Joacă senzorială cu teme marine la 3 ani
Am doi baieti gemeni in varsta de 3 ani, Tudor si Stefan, energici si curiosi, iar eu incerc sa le mentin, dezvolt si sa le incurajez calitatile acestea. Astfel încât caut mereu activități noi și interesante cu care să le întrețin dorința de cunoaștere într-un mod creativ.
Astăzi vreau să vă prezint ultima noastră activitate de joacă senzorială.ideea nu imi apartine ci am “furat-o” de la o prietena.
Rețeta este următoarea:
Se iau niște materiale aparent banale: caserole plastic, colorant alimentar, gelatina, diverse jucarii mici (în funcție de tematica activității).
Scopul principal al activității este sa manevreze un material cu o consistenta interesanta, în cazul acesta, gelatina.
Se pun cu dragoste de mamă sau de tată, bunic, bunică etc jucării micuțe în vasul de plastic (noi am pus scoici și melci pentru că am vrut o activitate cu temă marină) pentru a fi descoperite de copiii curioși, după care se toarnă gelatina pentru a acoperi comorile bune de căutat.
Eu am facut 2 cutii cu gelatina: cea albastra a fost mai groasa iar cea rosie – mai subtire. Pot spune ca in functie de varsta copilului, grosimea poate diferi. La fel si densitatea. O alta observatie este: dupa 24 de ore gelatina este destul de transparenta dar eu am lasat-o la frigider 5 zile (copiii nefiind acasă) si a devenit opaca.
Activitatea se poate adapta in functie de varsta copilului. Pentru copiii mai mici se poate folosi o caserola fara jucarii, un strat mai subtire si cu gelatină mai putin vascoasa astfel incat copilul sa analizeze doar gelatina. Pentru copiii mai mari se poate face un strat gros (pe viitor voi face mai multe straturi, colorate diferit , cu obiecte diferite ascunse) sau chiar pahare cu consistente diferite (ca sa inteleaga notiuni ca “vascozitate” “densitate”….)
De asemenea, activitatea se poate adapta in functie de preferintele copilului. Pentru copiii atrasi de povești cu pirati, se poate ascunde o comoara in gelatina. Sau pentru copiii interesati de masini de constructie, poti folosi gelatina ca sa imite miscarea escavatorului si astfel sa escaveze dupa jucarii.
Alte informatii utile: 1 plic de gelatina incheaga 500 ml de apa; in loc de colorant alimentar poti folosi vopsea guase sau acrilice sau orice ar putea colora apa cu mentiunea ca vopseaua o sa coloreze jucariile. Gelatina devine mai opaca si mai groasa cu cat sta mai mult la frigider.
Pot spune că pentru noi a fost o activitate de succes. Copiii s-au jucat cu interes mai bine de jumătate de oră, iar eu m-am simțit din nou copil uitându-mă la ei.
Ca intotdeauna, invat si eu de la ei. Drept urmare Tudor a folosit mana in cautarile lui iar Sefan lingurita (el nu e atras de activitatile unde mainile se murdaresc) deci am pregatit lingurita pentru el. Urmarindu-i mi-au venit alte idei.
Dupa ce am scos scoicile din cutii, am pus apa peste gelatina rămasă si au putut observa cum se comporta gelatina in apa. Apoi am transferat si gelatina in castron. Au faramitat-o si apoi au tapetat gresia. 🙂
N-a fost chiar finalul gândit inițial, dar e clar să au învățat multe despre textura gelatinei.
Spor la joaca!
Ana Maria
Citește și Activitati inspirate din pedagogia Montessori pentru 12-18 luni – partea I sau Gara de Nord
Leave a Reply