2 mai 2015
Activitati inspirate din pedagogia Montessori pentru 12-18 luni – partea a doua
Continuam lista de jocuri si activitati educative pentru copii mici. Prima parte o gasiti aici.
- pictat cu pensula sau cu degetele: am folosit pigmenti naturali cumparati de pe elemental.ro si am dizolvat aproximativ o lingurita de pudra intr-o cantitate mica de apa. Mai avem nevoie de o pensula si de niste foi, noi am avut unele mai mari, de la un bloc de desen. Activitatea a incantat-o, a turnat din recipiente vopseaua pe foi, a luat si a intins cu pensula, a urmarit cum picura apa din pensula, a dat si cu degetele sa vada ce se intampla. Cel mai bine este sa organizati sedinta de pictura intr-un spatiu care poate fi spalat usor, de exemplu un balcon sau o baie, pentru ca sunt sanse mari ca vopseaua sa ajunga si pe gresie sau pereti.
- joaca cu pom-poms si arici: am instalat o statie de joaca cu pom-poms la intrarea in bucatarie, pentru a-i da o activitate atunci cand am treaba la bucatarie si vrea sa stea cu mine. Pe tocul de la usa am lipit o bucata de arici, doar partea aspra. Am gasit la o mercerie din cartier arici cu adeziv, deci lipitul a fost foarte simplu. In apropierea usii am lipit, cu o banda cu dublu adeziv, o rola de carton de la un prosop de bucatarie. Pom-poms i-am luat din Carrefour si momentan ii folosim pe cei mai mari, punga continand diverse dimensiuni. Cum se joaca cu instalatia asta? Pai fie ia pom-poms din cutie si ii lipeste pe arici, fie ii lasa sa cada prin tub (daca nimeresc in cutie e si mai bine), fie ii dezlipeste de pe arici si ii pune in cutie, fie ii plimba prin casa si hraneste plusurile cu ei 🙂
- pus rufe la spalat: aici e destul de clara situatia, eu iau lucrurile din cosul de rufe murdare si i le dau pregatite, iar ea le pune in masina de spalat. Cand are chef, striga la mine sa ii dau mai repede haine pana umplem masina, imi deschide sertarul sa pun detergentul, apoi ii dam drumul si ne uitam cum merge. Cand nu, pleaca si ma lasa sa ma ocup singura 🙂 Cu ocazia asta recapitulam si hainele, care sunt pantalonii, care bluzele, sau denumim culorile. Ceva similar se intampla si la intinsul rufelor, de data aceasta eu le intind si ea imi aduce din ele.
- tocat legume/fructe: aveam prin bucatarie, in sertarul cu de toate, ratacit de nu stiu cand un cutter de cartofi. Fiindca nu este ascutit ca un cutit, dar taie totusi destul de bine, l-am testat impreuna cu Ilinca pe niste castraveti. Nimeni nu a fost ranit, doar castravetii au ajuns o salata foarte buna. Urmeaza sa incercam cu mere, pere, caise, pepene galben (cand va fi sezonul).
- scobitori prin sita: e nevoie de o sita/strecuratoare cu gauri mai mari si cateva scobitori. Ajuta mult la coordonarea mana-ochi si la motricitatea fina, fiind nevoie de atentie si indemanare pentru a lua scobitorile si a le baga prin gaurile de la sita. Minute bune de concentrare maxima 🙂
- folie de impachetat cu bule: avem prin casa o folie de impachetat de la un colet primit prin curier, asa ca Ilinca a luat-o si a inceput sa pocneasca bulele. Apoi a inceput sa calce pe ea sa vada ce se intampla (acum e intr-o faza in care i se pare foarte intesesant sa calce pe diverse lucruri: tabla magnetica, oglinda de plastic, diverse carpe sau pungi, hartie, etc)
Aceleasi mentiuni ca la primul articol, mare grija la obiectele mici, mai ales daca stiti ca aveti un degustator. Supravegherea unui adult este obligatorie pentru siguranta copiilor.
Carmen, Bucataria Furnicutilor
Citeste si Gara de Nord
One Comment