Am un copil! Vin “sfatosii”!
Sa ridice mana sus parintele care nu a fost “atacat” cu sfaturi si pareri de catre cete de binevoitori inarmati cu torte si furci ca in filmele cu Frankenstein. Sa ridice mana si mai sus acela care n-a primit cel putin o data o sugestie neinformata, depasita si nesolicitata de la “experti” intr-ale parentingului. Mmmbine! Te felicit! Fie traiesti intr-o casuta sus pe creasta muntelui si fara drumuri de acces ori tehnologie moderna precum telefon sau internet, fie vii din viitor si esti protejat de un soi de scut antibinevoitori inventat peste 127 de ani, fie esti idolul meu, caz in care vreau sa te cunosc.
Eu, in ciuda caracterului flegmatic si a modului uracios in care mi se contorsioneaza toti cei 43 de muschi faciali atunci cand ceva nu-mi convine, nu am reusit sa fentez personajele care cu maxima implicare si-au oferit suportul.
Acum, dupa 9 luni de mamicie, am ( in sfarsit) dispozitia de a face haz de necaz grupand sfatosii dupa cum urmeaza:
1. Sfatosul fara copii
Cine e: prietenul din copilarie, inca celibatar, care-si petrece serile de vineri in club si crede despre viata de familie si cea cu un bebelus ca reprezinta finalul existentei adultului cu chef de distractie.
Ce expresii foloseste: lipsit de experienta, prefera sa-ti trimita articole-pamflet care exprima intocmai parerea sa ( ex.: stii ca ai un copil atunci cand in loc sa postezi poze din club tu iti informezi prietenii virtuali despre masa de pranz a micutului).
Cum ii raspunzi: in aceeasi maniera, trimitandu-i articole satirice despre viata de celibatar.
2. Sfatosul proaspat parinte
Cine e: este cel care, ca si tine, “absoarbe” indicatiile celor din jur. De cele mai multe ori pune in practica sfaturile primite, nefiind convins de eficacitatea lor.
Ce expresii foloseste: cauta confirmarea ca ceea ce face e corect si te intreaba despre bebelusul tau cate kg are/ ce inaltime are, daca doarme cu tine, daca sta in carut/ in brate, cat mananca etc.
Cum ii raspunzi: relaxat si cu umor ( ex.: da, la 6 luni se duce singur si se culca la el in patut).
3. Sfatosul păţit
Cine e: cel al carui copil le-a patit pe toate ( colici, eruptii dentare dificile, tras de curent, nopti nedormite etc)
Ce expresii foloseste: gaseste greu de crezut ca lucrurile pot sta altfel decat a avut el ghinionul sa pateasca si te avertizeaza ” lasa ca o se vezi si tu cum e cand….”
Cum ii raspunzi: optimist si increzator ( ex.: am incredere ca vom trece cu bine de….)
4. Sfatosul ruda cu experienta
Cine e: mama, soacra, bunica, sora, matusa, verisoara etc
Ce expresii foloseste: indicatiile sunt, de cele mai multe ori, directe si autoritare ” ar trebui sa…”, “pune-i…”, “da-i…”, “fa-i…”. In unele cazuri sunt insotite de exemple precum ” asa ai crescut si tu, cu gris cu lapte”
Cum ii raspunzi: zic ca ei si fac ca mine.
5. Sfatosul narator
Cine e: cel care nu te sfatuieste direct ci inventeaza povesti si personaje fictive, lasandu-te sa tragi concluzia despre greselile pe care le faci
Ce expresii foloseste: avand cate un exemplu pentru fiecare actiune a ta care nu ii convine, iti povesteste ” am o vecina care are o verisoara care a alaptat pana la 2ani si 3 luni si abia l-a dezvatat pe ala mic de san!”, “sora manichiuristei mele isi tinea, tot asa, mereu, copilul in brate si acum e un alintat plangacios…”
Cum ii raspunzi: cu umor, cu aceeasi moneda ( ex.: vecina de la etajul 5 bea, tot asa, 7 cafele pe zi si i-a mai crescut o mana…)
6. Sfatosul cu diploma
Cine e: o persoana cu studii/ cursuri de specialitate, facultate de medicina
Ce expresii foloseste: desi fiecare copil are ritmul sau de crestere, te vei trezi alarmat ca ” la varsta asta ar fi trebuit sa…”, ” la 2 luni ar fi trebuit sa ia 872g in greutate” etc
Cum ii raspunzi: ii ceri multe explicatii pe care le filtrezi cu ajutorul instinctului tau de parinte care isi cunoaste mult mai bine odrasla
7. Sfatosul anti-sfatosi
Cine e: cel care isi ia informatiile din multe surse (carti, prieteni cu copii care par sa gandeasca la fel, bloguri, familie etc) si, in final, procedeaza asa cum simte ca e mai bine.
Ce expresii foloseste: un specimen, de regula, solitar in timpul plimbarilor cu copilul si care se fereste sa dea detalii despre acesta (cate kg, ce inaltime, cat a mancat, la ce varsta a stat singur in fund etc), avand certitudinea ca puiul se dezvolta conform propriului ritm. Uitand, uneori, cat este de deranjant sa primesti pareri pe care nu le-ai cerut, iti poate spune ” nu te mai lua dupa…”.
Cum ii raspunzi: este posibil sa nu apuci sa o faci, acesta retragandu-se, rapid, in singuratatea in care l-ai gasit
Voi ati mai intalnit si altfel de sfatosi? Sau mai stiti si altfel de sfatosi? Care sunt tacticile voastre defensive sau, chiar, ofensive?
Sau sunteti cumva unul din sfatosi?
Andreea
Sursa foto- aici
Citeste si Toți copiii sunt iubibili când știi cum să-i privești
Leave a Reply