Dicționarele copiilor
O săptămână de la primul contact cu Hoinari prin anotimpuri. Maria a “citit” cartea zilnic, singură, în tăcere. Astăzi am citit din ea împreună. A ales o pagină cu copiii care patinează, schiază etc.
M-am apucat să-i povestesc despre oameni…cum vin copiii de la școală și în drum spre casă se opresc la lacul înghețat să patineze. I-am explicat cum se descalță de ghete și pun patinele pentru a aluneca pe gheață, cum dansează și fac cifre și litere pe gheață. Și alte povești ale oamenilor din autobuz sau ale copiilor care fac bulgări de zăpadă. Am căutat împreună detaliile din pagină și apoi i-am explicat și despre clădiri…I-am spus că acea clădire mare de sus, cu ceas este primăria și acolo lucrează primarul sau primărița.
– Primărița…..mi-a repetat ea fericită la descoperirea acestui cuvânt nou și cu sunete care îi amintesc de gărgăriță, gutuiță, lămâiță și alte diminutive pe care le-am rimat cu frățiorul ei, Mihăiță.
Vine și Flori, prietena ei de joacă (nu pot să îi spun bonă pentru că este mult mai mult de-atât) și ne găsește citind. O rog pe Maria să îi spună și ei ce clădire e aceea.
– Un castel! :))). răspunde Maria, instant
Ele desenează adesea castele cu creta în parc.
Pe loc îmi trec prin cap niște gânduri. Cum că noi, cei din jurul ei, îi construim realități paralele și ar fi bine să ne punem de acord. Apoi observ că ea ne răspunde fiecăreia ce crede ea că vrem să auzim, în funcție de ce am discutat și povestit anterior cu ea. O să o întreb în altă zi ce clădire e aceea să văd ce îmi mai răspunde (îmi zic).
Încerc să o readuc “la realitate” și îi aduc aminte că acea clădire mare care seamănă cu un castel este primăria orașului….și în ea lucrează….
Aștept să mă completeze cum face de obicei.
Mă completează Flori.
-Acolo lucrează …domnul primar.
-Sau primărița, completez eu repede…
– Primărița….mă îngână din nou Maria.
Schimbăm vorba, închidem cartea, eu merg la alăptat, ea în parc. Și mai fac o căutare în DEX online. Vreau să văd dacă există cuvântul primăriță în mod oficial.
Există, dar cu înțelesuri total diferite. Primul sens e de soție a primarului….Pe vremuri, când femeile nu aveau nici drepuri politice, nici civile, nu votau, nu candidau pentru funcții publice, nu mergeau la universitate, soția primarului era primăriță, soția doctorului era doctorița, soția preotului este și în zilele noastre preoteasa. De atunci lumea noastră din imediata apropiere a evoluat, femeile românce pot fi și primarițe, dar limba română a rămas învechită. Abia cel de-al doilea sens, în unele definiții din DEX ONLINE se referă la accepțiunea firească a termenului, aceea de conducătoare a unui oraș, a unei comune sau a unui sat. Am o problemă cu definiția Femeie care îndeplinește funcția de primar . Este o definiție tautologică, care în fapt nu explică mai nimic. În mod similar, definiția primarului ar trebui să sune- bărbat care ocupă funcția de primar. Da, funcția de primar este o funcție genizată. Bărbatul care îndeplinește funcția de primar poarta aceeași denumire precum funcția. În subconștientul nostru primarul este mai degrabă bărbat decât femeie. Și deși am evoluat ca societate și femeile pot și ele ocupa funcții publice precum cea de primar, numărul primărițelor este în continuare unul mic.
Nu găsesc statistici cu privire la numărul femeilor ocupante a scaunului de primar și cel al bărbaților. Poate pentru că numărul e atât de mic și de irelevant pentru că nu s-a obosit nimeni să le mai numere. Dacă știe cineva, aștept să-mi scrie.
Țin minte și acum că prin primii ani de școală primisem un dicționar explicativ al limbii române și un dicționar de sinonime. Unul din jocurile mele preferate era să citesc cuvinte noi din dicționare. Obosisem să tot întreb părinții ce înseamnă aia și ce înseamnă cealaltă. Presupun că și ei obosiseră din moment ce mi-au cumpărat dicționare.
Noi, adulții din jurul copiilor, de la părinți la educatoare/ educatori și bunici, suntem primele dicționare ale copiilor noștri. Depinde de noi ce sensuri dăm cuvintelor, lucrurilor, trăirilor și faptelor din jurul nostru. Este bine să le transmitem informațiile cu cât mai multe explicații, povești, detalii astfel încât să înțeleagă lumea din jur în mod realist și critic. Astfel încât atunci când vor lua în mână un dicționar și vor citi sensurile cuvântului primăriță, de exemplu, să aleagă acel sens care explică în mod corect însemnătatea cuvântului sau să constate că nu toate cărțile sunt bune și că dicționarul pe care îl au în mână e învechit. Dacă vrei “să te faci” când ești mare primăriță, înseamnă că trebuie să te pregătești temeinic pentru administrarea unui sat/ oraș, că trebuie să candidezi pentru că e o funcție aleasă etc. Cu siguranță nu înseamnă că trebuie să te măriți cu domn primar.
Și tot scriind așa mi-a trecut prin cap că după ce copiii vor ști să scrie îi voi încuraja să își facă propriul dicționar nealfabetic cu cuvinte care le plac. Citit peste 20 de ani va fi cu siguranță un motiv de bucurie și încântare, iar pentru, noi, părinții va fi un prilej cu care putem observa sensurile pe care ei le atribuie lumii înconjurătoare.
Iată mai jos câteva definiții ale primăriței și primarului de pe dexonline.
PRIMĂRÍȚĂ, primărițe, s. f. 1, Soția primarului; primăreasă. 2. Femeie care îndeplinește funcția de primar (II); primăreasă. – Primar +suf. -iță.
PRIMĂRÍȚĂ s. primăreasă, (înv.) vorniceasă. (~ e soția primarului.)
Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
PRIMĂRÍȚĂ ~e f. pop. 1) Soție a primarului. 2) Conducătoare a unui oraș, a unei comune sau a unui sat. /primar + suf. ~iță
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
PRIMAR– S. m. Șeful unei administrații municipale, orășenești, comunale, cu atribuții administrative. [Var.: (pop., II) primáre s. m.] – Din lat. primarius. Cf. fr. p r i m a i r e, m a i r e.
PRIMAR- S. m. Reprezentant al conducerii centrale în orașe și comune, cu atribuții administrative. [Var.: (II, pop.) primáre s. m.] – Din lat. primarius. Cf. fr. primaire, maire.
Dacă ați ajuns până la final, știe cineva cum funcționează DEXONLINE și edițiile noi ale DEX?
Cine face propuneri de modificare a cuvintelor și sensurilor din DEX .
Aș propune și eu inversarea definițiilor…să apară mai întâi cea referitoare la funcția administrativă și apoi cea de soție a primarului, cu mențiunea că cea de-a doua nu este o definiție actuală, ci una de la anul….care o fi ăla.. (tema pentru altă dată).
Leave a Reply