![](https://crestemoameni.ro/wp-content/uploads/2015/11/cum-le-vorbim-copiilor-despre-sex.jpg)
Atât de mare era uterul tău, mama?
“Educația” sexuală am început-o cu Matei (6,2 ani) la un an și un pic.
La cererea lui, tot timpul. 🙂 Adică pe la un an și patru luni să fi fost a arătat către cuc (penis, da. al lui, da.) și a “întrebat” “Aaa?”.
I-am spus că se cheamă cuc (denumirile științifice au apărut mai târziu în vocabularul specific) și că îl au băieții și bărbații și el s-a bucurat că știe să numească o parte a corpului.
Puțiiin mai târziu, cum nu sunt o regină -doar Prințesă din când în când pentru Cristiana, instructoarea de Pilates- a aflat, urmându-mă la tron, că fetele și femeile au păsărică. Vulva și vaginul (sau vagine -cu accent franțuzesc- cum îi spune Ăsta-Micu-Ștefănicu) au apărut după vreo 4 chiar 5 ani în vocabular. Și nu, nu sunt înjurături și nici limbaj indecent. (M-a amuzat foarte tare o întâmplare reală despre un bunic care întreba părinții dacă vorbesc urât în casă pentru că băiatul cel mare spune penis).
După ce au aflat, fiecare la vârsta lui, cum se cheamă părțile astea minunate din centrul corpului, popular și științific, la un moment dat a apărut și dorința de explorare. FOARTE bine! Sunt ale voastre, knock yourself out! DAR avem o regulă: fiecare cu părțile lui intime. Acum. 🙂
Le-am explicat că nu are voie NIMENI să îi atingă, cu excepția aparținătorilor care îi spală.
Au apărut apoi și întrebările despre cum apar copiii. Și cum în generația mea la 14 ani credeai că dacă te săruți mai apăsat vin și doi-trei copii după sărut, mă așteptam să mă poticnesc tare în explicații.
But no! Le-am explicat “pe scurt”, pe înțelesul lor, atât timp cât am văzut că am atenția lor. Cu propoziții de genul: În majoritatea cazurilor, din iubirea unui bărbat și a unei femei, cu o sămânță pusă de tată și una de mamă.
Când avea Matei vreo 5 ani le-am citit Cum venim pe lume. La sfârșitul cărții Ștefan fluiera (n-avea el nicio treabă!), Matei era cu ochii mari: “De ce nu află mai mulți copii cum se nasc?”
De atunci apar întrebări punctuale și le răspundem de fiecare dată, cu informație succintă, pe înțelesul lor.
Repetitiv însă ne întoarcem la cum i-am născut. Asta le place cel mai mult să mă întrebe când suntem doar noi trei, conectați.
Matei se bucură că el a ieșit printr-o tăietură, deși îi explic că dacă știam mai multe lucruri nu ajungeam la ea. Ștefan zâmbește dintr-o ureche în alta că el a ieșit prin franțuzescul vagine! 🙂
Apoi mă întreabă despre uter și cât crește el, iar uneori Matei umflă un balon, semn că a înțeles perfect cât de mult se întinde mușchiul până în luna a noua.
Mi se pare foarte important să vorbim cu ei deschis despre organe sexuale și sexualitate, la cererea lor (pentru ca nu cumva să îi copleșim când ei de fapt nu sunt deloc pregătiți) printre altele pentru a preveni abuzul. Apoi pentru a le “arăta” că sexul/dragostea nu este tabu. Este cât se poate de intim, da, dar normal, benefic și reglator!
Cu drag,
Maria, ma-na.ro
2 Comments