
În căutarea sufletului Crăciunului
Crăciunul a fost pentru mine mereu un moment magic. În familia noastră, pentru părinții mei, Crăciunul e mereu sărbătoarea preferată. Pentru ei magia s-a petrecut acum vreo 30 și ceva de ani, când chiar pe 25 decembrie mama m-a născut pe mine. A fost magia vieții, a forței dragostei lor. Pentru mine, Crăciunul nu este însă despre ziua mea. Este despre familie, colinde, valori, dragoste, nașteri, stele, prieteni. Sufletul Crăciunului stă în fiecare dintre noi. Trebuie doar să îl lăsăm să iasă la suprafață.
Pentru că vreau să le transmit asta copiilor mei, am căutat cărți care să mă ajute în demersul transmiterii valorilor.
Am fost cu Maria acum ceva timp la o frumoasă lansare de carte despre spiritul Crăciunului, o carte de suflet: În căutarea sufletului Crăciunului.
M-a atras foarte mult că era o carte scrisă de o familie, un tată, o mamă, inspirați de băiețelul lor. Știm că mamele citesc și inventează povești, dar tații sunt mai puțini vizibili în activități de acest tip. Unii tați se joacă cu copiii doar cu trenulețe, cu mingea de fotbal sau se plimbă cu trotineta sau bicicleta. Ei bine, acest tată. Răzvan Mottok, spune și el povești la gura caloriferului urban, povești cu suflet și despre valori. Sigur că fiecare activitate a taților cu copii lor reprezintă un beneficiu major pentru aceștia, dar pentru copii comunicarea este foarte importantă și valoroasă atât cu mama, cât și cu tatăl.
L-am rugat pe Razvan să scrie căteva rânduri despre povestea poveștii, despre cum a luat ea ființă în mintea celor doi părinți.
Reproduc mai jos rândurile primite de la Răzvan:
Am pornit impreuna cu Diana in frumoasa calatorie numita “In cautarea Sufletului Craciunului”, atunci cand scanteia unei idei a aprins imaginatia sotiei mele. Mai precis dupa ce ani la rand, nicio vacanta petrecuta nu se incheia pana ce, protejat prin bagaje, nu se strecura macar un ornament de Craciun. Si tot dupa ce, Craciun dupa Craciun, prietenii ascultau povestea fiecarui glob adus acasa de prin tarile colindate de noi doi.
Erau povesti despre sacrificiu, cand in Londra am adunat ultimii marunti rataciti prin buzunare pentru a cumpara un glob care ei i-a placut foarte mult. Povesti despre realizarea a aproape imposibilului, cand in Egipt, intr-o statiune la malul Marii Rosii, am cautat pana am gasit singurul sticlar care faurea globuri de Craciun. Sau, povesti despre prietenie, cu globuri daruite de persoane dragi, care ne cunoasteau pasiunea.
Astfel ca an de an, brazii nostri de Craciun se imbogateau cu cate un glob, o poveste, un personaj. Si asa cum toate aceste povesti ne luminau noua sarbatoarea, am dorit sa impartasim aceasta bucurie si altora. S-a nascut ideea cartii si am inceput sa scriem povestea prin care am transformat decoratiunile din bradul de Craciun in personaje simbol, care trec prin aventuri extraordinare si povesti pline de invataturi.
Cand am scris aventurile personajelor, ne-am gandit cum am putea sa-i insuflam copilului nostru sentimente, obiceiuri si valori, astfel incat Craciunul sa aiba aceeasi insemnatate pe care o avea pentru noi odinioara. Au luat astfel viata personaje precum Amadora, Yuri si Helena, sau intamplari precum cele din Padurea celor trei Magi. Dar si multe altele, pe care ii lasam pe cititori sa le descopere intre paginile cartii In cautarea Sufletului Craciunului.
Maria, la cei 2 ani jumătate, n-a avut răbdare pentru o poveste atât de lungă, chiar dacă foarte frumoasă. Momentan îi place să asculte mai mult din gura mea povești cu personaje frumoase la suflet. A admirat însă îngerașii din carte și felinarele cu lumină.
Pentru copii puțin mai mari, aceasta este o carte minunată. Autorii ei oferă una cadou unui participant la concursul cu povești vindecătoare, prin care încercăm să fim mai buni acceptându-ne și recunoscându-ne propriile greșeli. Chiar dacă sunt greșeli care ne macină sufletul, recunoașterea lor este primul pas în îndreptare.
Fotografii:Sufletul Crăciunului
Leave a Reply