Cum ar fi să rămâi tu fără părinți?
Ca mamă fac multe lucruri bune și frumoase și din tot sufletul, însă fac adesea greșeli. Uneori fără să îmi dau seama, alteori îmi dau seama în timp ce le fac, alteori îmi dau seama când observ ceva la comportamentul sau limbajul copiilor mei, mă întreb de unde o fi asta și uneori e de la mine.
Am scris despre multe din greșelile pe care le fac, pentru că vreau să le pun la avizier împreună cu lucrurile frumoase, să mă uit bine la ele, să mă gândesc la cauze, la ce m-a adus acolo, în punctul acela, să mă gândesc cum pot să repar și cum să fac mai bine.
Îi zic adesea Mariei când citesc o carte, când merg la un seminar/ o conferință de unde învăț ceva, că încerc să învăț să fiu o mamă mai bună pentru ea și pentru Mihai. Ea îmi spune mereu că sunt o mamă foarte bună și că ȘTIU ce trebuie să știu.
Ce știu eu sigur e că am zilnic multe de învățat, mai ales despre mine și că prezența copiilor mă ajută mult să mă uit la mine și să mă descopăr.
Una din greșelile pe care am făcut-o de câteva ori a fost să spun cu voce tare, la nervi, niște gânduri care îmi apar în minte. Pe fond de oboseală extremă, de crize de furie, de gelozie, de certuri cu tati, am ajuns să îi spun Mariei uneori că într-o zi o să plec în lume, pe câmpii, pe o insulă pustie. Și, doamne, ce-aș mai pleca. O zi să fiu doar eu cu mine, să nu aud pe nineni că mă strigă sau că vrea ceva de la mine. Aș pleca și aș tot pleca și sunt sigură că în ziua aia m-ar cuprinde un dor imens de ei.
Și așa cum stăteam seara la culcare și cum Maria trăgea de mine aproape de ora 12, de ațipeam eu lângă ea, și ea nu, după o zi lungă și epuizantă în care am plecat de 1000 de ori pe insula mea pustie și am revenit cu forța, mi-a băgat degetele în ochi ca să nu mă lase să adorm și am verbalizat cu furie:
-Într-o zi o să plec departe!
– Și tati o să plece?
-Nu știu! Probabil că o să plece și el. Vezi că nu mai suportă atâtea țipete, urlete și lovituri!
(În timp ce vorbeam știam că nu zic ceva bun, dar pur și simplu nu m-am putut abține.)
-Nuuuuu!Nu vreau să rămân fără părinți! îmi răspunde și ea cu aceeași furie! Cum ar fi să rămâi tu fără părinți?
A început o mică criză în care mi-a zis că eu să rămân fără părinți, nu ea etc. M-a afectat foarte tare și m-a ajutat să îi înțeleg durerea pricinuită de cuvintele mele.
Mi-a răspuns cu acel cum ar fi să fii tu.….pe care i-l spun mereu atunci când face o faptă sau spune ceva violent față de Mihai, în general, sau față de vreo altă ființă.
Acel cum ar fi să fii tu sau mai exact cum ar fi să rămâi tu fără părinți, m-a trezit din agonie. Făcusem un gest violent față de ea, resimțit ca atare.
E un scenariu groaznic pentru copii să se vizualizeze fără părinți, e chiar un act de violență, făcut de mine mai mult sau mai puțin inconștient.
Am luat-o în brațe, am plâns, i-am zis că îmi pare rău că am zis ceva atât de crud, că nu am vrut să zic asta, că nu voi pleca de lângă ea niciodată, nici eu, nici tati și că vom fi mereu lângă ea și lângă Mihai să îi iubim, să ne iubim, să îi ajutăm, să ne jucăm și să fim fericiți împreună.
Am adormit amândouă într-o îmbrățișare strânsă și a fost ultima oară când am scos tâmpenia asta pe gură. Sper să fie ultima oară pentru totdeauna. Am avut noroc de un copil care e destul de puternic emoțional, cu care am vorbit mult și care m-a tras de mânecă și mi-a arătat unde greșesc.
Multe dintre greșelile mele au fost reparate post-factum, lipsindu-mi timpul în care să învăț, să citesc mai mult, să acționez preventiv. Vreau să vă recomand o conferință extraordinară, din care adulții semnificativi din viața copiilor vor învăța enorm.
Este vorba de conferința organizată de Mindsight România- Disciplină fără dramă, pe 2 aprilie, împreună cu dr. Tina Payne Bryson. Citesc acum cartea scrisă de dr. Bryson împreună cu dr. Dan Siegel despre creierul copilului și mă simt luminată pentru că în primul rând aflu și înțeleg multe despre creierul propriu. Mă înțeleg pe mine. Multe din aceste informații vor fi prezentate de o manieră clară, cu exemple potrivite, la conferință. Conferința se va desfășura de o manieră interactivă, astfel încât participanții vor putea să pună întrebări care să îi ajute să găsească soluții pentru problemele personale și sunt convinsă că după conferință ne vom uita la noi și la copiii noștri cu alți ochi.
Tina Payne Bryson este psihoterapeută, expertă în parenting, co-autoare (împreună cu Daniel Siegel) a două cărți de parenting best-sellers și este directoare de Educație Parentală a Institutului Mindsight, California, SUA.
Pe site-ul conferinței găsim o mulțime motive pentru care să participăm. Vom afla de la conferință:
- Strategii care să ne ajute să identificăm propria filozofie legată de disciplină şi cum să dezvoltăm cele mai bune practici de a transmite lecţiile pe care dorim să le oferim copiilor.
- Cum se dezvolta creierul copilului şi care este cea mai potrivită şi constructivă metodă de disciplinare în diferite stadii de dezvoltare, pentru fiecare vârstă.
- Modalităţi prin care ne putem conecta cu copilul şi cum să-i comunicăm cu calm şi iubire – oricât de extrem de nepotrivit ar fi comportamentul său – în timp ce îi putem seta limite clare şi consecvente.
- Sfaturi prin care ne putem susţine şi ghida copilul într-o criză, având ca rezultat înţelegere, empatie şi conectare.
- Vom vorbi despre cele mai comune greşeli legate de disciplină pe care le fac chiar şi cei mai buni părinţi şi cum putem rămâne fideli principiilor de parenting care iau în considerare dezvoltarea creierului precum şi strategiilor de disciplină.
- Vom descoperi strategii eficiente de interacțiune cu copiii, cu accent pe dezvoltarea unor abilităţi ce duc la relaţii mai bune și la sănătate mintală.
Pentru părinții participanți la conferința care nu au cu cine sau nu vor sa își lase copiii (1-6 ani) acasa, vom avea pentru aceștia amenajat un colț cu jucăriile mobile Free Play. Pentru copiii mai mari (7-12 ani), prietenii de la Learning HUB au pregatit două ateliere. Pentru participarea la ateliere este necesară înscrierea la contact@mindsight-romania.ro
Găsiți toate detaliile despre această conferință foarte importantă pentru orice familie –aici
Citește și Fratele mai mic
Fotografie- Copyright D’Alex Photography
2 Comments