
Henry și puterea imaginației- o carte altfel pentru copii
- Mami, am o surpriză pentru tine!
- Ce surpriză, puiule?
- Propun să dormim părinți cu părinți și copii cu copii.
- Ce surpriză plăcută! Vrei tu așa?
- Da, toți patru! În patul etajat. Eu cu Mihai jos, tu cu tati sus!
- Hmm, păi nu e bine, că se rupe patul dacă dorm doi adulți în el!Eu trebuie să dorm cu tati în camera părinților.
- Atunci vreau să dormi cu mine!
- Păi ar fi bine să dorm și cu tati! Nu crezi? Am și eu nevoie să mă țină și tati în brațe.
- Păi îți imaginezi, mami!
- Hmm?!
- Îți imaginezi că eu sunt tati! Mă ții în brațe și gata! Sunt tati! Îți imaginezi! Ca Henry și puterea imaginației!
Problemă rezolvată!
Henry și puterea imaginației este o carte recent apărută la Editura Litera, scrisă de Skye Byrne și ilustrată de Nic George, doi prieteni care s-au cunoscut în copilărie, în Australia.
Când i-am așezat-o Mariei (3 ani și 11 luni) în bibliotecă, la început nu a fost deloc interesată de ea. Am întrebat-o eu dacă nu vrea să citim cartea cea nouă, însă mi-a răspuns sec că nu. Pentru că nu are desene, are doar contur, mi-a zis.
- Ce carte e asta doar cu contur? m-a întrebat.
- Nu știu, i-am răspuns, dar aș fi foarte curioasă să citesc să văd desenele acelea sunt doar cu contur.
M-a lăsat cu curiozitatea vreo două nopți până într-o seară când a luat cartea din bibliotecă și mi-a zis:
- Haide să citim cartea asta, să vedem de ce are desene în contur!
Zis și făcut! Am citit-o în seara aia de două ori, apoi câteva seri la rând de două- trei ori pe seară.
O știe, bineînțeles pe de rost, mai ales că textul este și foarte puțin. Însă cum esențele tari se țin în sticluțe mici, cam așa e și cu această carte.
Povestea este despre un băiețel, Henry, și iepurașul său de pluș primit în dar de la bunicul chiar în ziua în care s-a născut. După 5 ani, trei luni și unsprezece zile și jumătate, Henry nu-l mai găsește pe Tom, iepurașul de pluș, și după ce epuizează toate locurile în care l-ar fi putut găsi, bunicul îi spune că mai are o singură soluție: să își imagineze că l-a găsit.
Și atunci aventura începe. Henry începe să călătorească cu mintea și să descopere faptul că lumea este infinită și în imaginație orice este posibil.
Iată unul din pasajele despre călătoria minții lui Henry:
Când mama îl chemă la masă, Henry își imagină că el și Tom erau niște exploratori care escaladau un munte. Își închipui că fuseseră prinși de o furtună năprasnică și că se adăpostiserp într-o peșteră. Acolo, Tom încălzi o conservă de fasole, ca să aibă amândoi ce să mănânce.
Însă ce mi s-a părut deosebit la această carte au fost ilustrațiile. Peștera de mai sus e ilustrată cu niște sare care a căzut din solniță.
Ilustrațiile deosebite, combinate cu textul simplu vorbesc despre puterea imaginației autorilor. Deși textul este puțin, prezentarea out of the box deschide portițe pentru discuții și întrebări sau chiar pentru activități drăguțe cu copiii. Eu mă gândesc să folosesc niște orez expirat să fac și eu cu Maria sau cu Mihai o peșteră unde aș vrea să mă retrag uneori în liniște să citesc, dar unde copiii ar veni repede, repede după mine, că doar nu vreau să fiu și mamă și să am și liniște sau timp pentru mine :). Pot doar să mă retrag uneori, cu puterea imaginației…
Mai atașez câteva fotografii pentru a vă face o imagine asupra cărții:
Mi-au plăcut foarte mult crocodilii imaginați sub forma cârligelor de rufe, în cutele învolburate ale unui cearșaf alb.
Cartea atrage prin simplitate, fără a fi simplistă, însă este una din acele cărți pentru care rolul adultului cititor este foarte important, pentru că o citire seacă nu e suficientă pentru a înțelege copilul adevărata ei frumusețe.
Imaginați-vă!
Citește și Regele Elan- o carte despre un rege modest și niște cetățeni prezenți
Leave a Reply