Ploua? Nu-i nimic, facem noi ceva distractiv in casa..
Mă uitasem pe prognoză: duminică plouă, luni plouă, marți plouă mai puțin. “Hmm.. ” mi-am zis în timp ce pregăteam bagajul pentru reîntoarcerea în București, după un weekend prelungit la bunici.
Și în timp ce împachetam, ochii îmi cad pe niște dovleci frumoși de grădină, care stau adăpostiți, bineînțeles, de ploaie. Ador toamna.. toate roadele pământului îmi fac cu ochiul și acum literalmente, “prezența” dovlecilor m-a salvat.
Deja știam ce facem marți. Așa că am luat cu mine una bucată dovleac, mai mititel așa (cumva să semene a “pui”) știind că asta e dimensiunea preferată a Micului Prinț.
Am o grămadă de site-uri cu idei de activități pentru indoor când plouă, dar îmi place mai mult ca ideea să vină pe moment și de la mine. Așa mă simt mai antrenată, mai entuziastă, mai happy că am fost capabilă să-mi pun mintea la contribuție și să combin două lucruri care îi plac lui mult.
Astfel, am curățat dovleacul cu Micul Prinț de 3 ani și-un pic. Ne-am pus in fund pe jos și am început să îl scobim, să îl curățăm, să ne imaginăm că am făcut o înghețată din capacul dovleacului. Și apoi să ni-l punem în cap, pentru că el n-a vrut s-o dăm în ale Halloween-ului. Nici eu n-am insistat, cel puțin am “deconstruit” un dovleac și asta i-a plăcut mult (efortul, planul, scobirea, miezul, sâmburii, gustul tot).
Din conținutul dulce, știam ce facem. Mă vedeam deja la masa de lucru, cu el și cu mânuțele lui pline de făină care îmi explică cum trebuie întins aluatul, cum x, cum y, cum mai gusta pe furiș. Și așa s-a întâmplat, poate chiar mai frumos. Am copt o minunăție de plăcintă, fără pic de zahăr și făcută dintr-un aluat simplu. Vă dau rețeta? Biiiine, chiar dacă nu o cereți.
Pentru o plăcintă coaptă în forma rotundă de 28 cm, am folosit următoarele ingrediente:
- 300 gr faină albă
- 1 ou
- 180 ml lapte
- 40 ml ulei de floarea soarelui (dacă vreți să fie foile mai grase, puneți mai mult ulei și mai puțin lapte)
- jumătate de plic de praf de copt
- smântănă – o lingură, dacă aveți – ca să fie mai fragedă
- puțină sare.
- dovleac ras înăbușit în tigaie cu capac în prealabil (fără ulei).
Se amestecă toate ingredientele, se împarte aluatul în două. Întinzi în formă rotundă sau după caz, pui puțin pesmet pe prima foaie (ca să absoarbă umezeala din umplutură) și scortișoară, se adaugă umplutura de dovleac (nu am mai adăugat nimic altceva) și deasupra pui a doua foaie de aluat.
La noi nu a fost cazul de a doua foaie, pentru că a prelucrat-o copilu’ în fel de fel de animale imaginare, așa ca am făcut din ce am prins niște grilaje din aluat.
Stă cuminte la 180 grade C, timp de 30 de min sau până se rumenește.
Pentru o plăcintă cât tava cuptorului, ingredientele se dublează. Eu mai fac așa și cu mere, vișine sau cireșe.
S-a adunat familia în jurul plăcintei de sezon, de care nu mă satur niciodată. Nici de familie, nici de plăcintă 🙂
Așa că, hai ploaie hai, că e plină toamna de dovleci!
Sursa poze: arhiva personală
Citeste si Deserturi și gustări sănătoase pentru copii mai mici sau mai mari
Leave a Reply