Ursuleții și sentimentele umane
Un joc foarte frumos și educativ cu care m-am jucat recent cu Maria este cel cu ursuleți expresivi. Copiii învață părțile corpului, diferite articole vestimentare cuplează capul cu trunchiul și picioarele ursuleților ca într-un puzzle simplu, dar mai ales îmi place să vorbim despre sentimentele și expresiile de pe fața ursuleților.
Copiii nu știu să își exprime sentimentele
Una dintre problemele pe care le au copiii mici este aceea că nu știu cum să își exprime sentimentele. Nu știu să își exprime frustrarea sau gelozia sau supărarea în anuminte momente care se transformă apoi în crize de furie.
Încerc pe cât posibil să îi explic Mariei (2 ani și 4 luni) despre tot felul de sentimente și să le pun în context. În plus le verbalizez și le explic când le văd la ea sau la mine. Îi explic că Mihai este supărat pentru că are muci în nas și nu poate să respire așa că plânge. Sau că eu sunt obosită că iar n-am dormit decât vreo 1-2 ore noaptea trecută și de aceea am fața lungă. Uneori îi explic cu și mai multe detalii. De exemplu, când face un puzzle nou piesele nu se îmbină bine și e frustrată că nu le poate potrivi perfect. Atunci se enervează și scoate niște sunete ciudate, tribale, după care aruncă cu puzzle-ul și piesele lui. Îi spun atunci:
- Maria, ești supărată, frustrată că nu ai reușit să faci puzzle-ul?
- Da, îmi răspunde.
- Uite, acesta este un puzzle nou și piesele au nevoie de ceva timp pentru a se potrivi perfect. Și dacă încerc eu îmi este la fel de greu cum îți este și ție.
Spun asta în timp ce demonstrez cu mâinile și cu puzzle-ul.
- Îți înțeleg supărarea, dar cu răbdare vom reuși să potrivim piesele și când vom face din nou puzzle-ul va fi mai ușor.
Ea a înțeles foarte bine că nu ea e cauza eșecului. Puzzle-ul e vinovat pentru că e prea nou. Și în plus se bucură că îi înțeleg sentimentele și nu i le condamn.
Sună a poveste. Ce mamă înțeleaptă! aș zice și eu dacă aș citi asta fără să știu.
Am reușit performanța aceasta după vreo 10 episoade. La început ne uitam unul la altul (eu și tati), apoi filmam și făceam poze (ne distra, ne uimea și ne trezea interesul, dar nu prea înțelegeam), după care tot repetându-se evenimentul am început să căscăm ochi, urechi, să punem întrebări și în final am ajuns la un rezultat satisfăcător. Discutăm despre sentimente oricând e necesar și cel mai important lucru este că nu le blamăm, nici măcar atunci când Maria spune: Vreau să-l bat pe Mihai! Vreau să îi fac o bubă lui Mihai! Vreau să îl lovesc! Este foarte important că exprimă gelozia pe care o simte și că ne dă oportunitatea de a empatiza cu ea și de a-i arăta că o înțelegem. Uneori, nu reușește să își exprime sentimentele și trece la fapte. Fie îi dă o palmă lui Mihai, fie adultului de lângă ea, fie se lovește singură.
Leave a Reply