Muzeul Astra, probabil cel mai frumos loc din Sibiu
Acum două săptămâni am ajuns spontan în Sibiu, un oraș în care m-aș muta cu bucurie mâine. Pentru că era vară, cald și copiii erau foarte energici, am rezervat o zi întreagă pentru a vizita muzeul Astra, mai exact pentru a alerga prin pădurea Dumbrava ca în copilăria bunicilor noștri. Pentru a vă convinge să vă luați bilet de avion spre Sibiu sau să vă urcați în tren/ mașină și să plecați curând, vă momesc cu acest film de pe canalul muzeului.
Muzeul Astra e ca o madlenă. E imposibil să nu vezi acolo ceva care să te poarte în timp și să te aducă în copilăria din curtea bunicilor. E posibil, bineînțeles, doar dacă ați avut copilărie la bunici, prin bălți, păduri, livezi, prin sate cu miros de salcâm și lanuri de porumb. Vizita din muzeul Astra mi-a activat copilăria în patru momente.
Primul a fost atunci când am trecut peste un pod cu un râușor ca cel din satul bunicilor. Cred că în fiecare zi făceam în așa fel încât să ajung la râu. Fascinația pentru râurile copilăriei și pietrele lui a rămas și astăzi.
Al doilea moment a fost cel în care am auzit gâștele. Acel Ga-Ga-Ga din copilărie mi-a declanșat o emoție soră cu frica. N-am avut timp să mă gândesc prea mult la ea pentru că m-au convocat copiii la o alergare, însă mi-am propus să mai caut niște gâște vara asta și să văd ce se întâmplă.
Al treilea moment a fost când am făcut o plimbare cu calul. Mi-am amintit de nana mea, asistentă de medic veterinar și de lungile noastre plimbări cu șareta din sat în sat, de la stână la stână, de diminețile la dispensar. Cu nana am unele din cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Am cântat cu copiii mei Diii, căluțul meu/ zboară ca un zmeu/Du-mă-n șaua ta/ La măicuța mea/ Iarna prin zăpezi/ Vara prin livezi.
Am cântat așa cum cântam cu nana și mi-am amintit de ziua în care am întrecut un tractor cu șareta. Și am trimis un gând de iubire către nana acolo în cer unde o simt mereu aproape de mine.
Al patrulea moment a fost când i-am povestit fiicei mele despre căpițele cu fân unde îmi plăcea să mă ascund sau mă tolănesc 🙂 cu o carte în mână.
-Mami, pot să mă tolănesc și eu.
– Poți, i-am răspuns, și m-am văzut pe mine acum 30 de ani.
E curios că am nevoie să îmi socotesc vârsta, să număr, să adun și să scad anii pentru că de fapt mă simt de multe ori la vârsta copilăriei. Muzeul Astra are puterea aceasta, să scoată la iveală copilul din noi. Eu m-am plimbat cu fiica mea și acum, uitându-mă în amintire, simt de parcă m-aș fi plimbat de mână cu mine. Eu cea de 36 de ani de mână cu mine la 6 ani.
Am rămas fără baterie la telefon în Muzeul Astra. Am foarte puține fotografii. Las aici câteva care să vă facă poftă să plecați spre copilăria voastră sau a părinților voștri.
Ne-am umplut sufletul cu multe amintiri noi în muzeul Astra și recomand oricui să meargă măcar o dată în viață sau o dată pe an sau o dată pe lună. Eu m-aș muta acolo.
Cât eram în Sibiu, am primit o invitație de la Asociația Travel Focus de a mă întoarce acolo într-o excursie chiar la muzeul Astra în acest weekend pentru a participa la a Olimpiada “Meşteşuguri artistice tradiţionale” care se desfășoară începând de astăzi până duminică în muzeul Astra. Mi-a părut rău că nu mă pot întoarce atât de repede, însă m-am bucurat că pot împărtăși această veste cu voi, că poate veți merge voi și îmi veți povesti și mie cum a fost :).
Vă las aici comunicatul de presă al muzeului care prezintă evenimentul, să vă alegeți momentele preferate pentru vizită.
În perioada 25 – 29 iulie 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de a XXIII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se desfășoară în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018)
Ediţia din acest an reuneşte 260 de participanţi, din 32 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză.
- 27 – 29 iulie Workshop interactiv Arta confecţionării figurinelor alebrijes în tehnica papier maché susţinut de artişti din Mexic. Locaţie: Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber
- 27 – 28 iulie Workshop interactiv Arta împletitului susţinut de elevii din Republica Bulgaria. Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
- 27 – 29 iulie Workshop interactiv Arta decupării hârtiei, Caligrafie chinezească și confecționat măști de operă susţinut de reprezentanţii Institutului Confucius Sibiu, ULBS Sibiu. Locaţie: Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber
- 28 – 29 iulie Workshop interactiv Arta prelucrării lemnului susţinut de Andrei Buda, Deva, jud. Hunedoara. Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
- 28 – 29 iulie Workshop interactiv Învățăm să împletim Tricolor susţinut de Ioana Pușcaș, Avrig, jud. Sibiu. Locaţie: Cisnădioara, Muzeul în aer liber
- 28 – 29 iulie Braid Trends – codițe împletite cu Mădălina Panduru. Locație: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Bezded, jud. Sălaj
- de miercuri, 25 iulie, până duminică, 29 iulie, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor însufleți, prin atelierele interactive, gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
- În zilele de vineri, 27 iulie şi sâmbătă, 28 iulie participanţii vor demonstra cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat și publicului vizitator din centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, în Piaţa Mică.
- spectacole folclorice 28 iulie, ora 1730, invitați: Orchestra de Tineret din Drente, Olanda; Palatul Copiilor Sibiu; 29 iulie ora 1700 festivitatea de premiere. Locaţie: Muzeul în aer liber
Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveica, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști.
Şi în acest an, se va desfăşura în paralel cu Olimpiada cea de a X-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.
Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Leave a Reply