășoară în perioada 3 decembrie -31 ianuarie. (Dacă nu este prea mare chin am rugămintea ca poveștile să fie scrise cu diacritice)
Împărtășiți vestea cu prietenii, sigur vom învăța ceva din poveștile fiecăruia! Provocarea se adresează în egală măsură și taților sau părinților din alte generații, inclusiv celor care acum sunt bunici.
Din seria poveștilor vindecătoare puteți citi:
Ce se întâmplă când unei palme peste față îi răspunzi cu un ‘Te Iubesc”
Despre limitele materne sau cum i-am pus ei o pernă peste gura cu urlete.
Se poate să îți înmulțești iubirea! Nu să o împarți în procente inegale
Ochii mari care vorbesc. Tu știi să asculți?
Greutatile unei mame cu bebelus prematur. Sau cand se umple paharul
2 Comments