
Încă o poveste despre alăptare… nereușită
Pe vremea asta, acum trei ani, eram însărcinată cu Lavi în 18 săptămâni. Deja ştiam că o să nasc natural şi că o să îmi alăptez fetiţa din prima zi.
Dar adevărul este că nu mi-a ieşit nici una, nici alta.
Cu naşterea prin cezariană am ajuns la un pact: tu nu eşti piedică în sănătatea mea mintală, eu nu te bălăcăresc în scris nicăieri. Pentru moment, învoiala noastră ţine şi aş vrea să o respect în continuare.
Dar când vine vorba despre alăptare, simt cum arde ceva înăuntrul meu. Mă simt neîmplinită din punctul ăsta de vedere şi de multe ori se vede monstruleţul din mine cum iese şi se luptă ca alte mame să nu treacă prin ce am trecut eu şi să nu simtă tot ce simt eu acum.
Şi, de fapt, de ce sunt atât de răzvrătită?
În momentul în care am născut (la un spital privat de la care oricine ar avea pretenţii) eram încă în România. Nu citisem despre cifre şi statistici referitoare la cat de puţine mame reuşesc să alăpteze exclusiv măcar până la 6 luni la noi în ţară. Nu ştiam ce e ăla puseu de creştere, nu ştiam că există greva suptului, nu auzisem despre alăptare la cerere (aia în care dai copilaşului cât lapte de sân vrea şi când vrea). Nu acceptam sub nicio formă alăptatul în public. De fapt, tot ceea ce ştiam eu se rezuma la cât de natural,normal şi simplu e alăptatul. Îmi imaginam că nasc, îmi aduce bebeluşul, îl pun la sân, el suge şi asta e tot.
Într-un fel, aveam dreptate. Alăptatul lăsat de mama natură e cât se poate de normal şi de simplu, iar dacă ne-am ghida mai mult după instinct decât după ce spune medicul sau vecina sau mama, totul ar fi minunat.
Iată şi povestea mea, pe scurt, despre dezastrul alăptării.
M-am internat pentru naştere indusă pentru că “bebeluşul are cordonul de două ori după gât şi trebuie să îl monitorizăm atent în timpul travaliului“. Am ajuns pe masa de operaţie pentru că Lavi s-a speriat de ruptul membranelor şi pulsul ei era prea mare. Atât spun despre naştere (ştiţi voi, pactul cu ea pe care vreau să îl respect).
Am primit-o pe fata mea doar să o miros şi să o pup acolo, iar în post-operator am aşteptat-o multe ore până să o aducă. Aş fi vrut să o pun pe pielea mea, chiar dacă nu sugea din prima oră a naşterii, să o simt cum se mişcă, să îi aud respiraţia dulce şi mică, să mă bucur de noua viaţă care tocmai ieşise din mine. Când, în sfârşit, a venit, am primit sfatul numărul unu greşit: “nu o trezi, las-o să doarmă, nu îi pune sânul pe obraz“.
A doua zi m-au mutat în rezervă şi trei zile cât am stat acolo am primit următoarele sfaturi (tot din categoria “nu le vreau, nu îmi trebuie, am instinct de mamă, dar le primesc oricum“):
- Strânge-te de sfârc. Dacă nu iese nimic, nu ai lapte şi trebuie să mai aştepţi cu alăptarea. Şi, vai de capul meu, ce tare mă strângeau şi asistentele şi medicii de la neonatologie. Cu fiecare tura, un nou set de degete strângătoare apăreau. Începuse să mi se facă şi frică atunci când intra o faţă nouă. Durea îngrozitor.
- Noaptea dă fetiţa la asistente să te odihneşti că urmează zile grele. În primul rând, lactaţia e stimulată prin alăptat la cerere, adică şi noaptea (mai ales noaptea). În al doilea rand, opriţi-vă cu speriatul mamelor la primul copil! Zilele alea au fost grele mai ales pentru că auzeam asta de la toate persoanele din jurul meu. (“vai, e greu, nu e aşa? Cred că e teribil! “,“dormi când poţi că nu ştii când urmează nopţi întregi de nedormit“)
- Nu ai lapte suficient, din cauza asta plânge! Stai că îţi aduc o seringă de lapte praf. Asta e cea mai gravă. Mamelor, dacă auziţi asta de la medic sau asistentă, să refuzaţi şi să cereţi alt medic sau altă asistentă. Laptele praf e mai săţios şi umflă un stomac mult prea mic inutil. Copilaşul are la naştere stomacul foarte mic, el are nevoie în primele zile de câteva picături de la voi pe care trebuie să le primească foarte des.
Când în sfârşit am ajuns acasă m-au cotropit neamurile să vadă bebeluşul. Era epuizant şi pentru mine şi pentru ea. De jenă să nu supăr pe cineva, nu am spus nimic, dar tare mi-aş fi dorit să îi dau afară şi să ne lase în pace să ne conectăm noi două.
Am primit acasă vizita de la doi medici: cel de familie (care avea ca specializare pediatrie) şi pediatrul pe care îl alesesem pentru că ne fusese recomandat. Lavi a mea a fost un bebeluş care a plâns foarte mult şi cu multă putere. Chiar şi acum, la 2 ani şi jumătate, când plânge îmi cade zugrăveala de pe pereţi (dacă îmi permiteţi gluma). Iar asta mă făcea pe mine să mă întreb din 10 în 10 minute ce fac greşit şi ce e în neregulă cu ea. Aşa că, da, i-am întrebat de ce şi ce să fac. De la medicii aceştia am primit următoarele sfaturi (greşite, din nou):
1.Alăptează la cerere, dar nu la mai puţin de două ore că altfel o doare burtica. Pâi ăsta nu mai e alăptat la cerere, e alăptat la minim două ore. Dar eu am ascultat pentru că îmi era frică să nu îi fac rău fetiţei mele, care oricum plângea non stop din cauza colicilor. Să vă spun de ce plângea fiică-mea aşa des şi cu asemenea putere de îmi ridica părul din cap? Îi era foame! Nici nu vreţi să ştiţi în ce hal groaznic mă pot simţi acum când îmi aduc aminte de cum plângea şi de faptul că eu stăteam cu ochii pe ceas să văd dacă au trecut minim două ore.
2.Nu mai mânca lactate, că din cauza asta o doare burta. Poate are intoleranţă la lactoză. Din aceaşi categorie fac parte şi: Evită fasolea, mazărea sau orice balonează şi Să nu te atingi de castraveţi că dau gaze!. Iar lovitura de final: Nu mânca legume şi fructe crude. Pâi şi eu ce mai mâncam? Pâi cam aşa: supă de pui, compot de cireşe şi biscuiţi. Atât. Uneori nu apucam să stau jos să mănânc supă sau compot, aşa că ronţăiam în viteză un biscuit. Pe lângă faptul că eram epuizată după naştere şi aveam nevoie de nutrienţi, începuse să mi se facă rău de la atâţia biscuiţi şi treaba asta îmi grăbea paşii direct către…depresia post-partum.
3.Dă-i Espumisan.Când bineînţeles că nu a funcţionat mi s-a spus: dă-i Colief, Sabsimplex, Baby Jarrodophilus, Protectis, Gripe BabyWater, Bonisan, Infacol, Baby Drink (care are zahar!!), Debridat (plin de E-uri). Copilul meu era individ de testat produse farmaceutice.
Ce trebuia eu să fac? Să o ţin non stop în braţe, la pieptul meu, într-un sistem ergonomic de purtare, să îi când, să dorm cu ea în acelaşi pat şi….să o alăptez la cerere. Adică şi din 10 în 10 minute dacă cerea.
Apoi, bebeluşa mea nu avea scaun zilnic. De aici şi sfatul greşit: e constipată! Trebuie să îi pui supozitor cu glicerină. Sau să îi pui termometrul. Şi masaj, masaj, masaj. În primul rând, ei nu îi plăcea masajul. În al doilea rând, supozitorul şi termometrul dau dependenţă. În al treilea rând şi cel mai important: nu era constipată! Un copil alăptat poate să nu aibă scaun câteva zile bune la rând. Laptele de mamă se asimilează complet, atât de bun şi de hrănitor e.
Şi peste toate astea, au mai venit şi cei cunoscuţi şi apropiaţi cu umătoarele sfaturi greşite:
1.Să nu o adormi la sân că nu o să mai ştie să doarmă singură. Ce simplu mi-ar fi fost să pot să adorm şi eu mai repede, nu să stau să alin plâns de copil care avea nevoie de sânul meu şi de atingerea mea.
2.Să nu o mai adormi în braţe că se învaţă. Ce simplu mi-a fost să nu iau sfatul ăsta în seamă şi să o adorm pe Lavi în braţe până la 1 an şi jumătate.
3.Să nu dormi cu ea în acelaşi pat că e periculos. Ce simple mi s-ar fi părut nopţile dacă o aveam lângă mine şi o alăptam imediat când îşi dorea! Fără ceas şi fără ridicat din pat.
4.Să o schimbi de pampers întotdeauna înainte de alăptare. Normal că şi noaptea, ce dacă nu are nimic acolo, vrei să se irite?! Ce simplu ar fi fost să nu stresez copilul înainte de mâncat cu aşa ceva, mai ales noaptea.
5.Fă-i baie în fiecare seară. Da, şi pe cap. Copiii mici transpiră mult. Ce simplu mi-ar fi fost să o spăl mai rar şi atunci când chiar era nevoie! Nu ar mai fi fost prea nervoasă să mănânce.
6.Să nu te faci de ruşine şi să alăptezi în public. Aici nici nu comentez, pentru că e de prisos. Poate nici noi, adulţii, nu ar mai trebui să mâncăm în public pentru că e ruşine să ne vadă cineva cu mâncarea în gură.
7.Să nu o alăptezi mai mult de 6 luni, că e prea mare după şi oricum laptele îşi pierde proprietăţile. Nici nu ştiu cum să reacţionez la asta. Eu am pierdut laptele la 4 luni pentru că am ascultat celelalte sfaturi.
Şi peste toate astea mai primeam şi altele, care nu aveau legătură cu alăptarea dar care mă epuizau peste măsură şi mă aruncau în vârtejul depresei post-partum.
Pentru că, da, simţeam presiune din toate părţile şi în loc să mă bucur de viaţa pe care tocmai o dădusem, ajunsesem să visez scenarii groteşti în care protagonistul principal era bebeluşa mea şi răufăcătorul…eu.
Iar lucrul cel mai trist din toată povestea asta este că eu nu sunt o excepţie. Eu nu sunt exemplul ăla dezastruos de arătat cu degetul şi ferit de el. Ce bine ar fi dacă eu aş fi doar o poveste singură şi mamele m-ar citi cu bebeluşii la sân! Dar adevărul este că eu fac parte din majoritate, din regula în care se îmbracă mamele din România. Aceleaşi sfaturi le-au primit mii de mame de la familie, prieteni şi chiar medici.
Hai să facem o schimbare! Hai să vorbim despre asta oriunde apucăm şi hai să ne îndrumăm corect prietenele să îşi asculte instinctul natural de alăptare. Iar acolo unde e greu, hai să le învăţăm că există consilieri în alăptare şi că, dacă vrei să hrăneşti de la sân copilaşul e posibil!
Cu drag,
Dana
Citeste si Da-i lapte praf! E anormal sa petreaca atata timp lipita de tine!
De acee a au inceput sa apara si in Romania consilierii in alaptare, educatorii perinatali dar care nu stiu cat sunt luati in serios. Cu certitudune ar putea sa fie de folos daca viitorii parinti ar apela la acesti educatori. Nu sunt lucruri complicate care va vor fi explicate dar de o foarte mare importanta. In fiecare judet intalniti astfel de persoane, bine pregatite si gata sa informeze. Eu sunt un astfel de educator in Constanta si de aceea stiu ce zic.
imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva. sa te bucuri de mogaldeata de acum incolo, multumim pt impartasirea gandurilor. eu am avut norocul de a naste la o maternitate privata unde , la cursul de puericultura ni s-a zis ca doar 3% dintre mamici nu pot avea lapte si ca o mamica ar trebui sa incerce sa manance orice apoi sa vada reactia bebelusului; eventual- sa elimine din alimentatie una-alta daca vede o reacti care nu e ok. ptc fiecare organism e diferit… in fine, am fost si eu frustrata cu alaptatul si la fel i s-a dat lapte praf -completare dupa san – in primele doua zile dupa cezariana, mai ales noaptea, insa am fost incurajata sa nu ma las ca e bine si in a 3-a zi intr-adevar s-a declansat lactatia astfel ca nu am mai lasat-o deloc cu asistentele nici macar noaptea. acasa am avut doua saptamani groaznice ptc credeam ca orice mancam o deranja, am slabit brusc, imi era somn, aveam impresia ca nu suge titi bine, ca nu se sartura. am incercat sa ii dau la cerere, apoi din 2 in doua ore (ca sa nu se amestece in burtica laptele vechi cu cel nou cica)… am schimbat siropelele saptamanal… dar ma bucur ca tot dupa instinct m-am ghidat pana la urma, mai ales ca sfaturile binevoitorilor nu dadeau roade… acum la doua luni are inca dureri de burtica dar o alaptez la cerere, daca e agitata chiar si noaptea in pat uneori. adoarme la san, pare fericita si nu mai suntem niciuna atat de debusolate ca la inceput de tot… nimeni nu te invata sa fii mama totul e instinct doar ca e greu sa te increzi in el cu atatea sfaturi in jur…. incurajez mamicile sa nu se dea batute, sa alapteze la cerere, sa pape orice le cade si lor bine ca sa fie sanatoase, sa isi tina bebeii aproape sa fie fericiti si sanatosi
Eu nu am ascultat niciun sfat si am reusit! Am dormit in acelasi pat cu fetita mea pe care, am adus-o pe lume tot prin cezariana si nu din cauza cordonului, ci din cauza faptului ca, datorita unui fibrom, eu nu am avut contractii…de niciun fel. Am trecut prin toate “sfaturile” de mai sus, am avut sfarcurile rupte de la “instrumentele de tortura” gen pompa manuala, pompa electrica, seringi taiate cu care sa trag de sfarcuri etc.
Dupa 10 zile de la nastere am inchis usa de la sufragerie si am ramas eu si copilul meu, in incercarea disperata de a alapta! Desi ma durea fiecare por din piele…desi sfarcurile mele sangerau, dar am reusit si sunt tare fericita! Fetita mea are acum 2 ani si 10 luni si inca o mai alaptez, nu exclusiv! Sa nu intelegeti gresit! Uneori de “mami, mi-a fost dor de tine”, alte ori de sete peste noapte! Si da, sunt nu zeci, cred ca sute de persoane de la care am auzit remarci de toate felurile, dar nu ma intereseaza! Nu cred ca e gresit ce fac, poate nici bine, dar cred ca nu este nimic mai frumos decat senzatia pe care o ai cand copilul tau e conectat…la tine!
Eu am o bebelusa de doua zile, nastere naturala la termen si lactatia inca nu s a instalat. Am sfarcurile varza deja!!!! Imi doresc din tot sufletul sa alaptez. Dar…nu stiu cum o sa rezist…cu asa rani tu inca suportai ca bebe sa te atinga? Te ai ajutat cu ceva…creme??? Bafta in toate!!!
Pe mine m-au ajutat mult mameloanele de silicon …eu le-am folosit p cele d la Philips Avent
Pune bephanten este special pt fundulet la bebe și pt sânul mamei
Sunt creme naturale din plante,ungi sanul ai pui discul ala de bumbac care absoarbe special ptr alaptat…nu necesita spalarea sanului inaibte de alaptare ..doar sters cu un servetel..eu asa am facut si am reusit in cateva zile ranile s-au cicatrizat si usturimea a trecut de la primele 2 aplicari! In Ro nu stiu cum se numeste crema eu am luat-o din it
Lanolina pura… Se gaseste la farmaciile normale
comprese multi-mam sunt mai scumpe dar pe mine m-a scapat de groaznicele rani. Multa putere iti doresc!
Eu am folosit lanolina pentru răni si a fost foarte buna. A durat o săptămana sa se refacă
Eu am avut rani deschise. M-am uns cu bephanten, sudocrem, lanolina de la MultiMam, pad-uri de la Mam. Dupa 3 saptamani totul parea un vis. Vei reusi. Bea multa apa!
Q
eu am folosit PURELAN 100. E o crema grasa puternic hidratanta. Facea minuni
Nu renunta! E f usor sa ii dai lapte praf, dar daca incep asa nu veo reusi.
Si eu m am chinuit, intr in final am reusit.
Trebuie sa lasi bebele lasan, el facr toata treaba.
E groaznic sa ai ragade, cu sangerari, din pacate pt unele femeie mai greu la inceput.
Incearca lanolina de la Lansinoh, nu trebuie sa te speli inainte de a alapta.
Bafta, sper sa reusesti!
Eu am facut rani dupa o luna, dar groaznice. M-am chinuit 3 sapt asa, apoi am apelat la mameloanele de silicon si fiecare incercare de alaptat fara ele era dureroasa. Le-am folosit pana la 7 luni, cand mesele de lapte erau mai rare si copilul a acceptat sanul fara “silicon” fara probleme. Mult succes!
Buna. Si eu am nascut tot natural, acum 4 ani. Lactatia s-a instalat dupa 5 zile, dupa ce am ajuns acasa cu copilul si am reusit sa ma relaxez. Totul tine de starea ta emotionala. Eu am reusit si mi-am alaptat copilul 2 ani, primele sase luni copilul meu a mancat exclusiv tzatzica. La inceput am luat si eu ceai de lactatie din comert, nu stiu daca m-au ajutat cu ceva, insa cand simteam ca imi scade lactatie (in general acest lucru se intampla cand eram foarte suparata sau cand mancam ceva foarte gras sau foarte condimentat), imi mai faceam ceai din marar din gradina/piata. Eu cred ca starea ta emotionala este foarte impotanta de aceea te sfatuiesc sa te relaxezi si sa lasi totul sa decurga de la sine. Daca vei considera ca te voi putea ajuta cu ceva, nu ezita sa ma contactezi! Bafta.
In ceea ce privesc ranile de la san, acestea sunt cauzate de asezare gresita la san. Cauta pe internet cum ar trebui asezat copilul la san si vei vedea ca nu vei mai avea nicio problema.
Incearca sa iti lasi sanii la aer cat de des posibil si lanolina. Cu rabdare si “mufare” corecta la san se rezolva problemele. Vorbesc din proprie experienta. Si inca ceva, incearca sa iti pastrezi calmul si optimismul. Daca esti agasata de prea multe vizite si sfaturi renunrta la ambele. Mult succes!
Lanoline… Nu trebuie spalat inainte de alaptare… E bun… O sa auzi de Garmastan dar tot trebuie spalat si sa stai fara haine prin casa
Mami rezista. Nu renunta la alaptare. Foloseste Comprese de la Multi Mam. Au lanolina și nu trebuie sa speli sânii. Știu ca nu e bine dar eu pana s au vindecat rănile am folosit protecții de silicon de la Avent apoi am renunțat la ele . Răbdare și vei reuși.
Bebele nu se ataseaza corect daca iti face rani. Intra pe grupurile Alapteaza si clinica de alaptare sau cere ajutor direct unui consultant de alaptare, poti suna si la 07alapteaza. Eu am citit acest articol cu bebe de 14 luni jumate la san, ca tot zicea autoarea :). poti folosi lanolina pentru sani. Bafta multa.
Mie mi,a fost de folos o crema special pt sfârcuri “garmastan” si chiar daca sângerau putea cea mica sa sugă laptele.. Sper sa te ajute..
Buna Daca vrei ma poti contacta pe email camitzu_86@yahoo.com , da… Am scris aici o intreaga poveste si s-a blocat siteul si am pierdut tot. Si eu am o fetita de 8 luni, am patit la fel. Mi-au dat din spital vaselina sa ma dau pe sfarcuri si sa pun comprese ude doar pe sfarc sa-mi calmeze durerere. Durerile o sa Iti treca imediat ce ti se desfunda canalele iar pt asta trebuie sa Il pui pe bebe cat Mai des la San doar el Iti desfunda cel mai bine si saliva lu bebe Iti vindica si ranile dupa. Daca incerc I cusa cu alte chestii de desfundat mai rau Iti faci si in Doua zile o sa ai laptic pt bebic. Multa rabdare si relaxare in timp ce alaptezi acesta este secretul. Pupici
Uitasem cum se numeste crema Lanolina si documenteazate cum se pune corect copilul la San pt ca atunci cand copilul nu este pozitionat corect la San iti provoaca rani.
Buna, eu am folosit Garmastan. Am aplicat de 2 ori pe zi și în 3 zile nu mai aveam nici dureri și nici răni. Îl recomand cu încredere.
Am citit cu mare interes povestea ta ,pt ca și eu mă pregătesc sa devin mămică și îmi place sa aud experiențe de la alte mămici. Și pot sa spun ca sunt indignată de sfatul pe care ți l dădeau asistentele în privința alăptării total greșit și spun asta pt ca și eu sunt asistenta la nou născuți și sub nicio forma nu învățăm mămicile sa dea lapte praf din contra încurajăm alăptatul la sân de la primul contact cu bebelușul fie ca este vorba de naștere naturala sau cezariana, iar laptele praf se da doar în cazul în care lactația mamei insuficienta sau lipsește Noi nu luam seara copilul de lângă mama, cum altfel sa creem legătură între mama și copil?
Da, si eu am avut rana la sfarcuri. Cel mai bine e sa te dai cu un ulei sau o crema cu vitamina E. Eu am folosit ulei Vea. Este foarte concentrat si iti hidrateaza bine pielea. Stiu ca e greu dar nu renunta.
Buna mamici…. referitor la ranile sfarcurilor, la mine a funcționat cel mai bine tratamentul cu laptele meu. Mulgeam cateva picaturi, tamponam sfarcurile si lasam sa se usuce. Neaparat trebuie stat cu sanii dezgoliți. Lasati natura sa se ocupe si de asta. Puteti încerca la un san celebrele creme. Veti vedea care se vindeca mai bine.
Încearcă garmastan. E o crema cu care te ungi pe sfarcuri. Si nu trebuie să te speli de crema cand vrea sa suga bebe.
elena,eu am folosit crema garmastam,la prima nastere nu am stiut de ea si a fost groaznic,a fost unul din motive care m-a determinat sa renunt la alaptat.
Garmastan, face minuni, crede-ma. Am doi copii pe care i-am alaptat pana pe la 2 ani, iar la inceput, cand durerile erau insuportabile, aceasta crema m-a ajutat enorm. Pur si simplu iti ia durerea cu mana si a alapta devine o relaxare. Succes si sa fiti sanatoase.
Bună… incearca garmastan… E o crema care costa pana in 25 lei si o iei de la farmacie. Poti sa alaptezi fara sa te speli pe san înainte de alaptare… mie mi-au recomandat-o la spital… La mine a avut efect.
Buna! Sunt o mamica care a alaptat pana la un an si patru luni. Am nascut prin cezariana si lactatia s a instalat la trei zile. Tu poti ajuta lactatia consumand ceaiuri speciale ptr stimulare care ca bonus il linistesc si pe bebe la burtica daca il vei alapta. Incearca sa mananci suficient , mai ales carbohidrati, adica fainoase, nu te gandi sa scapi de kilogramele in plus momentan. Si cel mai important : NU TE MAI STRESA CA NU VEI PUTEA SA ALAPTEAZI, pune copilul la san cand plange de foame, sa fiti doar voi dou in camera, il privesti, te relaxezi, nu vorbesti cu sotul , cu mama etc. Doar tu si copilul. Daca nu ai lapte, nu dispera. Da I lapte praf cu LINGURITA si mai incerci sa l pui la san urmatoarea data cand plange de foame. Intre timp te dai cu crema speciala ptr rani la mameloane ( de ex garmastan) si stai cu sanii la aer cat mai mult
Nu te ingrijora , sansele sa nu ai lapte sunt f mici. D cele mai multe ori e de vina doar teama ca nu vei alapta.
Sper sa I fie cuiva de folos cele scrise, multa sanatate si bucura te cat mai mult de copil!
Buna seara, cum am trecut prin aceeasi problema, nu pot sa nu iti scriu – Maria Marmezan clubul berzelor, scrie’i sau sun’o oricand, te va ghida sa faci atasarea corecta. De aici apar problemele, ca nu nu se arata in spital cum sa faci atasarea, jar mie nu mi’a trecut prin cap sa merg la curs de alaptat, crezand ca va fi cel mai usor lucru. Deloc. Nu recomand mameloanele de silicon, durerile sunt la fel de mari dar ce’i mai rau e faptul ca risti sa nu te mai accepted bebe fara – cazul meu. Am avut nevoie de 4 luni sa il fac sa ma accepte fara. E foarte frustrant prin ce treci dar sper sa ai rabdare si putere si sa nu cedezi “silicoanelor”. PS. Sunt cateva filmulete ajutatoare pe YouTube care te ajuta sa faci atasarea corecta. Iar cartea lui Jack Newman e mega utila.
Sanatate.
Crema garmastan. Se vindeca mai repede daca stai cu sanii goi. Aerul vindeca. Sunt protectii din silicon, le gasesti la farmacie. Eu am crezut ca n-o sa reusesc cu el, dar pana la urma am reusit! Sanatate si succes la alaptat!
Sa nu te lasi !!! E cel mai minunat sentiment pe care il poti trai alaturi de bebelusul tau (binenteles dupa ce o sa treaca durerile). Cred ca asta mi se pare cea mai mare pierdere pe care o traiesc mamele care nu alapteaza, pe langa faptul ca bebele nu are sansa la o hrana cum numai acum poate primi! Ar fi bine sa nu ai lapte praf in casa ca sa nu fi tentata sa-i dai cand te dor sanii. Laptele praf e ” inceputul sfarsitului ” . Foarte important e SA FOLOSESTI CREME pt sfarcuri, sa te dai cu ele si sa stai in sanii goi prin casa ca sa se vindece mai usor . Si eu am alaptat la un moment dat cu lacrimi in ochi si i-as fi dat lapte praf, i-as fi dat orice doar ca sa scap de durere, dar pt ca nu aveam lapte praf in casa am zis ca o sa cumpar a doua zi, iar a doua zi durerea parca nu mai era asa de mare si nu cumparam si tot asa pana am reusit sa alaptez fara durere. AI INCREDERE ca va trece durerea (mamele noastre toate au alaptat ), dar ai grija de sanii tai cat mai mult posibil si vei reusi !
Eu am nascut acum 6 ani prin cezariana de urgenta, pt ca nu aveam dilatatie in timpul travaliului si mi-am alaptat fetita cam la 20 de ore de la nastere. Dupa 3 zile, eram numai rani, imi venea sa plang de durere cd o alaptam, sanii imi pocneau si nu am reusit nici cu mameloane de silicon, nici cu creme diverse, cea mica manca de la un san, adormea 10 min si o lua de la capat cu celalalt. Mentionez ca am nascut la filantropia, unde se incuraja alaptarea. Cand nu erau orele de alaptare, stateam cu sanii dezveliti si ma ungeam cu propriul lapte. In 3 zile mi-am revenit complet. Am alaptat-o fara a-i da alt lapte pana la un an si 11luni. Acum urmeaza sa nasc din nou luna asta si sper din suflet sa pot alapta la fel de mult. Multa bafta.
Aceeasi problema cu alaptatul am avut-o si eu.Lactatia a pornit cam dupa 3 zile.Am avut rani ingrozitoare si baietelul meu tragea lapte cu sange pana mi-am dat seama ce se intampla.Incearca GARMASTAN.E un unguent special pt asta.Peste tot am citit ca se recomanda doar lanolina pt ca nu se absoarbe in organism…eu am intrebat la farmacie si asta mi-au dat si a fost si buna!!!Recunosc ca a fost fffff greu la inceput cu alaptatul,nimeni nu ma pregatise pt asta….nimeni nu m-a ajutat cu nimic….dar cu multa vointa si rabdare am reusit sa alaptez pana la 1 an si 8 luni si am un baiat voinic si sanatos!!!Succes si multa rabdare!!!
Crema de galbenele e foarte buna, date cu ea dupa ce suge. …pe mine ma ajutat mult. …sanatate multa si nu renunta
Buna! Vreau sa te incurajez sa nu renunti! Tot sfarcul meu era o rana si mi.a trecut. Am folosit Garmastan,un unguent,dar nu stiu cat m.a ajutat. Cam in doua saptamani mi.au trecut ranile si cam o luna m.au usturat sfarcurile cand alaptam. Acum le.am uitat pe toate. Multa bafta si rabdare!
nu renunta! baetelul meu are aproape 3 ani si in primele lui, lunii din viata mi-a facut rani chiar pana la sange si cu toate astea nu am renuntat,ii dadeam san la cerere, si adormeam cu el in brate si la san. cu toate ca primeam tot felul de explicatii si sfaturi ,cu ce sa mananc sau cum sa-l hranesc, cum sa-l spal si cand, nu am ascultat nici unul ditre ele, mi-am urmat instictul, si se pare ca bine am facut pentru ca am avut noptiile foarte linistite, la ora 9 era la somn si se mai trezea din cand in cand sa suga, apoi la 6.30 trezirea, pot spune ca sunt o mama fericita.
apropoo sa stiti ca inca il mai alaptez cand simte el nevoia, si inainte de culcare uneori asta il linisteste foartee mult.
bafta!
nu cedati – alaptatul la san este cel mai sanatos
Salut, incearca Garmastan. Este o crema care pe mine m-a ajutat foarte mult. Se gaseste la farmacie.
Cremele pe baza de lanolina sunt special pt ragade si sunt si eficiente (si stai cu sanii dezveliti cat mai mult posibil pt ca se vindeca mai repede la aer ) .
Plasturii Multi- mam sunt solutia. Calmeaza sfarcurile si alaptarea devine placuta.
Servetelele multi-min
Elena, spală sânii cu apa rece dupa aparat si cu apa calda inainte de a alapta, tamponeaza-i cu un prosopel curat folosit doar de tine. Stai cu sânii la aer. Nu folosi săpunuri sau gel de dus pe sani, usucă sfarcurile si mameloanele. Poti folosi cu încredere, servetelele de la multimam, garmastan, glicerina , dar cel mai bun remediu este tot laptele tau . Dupa fiecare spălare, inainte de a alapta , stoarce-te unge sânul cu lapticul tau. Te va vindeca imediat. Laptele matern e un miracol.!!!
Buna, felicitari pentru bebe. Daca ai rani exista o cauza, aceasta este atasarea defectuasa; ca sa nu iti mai faca rarani bebe trebuie sa deschida gura larg pe san, buzele sa fie rasfrante, cam ca o gura de peste deschisa. Lanolina (nu trebuie spalata sau stearsa) si statul cu sanii la aer sunt cele mai bune remedii, incearca sa nu folosesti creme care trebuie indepartate, prin spalare se indeparteaza uleiuri pe care pielea le produce in mod natural si mai ales se usuca. Evita sub orice forma sa ii dai biberon suzeta, acestea duc la confuzia san-tetina si prin urmare la refuzul sanului si la scaderea lactatiei. Faceti cat mai mult contact piele pe piele, pune bebelusul dezbracat pe tine la bustul gol, evitand bineinteles parfumurile. Intra pe diverse grupuri de suport de pe fb Alapteaza! Sau Clinica de alaptare, incearca sa chemi un consultant in alaptare. Cauta filmulete pe youtube despre atasarea corecta si suptul eficient. Cere ajutor, asculta-ti instinctele si ai incredere in tine si bebe, ati fost cel putin 9luni un tot (stii cum se zice 1+1=3). Te imbratisez
Eu am reusit sa le calmez cu lanolina, este f buna si am folosit pompa de san pana s-au vindecat, apoi am reluat cu bebe. Acum are 1 luna si inca nu reusesc sa-i dau numai san; dar inca lucrez la asta.
Chiar asta fac in timp ce citesc articolul… Pitica mea de 3 luni tocmai a adormit la san…
Si bebele meu are 1 an si 8 luni si il alaptez inca.Este greu si obositor intradevar dar nimic nu mai conteaza cand il vezi asa fericit cu titica lui.Bravo pentru mamele care reusesc sa alapteze cat mai mult.
Felicitări!!!!:) avem 1 an si 7 luni si tot alăptat nu exclusiv!aud tot felul de remarci când aud ca alăptez dar eu spun la toată lumea cu mândrie!!!sanatate
Si am uitat sa mentionez: am mancat de toate! Si varza, si ceapa, usturoi, muraturi, ciocolata…da, simteam ca lesin daca nu mancam ciocolata! Si apa, am baut apa multa si parca nu ma saturam! Si nu, fetita nu a avut colici! Si nici scaun zilnic, dar nu plangea, nu avea burtica tare, nu nimic…o singura data i-am pus jumatate de supozitor cu glicerina…a tras un vant si atat, iar scaun avea uneori zilnic, alteori deloc cate 4-5 zile, rar de doua ori pe zi! Si acum, mare fiind nu are scaun zilnic…dar nici nu se plange de dureri abdominale sau altfel de dureri legate de constipatie!
Mulțumim pentru sfaturi , avem doar de învățat din povestea ta … multa sănătate și fericire va dorim
In afara chiar daca nasti prin cezariana, bebele iti este adus imediat. In cazul meu, mi-am vazut fetita imediat dupa nastere, mi-au pus-o pe piept cateva secunde. In timpul operatiei a fost si tatal copilului, langa mine. El a plecat sa faca primul contact piele pe piele cu fetita noastra in timp ce doctorul termina operatia. La scurt timp dupa ce am ajuns la terapie intensiva, a venit si bebele care a stat din primul moment la san. Nu a mers bine deloc alaptarea cateva zile bune. Ma durea ingrozitor, dar asistentele schimbau doar pozitia de alaptat. Nu mi-au luat copilul noptile. Nu i-au dat lapte praf. Nicio secunda nu a plecat de langa mine si chiar daca a fost greu din cauza operatiei, ne-am descurcat foarte bine.
Presupun ca e vorba de clinica Regina Maria. Acolo am născut natural și apoi m-am luptat cu acei monștri de la Neonatologie care îmi spuneau ca o alăptez pe Sara pe răspunderea mea, ca o sa îi scadă glicemia pentru ca nu se hrănește suficient. Norocul meu a fost că m-am trezit la timp și, chiar a doua zi, am chemat un consilier în alăptare. Astfel am reușit să o țin exclusiv lângă mine pe fetiță, toată perioada internării, departe de asistentele cu idei învechite care au venit de la stat în mediul privat fără să facă un minim efort de a-și schimba atitudinea . Astăzi avem aproape 17 luni și încă păpăm sân.
Bună! Eu am născut natural acum un an și aproape 2 luni!am născut la filantropia!Doamne cat m au încurajat sa alăptez..mi l au adus la san la câteva ore după naștere! Și în ziua de azi încă îl alăptez! M au durut groaznic sfarcurile o buna perioada de timp dar a trecut!am incercat si creme si mameloane de la avent..degeaba!De la 2 luni se trezește de câte 4-5 ori pe noapte dar nu i bai!m am obisnuit! Era sa o comit și eu din cauza sfaturilor “binevoitoare”dar pana la urma mi-am ascultat instinctul și nu am dat greș! Aceeași poveste și la mine și cu constipația și cu alăptatul des!Le am închis gura sa nu se bage!este treaba mea! Și bine am făcut! Mănâncă mâncare f bn și lăptic la cerere!sănătate multa la bebei!
Multumim mult pt sfaturi și eu sunt de aceeași parere am doi îngerași minunați și la cerere I am alaptat și mi am ascultat instinctul..
Offf doamne asa am patit si eu cu alaptatul 🙁 ,in spital cand ne duceam la alaptat ei erau deja satui si dormeau bustean iar noi eram prea speriate sa mai spunem ceva,acasa au venit toate neamurile a plange ca nu se satura ca laptele tau nu e consistent,incearca sa te mulgi sa ii dai din biberon si uite asa Stefan al meu nu a vrut sa suga de la san ca era mai usor la biberon si sa dus laptele am trecut la formula si acum imi vine sa ma iau la pumni ca eu ca proasta nu am insistat sa suga de la san.
Draga Dana,
Fa cumva si tineti parerile entru tine…ori tu ai fost la consult la femeia de servici de la spital…ori noi, unele suntem mai norocoase si ne.am gasit un doctor bun…care DA…ne.au incurajat sa alaptam si DA ne.au incurajat sa nastem natural… si pana la urma unde vrei sa ajungi? Banuiesc ca fetita ta e ok…adica s.a dezvoltat nu a stagnat pentru ca nu ai alaptat.o dupa mintea si gandirea ta…si te.ai lasat influentata de DOCTORI….doamne cum ai putut sa faci asta.?????Inceteaza fiinta cu aberatiile si nu dezinforma tinerele viitoare mame!
Cred ca sunt norocoasa cand citesc asa ceva. Am nascut pe 26 martie dimineata o fetita, prin cezariana, la Maternitatea Cuza-Voda din Iasi. Mi-au dat-o s-o sarut imediat, apoi au luat-o. Dupa o ora au adus-o si mi-au pus-o la san sa vada daca are reflexul suptului. Am stat la terapie intensiva 24 de ore (in loc de 12, au zis sa ne mai ofere o ultima noapte de somn). Pe 27 dimineata m-a dus in salon unde bebe ma astepta. Era hranita cu lapte praf cu lingurita, ca sa nu se obisnuiasca cu biberonul. Apoi am fost ajutata si incurajata incontinuu sa alaptez. Totul gratuit. Pana seara mi-a venit si lapticul si am renuntat la laptele praf. Si astfel ne apropiem de 8 luni de alaptat cu drag si la cerere. Nu as schimba nimic si nu as renunta vreodata la senzatia pe care mi-o ofera acest mijloc magnific de uniune mama-copil.
Eu, spre deosebire de multe mamici, m am luptat pt a mi alapta copilul. Chiar si cu medicii m am certat. Primul copil, acum are 9 luni de alaptat la cerere si diversificat la 6, practicat co-sleeping-ul, adormit in brate,leganat sau la san. Da, in maternitate o saptamana a primit lp, insa nu stiam ce inseamna lm si nici nu m am informat..insa cand am ajuns acasa a inceput marele scandal. Toata lumea imi dadea “sfaturi”, iar eu incercam sa le combat cu argumentele de pe net, mi se reprosa ca imi cresc copilul dupa net. Am devenit foarteeee nesimtita in ceea ce priveste cresterea copilului meu, astfel incat le o tai din prima. Am incercat sa sfatuiesc o cunostinta cu toateeee argumentele din lume pt a continua alaptatul unui bebe de o luna si sa renunte la lp,la orele de masa, la biberoane,incalzit apa si ce o mai presupune lp…raspunsul ei a fost: voi renunta la san!!! Sincer, ca sa nu o injur, m am intors cu spatele si am plecat…
Concluzia, DRAGI MAMICI,URMATI VA INSTINCTUL,INFORMATI VA SI GANDITI VA DOAR LA COPILUL VOSTRU, NU LA CE SPUNE LUMEA!
Buna. Eu am nascut natural acum 5 luni la spitalul cantacuzino. Ei incurajeaza alaptarea si ajuta foarte mult mamicile: invata sa puna bebelusii la san, sa alăpteze corect ptr a nu face rani, sunt deschisi la discutii si consiliere. Intotdeauna isi fac timp de mamici! Am fost foarte incantata sa vad asa un profesionalism si o dragoste pentru profesiile alese. In rest dupa ce am ajuns acasă am primit si eu multe sfaturi atat bune cat si mai putin bune dar nici unul atat de raufacator ca în articolul acesta. Imi pare rau Dana ca ai primit atatea sfaturi cu adevarat proaste. Eu am alaptat la cerere, chiar si din ora in ora, am pus supozitor la nevoie ptr ca nu suport sa vad ca se chinuie o zi intreaga si nu reuseste nimic, dar nu cred in acea dependență data de supozitoare. In primele 2luni i am facut baita in fiecare zi deoarece era vara, cald, transpira, se irita, dar dupa am inceput cu baita la 2sau chiar 3zile. Si nu asa des spalat pe cap. In rest am un baietel sanatos si cuminte crescut pana acum in brate la plans, sta si pe pat, in scoica. Mie mi a fost foarte frica la început sa dorm cu bebelușul in pat si de aceea am folosit patutul lui, nu a fost nici o problema trezirea primele 3 luni din 2in 2ore la alaptat. Acum doarme si in patutul lui si langa mine la nevoie. Sper ca toate mamicile sa si creasca puiutii cat mai aproape de sufletele lor si sa tina cont de dorintele si nevoile piticilor nu a sfaturilor “binefacatoare”. Nici o mamica nu vrea sa greseasca in creșterea cat mai sanatoasa a pruncului, dar asta inseamna sa înțeleagă corect instructiunile date chiar de bebeluș. Va doresc multa sanatate părinților si piticilor.
Buna! pentru ragade, este foarte important sa va spalati sanii sau cel putin sa stergeti mamelonul cu apa dupa alaptare, fiindca saliva bebelusului contine enzime care irita pielea de pe mamelon si agraveaza ragadele. Eu am primit sfatul acesta de la un dr si intr-adevar am vazut diferenta.
Si eu am primit exact aceleasi recomandari, si chiar foarte autoritare, si despre alaptatul la cel putin 2 ore, si despre supozitoare pentru constipatie, si despre Baby Drink, si depre dieta fara fructe si legume crude cel putin 3-4 luni, pana trec colicii. Si pe toate le-am primit de la doctori pediatri!!! Am 4 luni si jumatate de cand alaptez si imi doresc din suflet sa mai alaptez mult timp de acum incolo! Multa sanatate va doresc!
Este cel mai minunat lucru sa alaptezi , chiar asta fac acum 🙂 ..sa vezi cum creste copilul sub ochii tai ,sa stii ca il hranesti din tine ! Eu am nascut natural in Germania si vreau sa zic ca am avut copilul langa mine tot timpul de cand l’am nascut . Dupa ce i-a taiat taticu cordonu , mi la pus pe piept ..pana cand m-a cusut pe mine , dupa care la luat sa il imbrace si mi la pus inapoi in brate ..dupa vreo 3 ore la luat sa ii faca analizele si vaccinu si mi l-a adus repede inapoi. Am foat intrebata daca vreau sa il tina noaptea in camera de copii ca sa ma pot odihni si eu , dar nu am fost de acord ..cu toate ca eram foarte obosita si nu am putut dormii calumea cu teama ca se trezeste si nu il aud . Au fost primele noastre momente impreuna ..cele mai minunate !!!
Vreau sa zis ca eram foarte panicata la inceput ..tinand cont ca e primul copil si ca sunt departe de casa, nu am pe nimeni aici , înafara de sotul meu . Ne gândeam ce o sa ne facem..cum o sa procedam si acum stiu ca a fost mai bine asa..sa fim numai noi 3 in linistea noastra ..fara agitatie , fara nebunie …. am facut totul cum am crezut eu mai bine ..cu sfaturi din partea moasei ,care timp de o luna venea la 2-3 zile sa ne viziteze ..am foat foarte multumiti de ea.
A foat greu cu alaptatul la inceput deoarece facusem rani de imi dădea sangele , dar asta nu mai conta ..atat timp cat copilul meu se hranea . Oricum ma bucur mult ca am nascut aici in Germania ..e total alceva fata de Ro …cu totul o alta gandire ..mult mai linistita si se tine cont de ce iti doresti tu ca pacient .. nu stiu cum sa te satisfaca mai bine ..sa te ingrijeasca .. orice le ceream , aia primeam ! Apasai un buton si in 2 secunde aveai asistenta langa tine .
Copilul meu are 2 luni ..si pana in prezent am mai mult lapte de cat poate mananca el ..sper sa mai am mult si bine 🙂 ! Si in legatura cu alaptatul in pubic…eu una nu am nici o problema !! Ma gandesc doar la puiul meu !
Va pup mamicilor !!!
Am o fetita,Lavinia,3 ani in 28 nov. Am alaptat-o 3 saptamani….aceeasi poveste in rest. Am si baiat,Eduard ,9 luni, alaptat tot 3 saptamani,doar ca la el aveam lapte..relaxata,pfff,cel putin 6 luni,zic, dar am facut mastita si orice boala se putea face la san si a trebuit sa trec pe formula…..dar da,ma regasesc mult in povestirea ta….asa e sta treaba la noi….minti cretine la cei care pot indruma si nu o fac.
Si eu am nascut prin cezariana deoarece bb intra in bradicardie si nu am putut natural…. insa a fost ok pentru mine… M-am refacut rapid, am avut lapte si bb a supt cat a vrut el si cat a putut…. Am alaptat la cerere, fara sa tin cont de cele minim 2 ore, am alaptat acasa, in oras, pe strada, oriunde ii era foame micutului, fara a ma jena de cineva sau de ceva… eram doar eu si el si asta conta… Micutului ii era fomita si eu trebuia sa il alaptez… L-am tinut in brate pana nu am mai putut, am dormit cu el in pat, ne iubeam si ne dezmierdam amandoi cat voiam, fara sa ne pese de ceea ce spun unii sau altii. Suntem dependenti unul de altul, pentru ca suntem mama si fiu….. La 2 luni si ceva am inceput cu putin suc de fructe, apoi cu legume, supica si toate cele din lista de diversificare…. nu am avut o carte drept ghid, nici macar anumite sfaturi… am facut ceea ce am crezut de cuviinta si I-am dat bebelusului tot ceea ce era digerabil pentru el… ii urmaream toate reactiile si nu am avut probleme….. Acum are aproape 7 luni, este un bebe zdravanoc, inca mai suge la san, de cate ori vrea si unde vrea…. ii dau si mancarica si formula… insa principalul este laptele de la san…
Imi iubesc enorm micutul si pentru mine el este cel mai important… nevoile lui sunt prioritare, fara a ma jena de la ceva. Ascult sfaturi, discutii de tot felul, insa nu vreau sa ma las influentata de ceva ce nu ii face bine micutului.
Mamici, alaptati-va copii, fara jena si alte compromisuri…. iubiti-va si intelegeti-va copii…. Ei sunt micuti si nu stiu sa spuna ce ii doare sau deranjeaza, iar noi, cu vocea blanda putem face ca totul sa fie mai bine…. Tineti-va copii in brate, iubiti-va minunile si alintati-va alaturi de ei fara sa va pese de ceva…. ei sunt cei care conteaza !!!
Bună..și eu am născut tot prin cezariana acum 3 luni , o fetiță perfect sănătoasă..Am nascut prin cezariana pt ca era poziționată rau și nu aveam contractii normale..Am alapatato imiediat după ce miam revenit după operație. Nu a fost așa de ușor și nici nu am ascultat părerile nimănui..și cu alăptatul la doua ore nu sunt de acord. .copilul cere de mancare când îi e foame..Am avut și eu ragade timp de doua săptămâni.plus ca fetita mea sa născut cu un dințișor..și când o alaptam mă dureau gurguiele de muream..dar după 3 zile de la naștere I lau scos pt ca medicilor le era frică să nu se inece cu el..pot sa zic ca sunt o mămică norocoasa ca nu plânge noaptea și nu are colici..stau atenta la ce mănânc ca ea sa nu aibă colici..viitoare mămici nu ascultați sfatul nimănui faceți totul după voi..voi asigurați viitorul bebelușului vostru..Va pupacesc
Buna. Imi pare sincer rau pentru tine ca a fost atat de dureroasa pentru tine alaptarea. Si eu am nascut prin cezariana si am reusit sa alaptez doar pentru ca clinica in care am nascut e adepta alaptarii naturale. Clinica este din constanta, spital privat isis. Dupa ce am nascut mi-au adus fetita de 2 ori cand eram la reanimare, apoi am fost amandoua transferate in camera alaturi de tatic. Lactatia a venit la 3 zile dupa nastere, timp in care fetita mea a stat mai mult nemancata decat manacata. Vazandu-ma ca doresc alaptare la san, doctorii nu au dat deloc fetitei mele lapte praf. Veneau zilnic cate 2 doctori si 4 asistente si imi faceau masaj special la sani( nu sfarcuri) pentru stimularea lactatiei. Si datorita lor am lapte din abundenta. Si mi-au spus ca pentru a pastra laptele sa beau apa multa si mancare cu un aport de 2000-2500 calorii pe zi, sa nu ma apuc de regim pentru slabit. Si tinand cont de sfarurile lor alaptez si acum, am 5 luni de la nastere si am suficient lapte. recomand tuturor aceasta clinica exceptionala. Spital privat isis constanta, dna doctor pelin eugenia. Pretul este rezonabil, 1000 € orice tip de nAstere, iar comportamentul medicilor, asistente este ca cel al parintilor de acasa. De mentionat ca nu se baga bani in buzunarul niciunui cadru din spital, se plateste doar la externare.
Ma regasesc cu totul in povestea asta, diferenta este baietelul din viata mea! Imi aduc aminte si de degetele fioroase spre sanii mei, imi aduc aminte si de sfaturile nu e bun laptele, doamneeee cate prostii spun unii si altii de nu-mi vine sa cred! Nu am ajuns la depresie dar pot sa zic ca sunt suparata pe mine si pe acele sfaturi de rahat pe care le-am primit! Ma consoleaza gandul ca bebe e sanatos si fac tot posibilul sa ii dau acum mancare cat se poate de sanatoasa…. Astept sa mai scrii! Multumim pt experienta ta impartasita!
Pfuuu, siroare de lacrimi imi curg pe obraz gandindu-ma la momentele prin care am trecut inca din spital. Mi-am dorit cu tot dinadinsul o nastere naturala, dupa 20 de ore de travaliu s-a decis ca nu o sa ma dilat prea repede asa ca s-a recurs la cezariana. O cezariana in urma careia am avut de suferit 2 luni. Infectii, bandaje.. toate astea afectandu-mi alaptarea. Desi m-am zbatut si am reusit sa ii dau lapticul meu timp de 4 luni, a fost o experienta oribila. Nu m-a ajutat nimeni in maternitate, absolut nimeni. Am suferit si sufar in continuare ingrozitor .
fetita mea peste 2 sapt face 3 anisori…adoarme tot cu sanul..cateodata ii mai vine si ceva laptic(banuiesc e mai mult apa..consistenta 0) cine ma poate ajuta cu un rasp la intrebarea mea ” gresesc..sau ii fac rau fetei pt ca adoarme si acum cu sanul??” multumesc anticipat tuturor care m-ati putea sfatui
aici ma regasesc si eu cu primul meu bebe….nascut prematur prin cezariana cu greutatea de numai 2390 de grame.. in strainatate .Aceleasi sfaturi primite de la mama si prietenele care aveau deja copii(nu ai lapte destul….laptele e prea slab…nu creste copilul destul)doar ca bebe al meu a stat 2 sapt la terapie intensiva unde a fost hranit cu sonda primele 5 zile dupa care cu bibe cu lm al meu si saracutul nu avea destula forta ca sa suga la san asa ca ne:am chinuit vreo 2 sapt acasa dupa care am renuntat pt nici lapte nu mai aveam si am trecut la lp praf.Acum sunt mamica din nou de aproape 4 luni si am promis ca voi face tot posibilul pt a alapta cat mai mult chiar daca se mai gaseste cate cineva cu sfaturi nedorite.am hotarat sa imi urmez instinctul matern si sa fac cum cred ca e mai bn pt puiul meu.Va doresc sa va bucurati de copilasi vostri !
Bravo pentru acest articol!! Desi tu nu ai stiut la momentul potrivit, acum ai ocazia sa impartasesti experienta ta si sa educi alte actuale sau viitoare mamici.
Inca o data felicitari!
Si nu mai regreta nimic! A fost ceea ce-ai stiut la momentul acela. Important e ce faci de acum incolo. Ai incredere in instinctele tale si nu uita ca MAMA stie cel mai bine ce-i bine pentru puiul ei.
Buna Dana. Urmeaza sa nasc in cateva ssptamani. Spune-mi te rog la care spital ai nascut? Sa ma pregatesc moral pentru dezamagire sau nu… Multumesc! Sanatate!!!
Si eu m-am dus pregatita la spital sa nasc natural si sa alaptez! Baietelul meu nu era nici prea mare, nici prea mic. Dupa ce mi s-a rupt apa, am trecut prin travaliu, m-am dilatat complet si… bebelusul nu cobora. M-au lasat medicii cat m-au lasat si apoi brusc mi-au spus ca trebuie sa-mi faca cezariana. Nici nu stiam ce e aia, nu ma asteptam la asa ceva. Acum, uitandu-ma inapoi, cred ca a fost o decizie de sanatate a bebelusului…mie nu mi-au spus, probabil ca sa nu ma sperie.
Sotul meu a asistat la toata operatia de cezariana, m-a tinut de mana si mi-a vorbit. Baietelul meu nu a plans, nu respira cand l-au scos. Toate scenariile mele ca-l iau pe piept, ca-l las sa-mi caute sanul si sa suga s-au dus pe apa sambetei! baietelul meu a mers direct la sectia de neonatologie. Dupa aproximativ o ora mi l-au adus, ii facusera multe teste si totul era ok cu el (Thanks God!)
Apoi am incercat sa-l alaptez… numai ca nimeni nu mi-a spus ca nu poti alapta cu sfarcuri plate (ale mele cred ca erau inversate pt ca atunci cand incercam sa prind de ele se retrageau). O groaza de asistente veneau, ma pipaiau, ma apasau de sani, aveam colostru, dar bebelusul nu putea suge. Intr-un moment de disperare a venit o fatuca… eu zic ca avea vreo 22 de ani… si mi-a zis ceva de genul ca 3 lucruri trebuie pt alaptat: o mama care sa vrea sa alapteze, un bebelus si o conexiune relaxata intre cei 2. Ceva de genul… nu-mi aduc aminte exact. Cert este ca m-a rugat sa ma relaxez si sa las lucrurile sa curga intr-un mod natural. Bebelusul incerca sa suga, dar pentru ca nu simtea nimic pe cerul gurii, lasa sfarcul. Si tot repetam operatiunea asta. Atunci aceasta tanara mi-a adus niste mameloane de silicon. Umpleam mameloanele cu lapte si-l puneam pe bebe sa traga. El era animat si continua sa traga si uite asa am inceput sa-l alaptez cu tetine. Era un pas inainte dar tetinele erau dificile si pentru bebe (inghitea mult aer si apoi il durea burtica), dar si pentru mine pentru ca prin supt bebele imi forma sfarcurile in exterior. Ma dureau de numa’, aveam rani pe sfarcuri, la un moment dat aratau ca mici hematoame cu sange, dar nu m-am lasat. L-am tot alaptat asa cu dureri… imi venea sa plang cand il puneam la san, dar ma linisteau inghititurile lui. Plus, dupa primele 30 – 45 secunde laptele incepea sa vina mai usor si atunci durerea scadea.
Apoi m-am smecherit: imi masam unor mamelonul cu doua degete ca sa-i declansez laptele si doar apoi puneam tetina si-l puneam pe bebe la san. Astfel, presiunea pusa de suptul lui bebe era mai mica – pt ca ii venea lapte cand sugea.
Dupa vreo 2 saptamani am renuntat la prima tetina… la vreo 3 saptamani la a doua… si sfarcurile mele s-au format intr-un mod fortat…. dar a functionat!
Acum avem 7 luni, il alaptez in continuare, l-am alaptat exclusiv la san pana la 6 luni si nici acum nu stie sa suga din biberon. Mancarea solida si apa i-o dau cu lingurita.
Sotul meu si cu mine am cautat pe Google orice ne preocupa. Asa am aflat ca e ok sa stea cu orele la san, ca e ok sa vrea mancare din 5 in 5 minute, ca e ok sa nu faca caca intr-o zi, ce e ala puseu de crestere, ce zgomote il linistesc, cum se sperie de miscarile manutelor lui, cum sa-l punem la ragait si muulte altele. Noi am citit in engleza, am gasit vreo 3 site-uri de incredere, unul dintre ele fiind al sistemului britanic de santate.
Ce am invatat si ce voi face mai bine la al doilea copil (pentru ca mai vreau un bebe!!!):
1. exista niste “capacele” de plastic care iti formeaza sfarcul – intr-un mod nedureros – dar trebuie purtate vreo 8 ore timp de 3 luni… dar le voi purta daca va fi nevoie
2. voi incerca din nou nasterea naturala (m-am recuperat tare greu dupa cezariana, nu mi-a placut deloc cu taietura pe burta)
3. o sa ma inarmez cu fotoliu de alaptat (cat mai comfortabil), filme pe DVD, jocuri pe telefon, TV si orice imi poate face sederea intr-o incapere cat mai placuta. Bebele a stat si el cu orele la san… daca as fi stiut sa-mi fac timpul asta placut… eu stateam pe un scaun si ma ingrozeam ca trece noaptea. Pana ca mi-am zis: si ce-i daca trece noaptea? o sa dorm ziua! si asa am facut. Si atunci perceptia asupra “timpului pierdut” s-a schimbat. Nu e timp pierdut. Bebele sta cu orele la san la inceput. Asa, si? ce-i? nu e nimeni absurd sa-mi ceara sa fac de mancare, sa fac curat, sa fac X sau Y. Asta face o mama, ii aloca timpul ei bebelusului.
4. O sa ma debarasez de orice sarcina, fie ea cat de mica. Nu vreau lucruri care sa ma preseze si care sa ma faca sa simt ca pierd vremea.
Exceptand primele doua saptamani cand m-au durut sanii, alaptatul a fost o placere si este o placere. Ma topesc cand piticul isi intoarce capusorul si ma priveste in ochi sau cand ma prinde de un deget. Suntem fericiti (si eu si el), zambeste foarte mult, are incredere in mine si in mediul inconjurator. E o bucurie pentru toata familia si suntem hotarati sa-i mai facem un fratior sau o surioara cand mai creste putin.
Din pacate aceasta este mentalitatea multora dintre cei care ne inconjoara. Si eu am avut de luptat cu multe persoane, atat din cadrul familiei cat si din cadrul cunostintelor si prietenilor, care se intreceau in a-mi da sfaturi cat mai “pretioase” sau “binevoitoare. Din fericire am reusit, asa cum spunea cineva mai sus, sa fiu nesimtita. Am ignorat sfaturile, am renuntat sa raspund la apelurile persoanelor deranjante si obositoare si chiar sa le evit prezenta pe motiv de oboseala :p . Pot spune ca am fost norocoasa sa am de-a face cu personal medical competent care mi-a dat sfaturi utile, am nascut la CFR 2 spital normal fara pretentii. Am ascut prin cezariana iar lactatia nu s-a instalat imediat si pe deasupra am avut si un copil lenes ce nu schita nici un gest sa suga. Ca sa il hranesc ajusesm sa ii storc sanul in gura, asistentele m-au incurajat destul de mult, ma intrebau de fiecare data daca mai incerc sau ii dau lp. Cu copilul am stat din prima noapte, desi eram operata si l-am alaptat numai la cerere. Un singur lucru am sa imi reprosez, dupa un an si aproape jumatate am cedat presiunilor externe si l-am intarcat 🙁 . Acum insa nu am mai facut aceeasi greseala si va citesc cu un bebe la san, un bebe ce are aproximativ 40 de luni si care nu vrea sa renunte sub nici o forma la lapticul de seara deoarece el creste “male cu laptic ” 🙂 .
Eu chiar te am citit cu bebe la san…care a adormit 🙂
Atat de adevarat!!! Toate mamele ne regasim in povestea asta. Eu sunt f norocoasa ca am reusit sa trec peste “sfaturile” prietenilor si acum la aproape2ani inca alaptez. Deja toti imi vorbesc de parva fac crima de om, la inceput deja ma jenam ca alaptez copilul de 2ani…acum chiar nu.mi pasa!
Buna
Am 2 copii si la primul a fost o lupta acerba in maternitate sa alaptez. M-am confruntat aproape cu tot ce povestesti. Dar ,din fericire, am o prietena buna care mi-a dat toate sfaturile pe care tu nu le-ai urmat,si bebelusul nr 1 a beneficiat de lapte la cerere si dormit in pat cu mine. La nr 2 aveam lectia invatata si a mers totul struna.
Problemele ridicate de tine sunt reale,exista si nu sunt rezolvate,mai mult nu exista interes in acest sens. In maternitati exista reclame la lapte praf si mamicile sunt incurajate sa il foloseasca.
Nu suntem incurajate sa perseverăm,sa tinem copilul la san indiferent daca suge sau nu.
Da trebuie luptat si viitoarele mămici incurajate si invatate ca alăptatul este natural si nu exista rusine când trebuie hrănit micutul indiferent de loc.
Buna.Am o fetita de 3 aptamani si Incerc cu disperare sa o alaptez dar nu reusesc din cauza durerilor de sani. .am incercat tot ce ati scris mai sus si inca durerile sunt insuportabile. ..nu mai stir ce sa fac…Imi doresc f mult sa alaptez si plang mereu k nu reusesc si vad cum alte mamici pot…vrea sa stea zi si noapte la San si eu nu mai am putere. ..De 3 saptamani asta fac dar n-am dormit si nu mai am forta sa continui. ..ma mulg cu pompa si noaptea ii dau praf. .Voi regreta toata viata k n-am reusit. ..can vad mame care alapteaza efectiv incep si plang..
Vreau sa va scriu povestea mea si sa va cer un sfat, e cred ca prima oară când citesc ceva legat de alaptat si am senzatia ca daca imi spun oful voi primi sfaturi care sa ma ajute cu adevarat.
Am o fetita de 4 saptamani care in timp ce scriu mi-a adormit în brate. Am nascut natural la maternitatea din orasul meu unde copilul este aratat mamei 2 minute si apoi adus la prima alaptare abia dupa 12 ore. Apoi alaptarea se face dupa un program la 2-3 ore distanta iar intre timp daca se trezeste si plânge bebelusul primeste lapte praf cu tetina. Imi aduceau fetita la alaptat si fie dormea, fie nu sugea pentru ca la inceput nu prea aveam lapte sau plangea la san in loc sa tragă pentru ca mi s-a spus este mancacioasa dar este si lenesa. Am ajuns acasa dupa 5 zile fara sa stiu clar ce si cum sa fac. Sfaturi pretioase primeam de la toata lumea totusi problema mea cea mai mare era ca nu aveam lapte, nu stiam ce si cum sa fac si pana la urma seara am cedat si i-am dat lapte praf pentru ca mi se parea ca nu se va opri din urlat niciodata si ca ii va face rau. Am băut ceai pentru stimularea lactatiei intr-o veselie, ba chiar am luat si ceva pastile pentru asa ceva pe baza de plante. Am zis fac orice doar sa am lapte deoarece nici nu concepeam sa nu imi alaptez puiul. Am ajuns sa ii dau doua mese la san si restul lapte praf pentru ca simteam ca nu am mai mult lapte in san. Problema este ca masa de lapte la san e mereu cu plansete, strigate si urlaturi de mi-e groaza de vecini. Fetita mea ia sanul in gura, trage de 2-3 ori si apoi ii da drumul si mai plânge putin. Trag de ea in speranta ca printre plansete va suge suficient cat sa se sature dar de fiecare data mi se rupe sufletul si aproape plâng si eu o data cu ea.
Oare mai am vreo sansa sa o fac sa suga de la san cat mai am lapte sau mi-am terminat sansele cand am inceput sa ii dau lapte praf? Ce pot sa mai fac sa rectific ce am gresit pana acum?
Ma doare sufletul si ma ia plânsul, nu mi-am imaginat niciodata ca nu am sa reusesc sa imi alaptez copilasul pe care mi l-am dorit asa de mult.
Sper doar sa ia aminte alte viitoare mamici sa nu faca greselile mele sau ale altora si sa faca ce e mai bine pentru copilării lor.
Raluca eu iti dau un sfat:nu renunta!Asa am patit cu primul.Exact cum e descris.Imi pare rau.Dar intre timp am citit,am intrat pe diverse grupuri si am cerut sfaturi de la mamici nu m- am mai luat dupa soacre,mame,bunici etc.Si acum sunt la al doilea de 5 luni si scriu cu el la san .:-).Stiu mamici care au relactat dupa 4 luni ..Poti apela la un consilier sau trage aer in piept relaxeaza_te si tine_l la san.De ceea ce vb tu pare puseu de crestere in fata caruia am cedat si eu si multe mame si darorita “sfaturilor^.Intra pe grupuri de mamici si cere ajutorul.Daca nu are cine sa te bage(sunt inchise SI trb sa ceara un membru acceptul admin si sa astepti sa il primesti) te ajut cu mare drag.Imi zici.
Buna Raluca, intra pe grupuri fb de suport in alaptare, citeste povestile altor mamici, intraba si acolo. Te asigur ca nu e inca prea tarziu o poti readuce la san. citeste toate comentariile de la acest articol
Salutare,
Ma inscriu si eu pe lista mamicilor care au reusit sa alapteze exclusiv (noi fix 4 ani :)) in ciuda tuturor “indicatiilor” venite atat de la medicul din familie, familie (nu si sot) si toti cei din jur.
Citisem in timpul sarcini Dr. Spock si niste articole scrise de d-na Dr. Marta Muresan, primul consultant de lactatie si alaptare IBCLC din Romania. Pe vremea aceea Dumneaei era in Cluj, acum am vazut ca a infintat impreuna cu alte persoane o Asociatie care sprijina alaptarea si au sediu si in Bucuresti.
Idea mea este ca: se poate alapta oricand si oricat (exceptie cateva boli care impiedica), lapte exista! Trebuie doar RABDARE , TACT si PERSEVERENTA. Am inceput in spital (nastere naturala) unde se alapta din 3 in trei ore (nu si noaptea). Ajunse acasa am alaptat la cerere zi si noapte, nu am tinut cont de niciun “sfat”. S-a creat de la sine si in timp un program si alaptam cam la 2 initial apoi am trecut la 3 ore. Am avut rani sangeroase o vreme (eram inca ucenic in practica). Durea cumplit inceputul fiecarui alaptat. Tratamentul folosit a fost ca dupa fiecare alaptare, ungeam cu lapte sanul-ranile si lasam 5-10 minute, apoi tamponam cu compresa cu apa rece. Au trecut si acestea. Intre timp mi-am dat seama ca pozitionarea nu era cea 100% corecta.
In primele zile foloseam si comprese cu apa calda puse pe sani, inainte cu 5 minute de inceperea alaptarii. Acestea ajutau la dilatarea canalelor, iar laptele vine un pic mai usor pentru bebica, care inca nu are putere sa traga si sa desfunde el canalele.
In primele saptamani cerea foarte des. Era normal, pentru ca asa cum spuneam nu avea forta necesara nici sa traga nici sa manance mult si nici burtica nu este atat de incapatoare cum credem noi.
Nu foloseam nici apa, pana la inceperea diversificarii. Laptele de mama este tot ce are nevoie. In toti acesti ani am fost si bolnava/racita/am avut febra si am primit antibiotic. M-am asigurat la d-na Marta Muresan daca pot alapta si Dumneaei imi spunea (daca alte solutii nu exista) ce antibiotic permite alaptarea, neintrand in lapte.
Si tot asa, au trecut ani frumosi de alaptare cu avantaje pe toate planurile. Sunt multe carti pe piata insa as zice ca multe sunt facute pentru usurinta mamei si nu binele copilului. Din punctul meu de vedere “Biblia alaptarii” sunt scrierile lui Jack Newman. Le-am descoperit pe la mijlocul perioadei, dar m-au uns pe suflet si m-au linistit 100%. As zice ca mi-au dat imunitate totala la multe “sfaturi” referitoare la alaptare.
In Romania eu o recomand pe d-na Dr. Marta Muresan. Nu am cunoscut-o niciodata personal, insa mi-a raspuns la cele 3 e-mail-uri pe care i le-am trimis in momentele mele de dubiu, fapt care a fost pentru mine mai mult decat un ajutor.
Asa ca mamicilor ALAPTATI, ALAPTATI si IAR ALAPTATI !!!
Mamici, alaptati-va bebelusii la cerere si stati cu ei la san cat mai mult, pana adorm. Pe langa faptul ca ei se linistesc cel mai bine la san, si dumneavoastra va linistiti si va relaxati. Alaptati pana cand vreti dumneavoastra sau copilul dvs. (un an, doi), nu pana cand vrea medicul sau bunicii!! Laptele matern e cel mai bun si cel mai sănătos. Ghidati-va dupa instinctul matern si dupa nevoile bebelusului dvs. Am fost si eu uimită de cati medici sunt nepregatiti in ceea c priveste consilierea in alaptare!! Eu mi-am alaptat băiatul pana la un an si doua luni si as mai fi facut-o dar el a decis că trebuie să fie independent. Am suferit putin caci parca se produsese o ruptură intre noi. Dar am acceptat decizia lui.Si bebelusii se ghidează tot dupa instinct. Ascultati-va bebelusii si respectatii.
Raluca, roagă-l pe sotul tau sau pe mama ta sa te ajute sa il pui la san pe cel mic. El trebuie sa prindă sfarcul si jumate de mamelon .Ei nu stiu sa duca, trebuie învătati. Ei au doar instinctul suptului. Faptul ca trage de cateva ori si apoi lasa sânul inseamna doua lucruri: ori nu a apucat sânul bine, ori nu ai desfundate toate canalele de lactatie. Incearca sa te mulgi putin inainte de fiecare supt sau cu o pompa buna de san, mulge-te sa vezi cat lapte ai . Apoi pune bebelul cat mai des sa suga. Cu cât suge mai des cu atat produci mai mult lapte.Sunt bune si ceaiurile de lactatie, nu pastilele. Manaca bine si odihneste-te si ai sa vezi ca o sa fiti bine. Laptele praf, se da mereu dupa ce alaptezi. Alapteaza la cerere si pana adoarme copilul la san. Apoi tine-l pe umăr sa ragaie si apoi culca-l pe o parte. Bebele trebuie sa doarmă mereu pe cate o parte. Si pe o saltea usor ridicata la 15 grade in zona capului. Daca vomită imbranzit inseamna ca a mâncat mult si la un interval scurt de timp si laptele vechi nu a avut timp sa se digere. Eu imi tine-am bebel la san 30-40 min in prima luna ,apoi dormea o ora jumate sau doua si apoi iar 30-40 min supt.pe masura ce cresc stau mai putin la san deoarece si laptele tau devine mai consistent si se satură mai repede. Bebeii alaptati nu au nevoie de ceai.Laptele matern satisface si nevoia de sete si de foame. In primele 10 min de supt isi beau ceiutul si in urmatoarele minute vine lapticul consistent. Fiti perseverente si nu renuntati. Ghidati-va dupa instinct si ascultati-va bebelusii.
Si mamici, alaptati bebelusii din ambii sani… Chiar daca Bebele pare sa prefere un san anume, insistati sa suga si din celalalt, altfel riscati sa pierdeti laptele din acel san. Eu ii dădeam o masa dintr-un san si urmatoarea masa din celalalt san. Si uneori ii dădeam la aceeasi masa din ambii sani dar tineam cont din ce san a supt mai putin si începeam cu el la urmatoarea masa ca sa se produca suficient laptic si pentru a avea sânii egali . Daca pierdeti laptele dintr-un san veti avea un san mai mic si un san mai mare . Nu este rau si nesănătos ,ci este bine doar ca e incomod Si inestetic.
Chiar am citit povestea voastră în timp ce alaptam. Bebe are 7 săptămâni și de o săptămâna mănâncă san exclusiv. Am luptat foarte mult să îl alaptez, deși perioada de început a fost foarte, foarte grea. Curaj mămicilor, ca se poate!