Oameni și visuri: atelierul de recondiționare a mobilei al Adrianei Avel Nica
Acest interviu face parte din Marea Galerie de visuri ale oamenilor care mă inspiră. Am ales acest vis al Adrianei Avel Nica din Comunitatea de Dream Management pentru că mi-a plăcut mult entuziasmul ei pentru recondiționarea mobilierului vechi și oferirea unei noi vieți acestora.
Adriana este din Bacău și i-am pus câteva întrebări despre visul ei pentru a avea mai multă claritate. Când visul ei va ajunge și mai departe, voi reveni cu o poveste despre el.
Adriana, care erau visurile tale în copilărie?
Am fost un copil timid, miop și introvertit, ce a crescut într-un oraș mic, dar într-un mediu fain. Mi-au plăcut mereu culorile și în adolescență îmi împleteam sau îmi modificam haine – cei de peste 45-50 de ani știu că nu găseai mare lucru de îmbrăcat în magazinele comuniste. Mai târziu mi-a trecut prin cap să devin arhitect, dar nu eram foarte bună la desen și nici răbdare să dau admitere mai mulți ani la rând nu aveam, așa că am regândit opțiunile.
Cum ai ajuns să recondiționezi mobilă?
Zona de DIY mi-a fost familiară de mic copil: ai mei făceau mărțișoare, mama împletește, croșetează, tata meșterește tot felul de chestii.
Am crescut cu ideea că poți rezolva singur multe lucruri prin casă, așa că mi-am mai vopsit un perete, am mai decorat o ramă, am făcut ce a fost de făcut.
Acum aproape opt ani ne-am mutat de la bloc la casă, iar spre final banii erau gata, dar necesitățile nu. Așa că am luat diverse piese din vechiul ambient și le-am adaptat cromatic la noul stil.
La început am lucrat cu vopsele din magazinele de bricolaj, apoi am trecut la vopsea dintr-o gama premium, constatând cu ocazia asta că vopsirea e mult mai ușoară și distractivă cu un produs de calitate. În plus, o alergie rebelă m-a făcut să caut produse cât mai prietenoase cu mediul și cu noi.
Care a fost prima piesă de mobilier recondiționată?
Cred că a fost o comodă de la copil din cameră.
Apoi tot o comodă am lucrat și după ce am parcurs ca participant primul workshop cu vopselele cretate Annie Sloan.
Cum ai început workshopurile cu oamenii pasionați de recondiționarea mobilei?
Workshopurile au început curând după deschiderea magazinului nostru, în Bacău, acum aproape 3 ani, fiind un pas important în a arăta avantajele produselor pe care le folosim, iubim și promovăm în magazin. E o mică afacere de familie, soțul meu fiind cel care mă sprijină în toate aspectele legate de acest proiect.
Cine sunt oamenii care vin la atelierele tale?
Vin mai ales femei, dar sunt și bărbați care participă. De obicei, cine vine la workshop o face ca să capete încredere în el, plus un minim de cunoștințe de bază legate de recondiționarea mobilierului. Există și persoane care participă doar pentru relaxare. Dar, indiferent de motivație, toată lumea pleacă cu o stare extrem de bună și cu niște cunoștințe de bază.
Ai luat mobilă de la gunoi să o recondiționezi?
Normal. Și nu doar o dată 😂😂😂
Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai face pentru visul tău?
Aș construi o școală de recondiționare de mobilier unde toți pasionații de frumos să poată învăța și califica în acest domeniu.
Dacă s-ar scrie în cărțile de istorie despre tine peste 100 de ani, ce crezi că s-ar scrie despre visul tău?
Wow, cum ar fi asta? Cred că s-ar scrie că am lăsat culoare și bucurie pe unde am trecut ❤️
Care sunt clienții tăi ideali?
Clienții mei ideali? Doamne, deja ei există, am legat inclusiv prietenii în acești trei ani. Sunt oameni luminoși, iubitori de culoare, dornici să învețe lucruri noi și să salveze piese de mobilier cu poveste pentru ei și eventual pentru alții. Sau doar oameni iubitori de frumos.
Ai o pagină web, de facebook etc unde te pot găsi clienții?
Desigur, există www.soulpaintatelier.com, pe facebook ne găsiți ca https://www.facebook.com/soulpaintatelier , pe instagram soulpaint.me. Existăm inclusiv pe tik tok cu soul_paint_romania.
Care sunt serviciile pe care le oferi acum?
În acest moment avem un magazin fizic în Bacău, unde oferim toate materialele necesare unei recondiționări și consultanță pe toată perioada proiectului. Consultanță oferim și pentru clienții magazinului online: cu niște fotografii inițiale ale piesei și cu o idee despre cum își dorește beneficiarul să ajungă mobila găsim produsele cele mai potrivite și pașii de parcurs.
În Bacău ținem o parte din workshopuri, dar am început să ținem cursuri și în București, pentru că am avut foarte multe solicitări. Facem de asemenea și ateliere creative în teambuilding-uri: acestea sunt mai scurte și mai distractive.
Ai vrea să recondiționezi tu mai multă mobilă sau să formezi mai mulți oameni astfel încât fiecare om să poată face asta cu propria mobilă?
Îmi este tare dor să vopsesc, momentele în care ești tu cu piesa, cu o muzică faină, eventual un pahar de vin, sunt pentru mine echivalente cu un film bun sau un masaj bine făcut. Dar încă am un job corporatist, așa că timpul liber se împarte între familie și business. Dar va veni și vremea în care voi putea lucra piesele ce mă inspiră.
Dacă ai putea face parteneriate cu orice persoană fizică sau juridică pentru a duce visul tău mai departe, cu cine ai face?
Pfff, uite la asta nu m-am gândit: îmi place să lucrez cu oameni profesioniști, de cuvânt, cu drag de culori și cu simțul umorului. Deci cam așa mi-aș dori să fie, restul se rezolvă pe parcurs.
Dacă visul tău ar crește atât de mult încât să aibă un impact pozitiv asupra a milioane de oameni la nivel mondial, cum ar arăta el?
E simplu: ar fi multă mobilă frumoasă, mai puține deșeuri, niște interioare foarte echilibrate și foarte adaptate la personalitatea proprietarului.
Ar fi mult frumos și multă lume fericită.
Ce te entuziasmează cel mai mult în legătură cu acest vis?
Eu cred că o viață printre culori frumoase este o viață fericită, așa că bucuria oamenilor în fața unei piese “înveselite” este tot ce-mi doresc.
Măcar o dată în viață fiecare om să experimenteze un astfel de AHA moment.
În ce fel câștigă oamenii încredere participând la atelierele tale?
Văd că este posibil să ajungi de la niște obiecte din lemn (sau alt material) cu ajutorul unor pensule, vopsele, șabloane și alte accesorii la ceva wow. Învață să țină corect în mână o pensulă, văd cât de puțin produs trebuie să folosești, învață ce textură are suprafața ceruită la final, cum repari eventuale greșeli sau cum le eviți…și multe altele.
Sunt oameni care au continuat această activitate dincolo de atelier? Poți menționa un astfel de om?
Ooo, desigur, și nu doar unul: Mary, Gaby, Mihaela, Cristi etc…sunt extrem de mulți oameni care au aplicat acasă pe piesele lor ce au învățat în atelier, dar sunt și câțiva (din ce în ce mai mulți) care deja câștigă bani din recondiționarea de mobilier pentru clienți. Sunt din Bacău, Dorohoi, Piatra Neamț, Bârlad, Onești, București, etc.
Există și posibilitatea ca oamenii să vină cu propria piesă de atelier de acasă și să o recondiționeze la tine în atelier, primind asistență și materiale?
Desigur, avem și acest tip de ateliere sau putem lucra individual cu fiecare solicitant în parte. Evident, datorită aspectelor logistice, aceste acțiuni se adresează zonei de mic mobilier (scaune, noptiere, măsuțe).
Ce ai avea nevoie ca afacerea ta să crească?
De promovare pe de o parte și de cât mai mulți oameni pasionați de culoare alături de noi. Avem deja colaboratori ce iau materiale de la noi, cu care ne sfătuim de multe ori, pe care-i recomandăm doritorilor de recondiționări.
Cu ce te-ar putea ajuta cititorii sau eventualii prieteni ai visului tău?
Să-și ofere libertatea să încerce un astfel de workshop sau o recondiționare. Sau să ne recomande angajatorilor lor pentru ateliere creative în cadrul unor teambuildinguri – sunt atât de distractive și relaxante, plus că la final pleci cu ceva concret acasă, lucrat de tine.
Ce obstacole ai identificat când ai început acest proiect special?
Obstacolele principale sunt cele ale oricărei mici afaceri: legislație fiscală instabilă, momente cu lipsă de lichidități, faptul că este un domeniu ultra nișat (câte persoane cu aspirații creative cu venituri medii sau peste medie cunoști în jurul tău? – dacă le știi, le așteptăm să ne contacteze 😇), lipsa timpului pentru gestionat toate amănuntele etc.
Cum le-ai gestionat?
Încercăm să organizăm cât mai bine lucrurile, nu avem deocamdată angajați – sunt eu și soțul meu în business, dar colaborăm cu niște oameni tare faini pe anumite zone unde nu aveam expertiză, legăm relații faine cu o mare parte din clienții noștri, bazate pe respect și promovare reciprocă, muncim foarte mult, explorăm și noi colaborări, rămânem curioși.
Ce planuri ai pentru obstacole posibile?
Legat de legislația fiscală de la noi e imposibil să faci planuri, poți doar să rămâi flexibil și să colaborezi cu profesioniști pe zona de contabilitate și juridic astfel încât să identifici soluțiile optime pe moment.
În rest, multă răbdare și multă muncă, nu este genul de business din care să scoți bani rapid sau ușor. Avem și noroc de suportul dat de colegii din Annie Sloan România care ne ajută cu informații, materiale promoționale sau sponsorizări în materiale pentru acțiunile noastre de promovare.
Care este următorul nivel al afacerii tale? Cum vrei să o crești?
Pe termen scurt, vreau să îmi asigur unul sau două salarii din ea, prin creșterea pe zona de teambulding și prin mai multe lucrări de recondiționare.
Pe termen lung, visez la o școală de recondiționare foarte serioasă, de unde să plece specialiști în domeniu, oameni pe care să-i putem recomanda pentru lucrări oricând și oricui.
Care sunt cele mai importante lecții pe care ți le-ai luat ca antreprenoare?
Am învățat o mulțime de lucruri practice legate de gestionarea unui business, dar cred că lecțiile principale sunt legate de selecția oamenilor cu care colaborăm: prefer să pierd niște bani pe moment, decât să lucrez cu oameni fără principii.
Am noroc de niște oameni tare faini cu care colaborez, de la Paul, prietenul care mi-a făcut site-ul și care mă ajută cu tot felul de lucruri pe zona de vizual, fotografii, grafică, la prietena mea bună care e și coach și care mă readuce pe calea corectă dacă pierd direcția. Am oameni dragi și faini în jurul meu care lasă tot și vin la tot felul de acțiuni de voluntariat sau doar să facem lucruri la atelier, am familia care mă ajută extrem de mult și îmi susține visul cu tot felul de lucruri și acțiuni, sunt mulți…
Mulți și frumoși, și se tot adună.
Sunt norocoasă, ce pot să spun?
Leave a Reply