Micul păianjen Firicel sau despre frica de necunoscut
Astă vară am descoperit la Editura Univers Enciclopedic o carte care ne-a plăcut tuturor foarte mult, Micul Păianjen Firicel.
Scrisă de Diana Amft, o cunoscută actriță din Germania, și ilustrată de Martina Matos, cartea a apărut inițial în 2012 în Germania.
Cartea începe cam așa:
” Un păianjen mititel ședea pierdut în gânduri, cuibărit în pânza pe care pentru prima oară o țesuse el însuși. Tot felul de întrebări nu-i dădeau pace….
Așa că, dintr-o dată, se hotărî să plece la drum…la mama lui.
Cel de-al doilea volum cu păianjenul Firicel are subiectul legat de unul din cele mai frumoase evenimente din viața copiilor: ziua de naștere. Copiii mei sunt încântați de atmosfera de petrecere, torturi, bucuria din atmosfera evenimentului, de reuniunile de familie, așa că orice poveste care are o petrecere sau un tort le trezește imediat interesul.
Surpriza de la ziua lui Firicel este vizita mătușii Tarantula din Africa, o rudă îndepărtată care le spune tuturor o mulțime de povești de pe acest îndepărtat continent. Din poveștile ei, familia micuțului Firicel, dar și cititorii cărții află tot felul de lucruri interesante: care este salutul în Tanzania, ce este un safari, ce animale trăiesc în Africa, cine este cel mai înalt animal din lume, cu cine sunt înrudiți crocodilii și câți ani trăiesc ei, faptul că fiecare zebră are un model unic, inconfundabil, că niciuna nu e la fel cu cealaltă, faptul că pielea hipopotamului este foarte sensibilă la razele soarelui și de aceea e nevoit să stea în apă toată ziua, numele lui însemnând cal de râu, sau cum se numește o tobă africană pe care Firicel o primește cadou de la mătușa Tarantula. Petrecerea se încheie cu un mini concert aniversar în familie, fiecare păianjen cântând la un instrument muzical diferit, o ocazie numai bună pentru un joc de recunoaștere a instrumentelor muzicale. Personajele sunt atât de frumos desenate și atât de expresive încât e foarte ușor să intrăm în atmosfera festivă a cărții.
Nu știu dacă mai sunt și alte povești din această serie, dar cu siguranță sunt niște povești minunate de citit cu copiii. Mi-a mai plăcut faptul că anumite cuvinte (numele personajelor din poveste sau animalele africane despre care păianjenii aflau tot felul de informații) din carte ies în evidență printr-o grafică specială, cu un font care parcă a fost țesut de păianjeni. De asemenea, ilustrațiile au tot felul de detalii care pot dezvolta povestea dincolo de ceea ce apare în text.
Recomandarea de vârstă pentru aceste povești, din perspectiva mea, este de 2-8 ani, depinzând însă de copil și interesele sale.
Găsiți cărțile aici și aici. Distracție plăcută!
Citește și Carti ilustrate pentru copii despre puterea imaginatiei
Leave a Reply