Ce carti mai citim noi la 2,5 ani
Noua ne plac mult cartile, zic noua pentru ca aici ne includem si cei mici si cei mari. Matei a inceput sa ,,citeasca” primele carti pe la 8 sau 9 luni, nu-mi amintesc exact, erau niste carti cartonate cu animale, venea in fiecare dimineata si ni le aducea mergand de-a busilea, ne cerea in felul lui sa ii explicam, adica punea degetelul pe animalul care vroia sa ii fie explicat.
Consider ca aceasta activitate l-a ajutat foarte mult sa isi dezvolte vocabularul, sa vorbeasca precoce. In continuare cititul ramane in topul activitatilor preferate. De altele s-a plictisit sau nu i-au placut, insa cititul a ramas mereu fascinant pentru el. Azi as vrea sa va povestesc despre cartile in limba engleza pe care le citim impreuna.
Acum are 2,5 ani, vorbeste fluent in romana, deja cere el expres anumite povesti sau carti sa le citim, pe unele le povesteste el, cum poate si stie. Cand avea 18 luni la sugestia unei prietene am incercat si cartile in limba engleza de la Usborne, am luat timid 3 carti, mi se parea mic sa ii citesc in engleza. El a fost fascinat de ,,Fat Cat” si celelalte personaje din carte, au ajuns in scurt timp sa fie cartile noastre preferate.
Intre timp am citit ca e foarte important sa fie expusi copiii la o varsta cat mai mica la o limba straina, pentru ca o sa o asimileze mai usor, perioada cea mai buna pentru invatarea unei limbi straine fiind pana la 6 ani. Maria Montessori spune ca intre 0 si 3 ani are loc achizitia limbajului, urmand ca intre 3 si 6 ani sa se sedimenteze limbajul. De acea, e foarte important sa le dam sansa celor mici ca prin joaca sa poata asimila si o limba straina.
Stiind ca intre 0 si 6 ani e perioada senzitiva pentru limbaj, noi am ales sa il stimulam si sa ii oferim tot suportul in acest sens in functie de intersele lui. Pentru o asimilare mai usoara a limbajului si/sau a unei limbi straine ajuta: cititul, mai ales in rime (spre exemplu Phonics Readers), cantecelele in engleza sau care implica jocuri cu manutele (“If you’re happy and you know it clap your hands”). Se stie deja ca ei invata cel mai mult prin joc si miscare. Pana la 7 ani ei invata spontan prin joaca, practic absorb informatia, este imposibil sa li se predea ceva.
Copiii sunt capabili sa faca diferenta dintre diferite sunete, daca un parinte ii vorbeste intr-o limba si celalalt in alta limba, cum se intampla adesea in familiile bilingve, copilul o sa raspunda fiecaruia in limba in care i s-a adresat. Chiar daca copilul nu vorbeste, nu inseamna ca nu intelege ce i se spune, inseamna ca interiorizeaza limbajul si atunci cand e pregatit o sa inceapa sa vorbeasca. Cum spuneam mai sus, lui Matei ii citesc in engleza de la la 18 luni, abia acum dupa 2 ani a inceput sa spuna primele cuvinte in engleza, cand il intrebam ce vrea sa citim el imi raspundea: “Night time” si imi aducea cartea, a fost o surpriza pentru noi sa vedem ce bine pronunta, si ca deja spune unele cuvinte si in engleza, nume de animale din carti sau titluri de carti: “Big Pig”, “Fox on a box” sau Jake Jake ii spune lui Jake Snake (inca pronunta greu 2 consoane una dupa alta si in romana).
Printre cartile noastre preferate se numara si setul Phonics Readers. La cerea piticului am luat toata seria. Printre preferatele lui sunt: “Fat cat on a mat”, “Fox on a box”, “Big pig on a Dig”, “Ted’s shed”, “Goose on the loose”, “Mouse moves house”, – cam astea le citim zilnic, uneori le citim toate. Lui ii plac mult animalutele vesele, colorate, prietenoase, ii plac activitatile pe care le fac ele, e fascinat de modul in care taie “slice after slice” Ted, asa ca a inceput sa taie si el legume la bucatarie (are un cutit special, cu care nu se poate rani) si e foarte mandru ca face si el ca si Ted, si ii mai si spune cand citim povestea.
La ”Mouse moves house” ii place partea in care Fat Cat ii ajuta pe soricei sa se mute, si nu ii mananca cum era de asteptat. Reactia lui e: ,,Fat Cat papa bobite la si Pufi (pisica bunicii), nu papa soicei”. In general, aceste carti sustin bunatatea, lucrul in echipa, toleranta si alte valori demne de transmis celor mici.
Textele sunt scurte, amuzante, ritmate – ceea ce ajuta copilul sa invete mai usor sa le pronunte, sunt realizate de experti in lingvistica. Aceste carti din setul “Phonics Readers” ajuta copiii si sa invete sa citeasca mai repede, mai multe detalii puteti gasi pe fiecare din carti pe prima pagina.
Mai nou am descoperit impreuna si cartile cu stickers. Au mare succes si acestea, il tin ocupat uneori cand am nevoie sa fac un dus si suntem numai noi doi acasa (mamicile stiu cum e), si au si scop educativ as spune. Spre exemplu “First sticker book: Monkeys”, l-a ajutat sa invete denumirile diverselor maimute, si pe el si pe mine, pentru mine erau toate generic ,,maimute”, de cand ne jucam cu acesta carte a inceput sa imi spuna: ,,veau sa lipim Cimpanzeu” sau “Ulangutan” (urangutan).
Ce imi mai place mult la cartile cu stickers Usborne este libertatea care i se acorda copilului spre deosebire de cele in romana.Daca la cele in romana este un loc exact unde trebuie lipit stickerul, exact ca la puzzle, aici sunt pagini tematice si altfel copilul poate fi mai creativ. El a fost extrem de creativ, pe cateva le-a lipit cu capul in jos, spunea ca se ineaca in apa maimutele si se distra copios de fapta lui, inca un motiv sa ma bucur ca avem aceste carti. Ador sa il vad razand in hohote.
Inca o carte care ii place foarte mult, tot cu stickers este “1000 Stickers for Boys”. Are multe stickere si variate, are pagini libere unde poate lipi dupa bunul lui plac, si aceasta il tine putin ocupat, avantajul e ca se dezlipesc usor, nu are nevoie sa fie un adult sa il ajute.
Cartea este foarte variata si cu multe teme: sport, jungla, surfing, masini, safari, roboti etc, are 1000 stickere (cum spune si titlul), are de lipit macar pana merge la scoala.
Se pot construi masini, roboti, au si mult iubitii dinozauri. Ca o paranteza, inca nu inteleg de ce sunt asa fascinati copiii de dinozauri?
Voi ce mai cititi interesant sau ce v-ar placea sa cititi?
Pentru a vedea mai multe poze de la fiecare carte puteti sa accesati pagina dedicata- aici
Anamaria, Citim cu drag
De aceeasi autoare, citeste si Deserturi și gustări sănătoase pentru copii mai mici sau mai mari
6 Comments