1 mai 2015
Activitati inspirate din pedagogia Montessori pentru 12-18 luni – partea I
Dupa povestea Gabrielei, m-am gandit ca poate v-ar fi utile niste idei de petrecere a timpului cu cei mici, care sa nu implice jucarii sofisticate de care copii oricum se plictisesc repede. Iata ce a avut succes noi in ultimele 4-5 luni, sursa de inspiratie fiind filosofia Montessori:
- Activitati practice in bucatarie: stors citrice pentru suc si turnat in pahar, uscat salata folosind un uscator de la Ikea si transfer in alt vas, spalat farfuria de plastic dupa gustarea de fructe, sters cu laveta masa sau blatul de la bucatarie dupa incheierea mesei sau a activitatii. Aceste activitati au fost posibile datorita learning towerului pe care l-a mesterit Tati, dar unele pot fi facute si in scaunul de masa.
- Transfer de apa: 2 vase de plastic, unul plin cu apa, unul gol, puse in chiuveta si un polonic sau o lingura/lingurita. O alta varianta de succes a fost si folosind o laveta pe care o uda bine in vasul cu apa si o storcea deasupra celuilalt, asa a mutat aproape toata apa dintr-o parte in alta.
- Puzzle improvizat pentru invatarea culorilor: am folosit 5 jetoane de la un set de poker, de culori diferite, si o foaie de hartie, dar cred ca ar fi mai bine ca hartia alba sa fie lipita pe un carton, pentru ca e mai usor de manevrat de copil. Pe hartie am desenat 5 discuri pe care le-am colorat cu aceleasi culori ca si jetoanele, urmanad ca Ilinca sa le potriveasca. Dupa vreo 2 saptamani mi se pare ca deja e usor, asa ca il voi complica adaugand mai multe jetoane de aceeasi culoare si completand desenul corespunzator. Un principiu important in Montessori este controlul erorii, copilului trebuie sa isi poata da seama daca a gresit, asadar puzzelul trebuie sa contina atatea jetoane cate discuri sunt desenate.
- Pescuit nuci/migdale: intr-un vas, preferabil cu baza antiaderenta, am pus apa si vreo 8-10 migdale in coaja pe care le aveam ratacite prin camara. Merge la fel de bine si cu nuci. I-am oferit un vas gol si lingura de paste sau polonicul. A tinut-o ocupata vreo 20 de minute, timp in care pescuia migdalele, le punea in vasul gol, apoi le turna inapoi in cel cu apa si tot asa.
- Potrivit capacele: sunt necesare 3 casolete de forme diferite cu capacele scoase si un copil care sa le potriveasca.
- Pusculita cu jetoane: am folosit vreo 15-20 de jetoane dintr-un set de poker si o cutie cu capac. Noi am avut o cutie cu alune care s-a potrivit la fix. Am taiat cu cutterul un capac un dreptunghi ingust cat sa incapa un singur jeton. E o activitate care o tine ocupata minute bune, potrivind jetoanele sa intre in cutie.
Am incercat sa folosesc doar obiecte mari, pentru ca la varsta aceasta copii inca mai descopera lumea gustand, dar chiar si asa, supravegherea unui adult este esentiala. Pentru activitatile cu apa recomand o salopeta impermeabila ca cea rosie sau un sort impermeabil, pentru ca o parte din apa ajunge pe copil sau/si pe jos, in functie de dexteritatea celui mic.
Va urma- Vezi partea a doua aici
Carmen, Bucataria Furnicutilor
10 Comments