Poveștile Ramonei sunt scrise fără personaje negative.
Salutare! Sunt om mare dar mă dau în vânt după povești. Și acum îmi cumpăr cărți cu povești sau ascult vinilurile copilăriei. Preferata mea a ramas “Muzicanții din Bremmen” scrisă de frații Grimm, pentru inventivitatea și solidaritatea personajelor.
Acum doi ani am început să scriu și eu povești. Am văzut acest lucru ca pe o ocazie de a transforma pasiunea din copilărie într-un mod de a transmite copiilor câteva din valorile în care cred: onestitate, inițiativă, creativitate, prietenie. Și cred că este important să facem acest lucru într-un mod pe înțelesul copiilor, dar și argumentat. Simpla enunțare a unei reguli către un copil în lipsa unui discurs logic și articulat nu va face decât să dea naștere la incertitudine în mintea acestuia și la tendința de a judeca superficial situațiile și persoanele cu care el intră în contact.
“Caută-ți prietenii!” este structurată în trei povești cu personaje recurente, dar și personaje unice fiecărei povești. Recurența am gândit-o ca pe o ancoră, astfel încât cititorii să rețină mai bine personalitatea fiecărui protagonist și modul exemplar în care acesta acționează. Discursul este asertiv, nu există personaje negative și nici “eroi”. Asta pentru că sunt convinsă că este esențial să nu creăm în mintea copiilor dihotomii bine-rău în ceea ce privește judecarea semenilor, asa cum nici nouă nu ne place să fim judecați. Fiecare personaj al cărtii evoluează de-a lungul firului narativ și își descoperă propriul sine, însa acest lucru nu se întâmplă izolat. De fiecare dată se dovedește că prietenia și dorința de a îi ajuta pe ceilalți funcționează ca o busolă ce te orientează spre soluții neașteptate în situații incerte.
Anul trecut în vară am demarat proiectul publicării cărții. S-a format o echipa faină: două prietene care m-au ajutat cu ilustrarea și layout-ul – cuplul Grapho_mat format din Andra Pavel (ilustrații) și Andreea Mihaiu (layout), un web designer & developer răbdător – Andrei Soimăreanu și scriitoarea – manager de proiect (eu). Finalul aventurii noastre se regăsește între paginile cărții “Caută-ți prietenii!” și pe site-ul www.povestileramonei.ro. Un final intermediar, pentru că sunt sigură că și alte cărți vor urma.
Sper ca poveștile mele să inspire cât mai mulți părinți și copii deopotrivă, să creeze premisele comunicării autentice între cele două entități și în același timp să le permită să privească realitatea înconjurătoare într-un mod propriu, lipsit de prejudecăți și cu cele mai bune intenții.
Cu drag,
Ramona Ciobanu
Leave a Reply