Un nou smoothie- o nouă porție de sănătate
Pentru că încă suntem în zodia mucilor, astăzi am pregătit un nou smoothie minune.
Baza- o legătură de pătrunjel. Pătrunjelul cel de pe toate tarabele din piață este bogat în fier și vitamina C. Eu îl bănuiesc de reglarea anemiei mele în 2013, când făceam des smoothie-uri cu pătrunjel. Vitamina C ajută la absorbția fierului din frunzele verzi ale pătrunjelului. Pentru că noi ne luptăm cu răceala, smoothie-ul acesta are doza de șoc de vitamina C. Câteva linguri bune de cătină în miere. Măsura? Din ochi. Am mai adăugat niște semințe de susan, bogate în calciu și o banană. Deși banana are și ea multe proprietăți minune (e plin internetul de articole), eu am adăugat-o cu scopul de a da o consistență mai cremoasă și un gust mai atrăgător pentru cei doi pitici degustători. Și bineînțeles am adăugat apă pentru a putea mixa toate ingredientele.
Dacă evitați banana în alimentația copiilor datorită posibilității de constipare, este ideal să o puneți într-un smoothie. Fibrele care se regăsesc de exemplu în frunzele de pătrunjel după mintea mea (de consumatoare și nu specialistă în ale smoothie-urilor) ar trebui să contrabalanseze efectele bananei. Eu am folosit des banana în smoothie-uri și nu am înregistrat nici un efect de constipare.
Semințele de susan sunt bogate în calciu. Uneori facem cure cu susan râșnit cu miere. Câte o linguriță pe stomacul gol dimineața (sau mai multe în cazul Mariei). Timp de vreo 2 săptămâni cu pauză. De obicei mă opresc când Maria nu mai cere susan dimineața. Am încredere în semnalele organismului ei. Dar se pot face cure de susan monitorizate cu analize de sânge pentru calciu. Rețeta o știu de la o prietenă foarte bună, Cristina. Mulțumesc, Cristina pentru cele 1 milion de idei și sfaturi primite de la tine!
Smoothie-ul a fost mâncat pâna la ultima linguriță. Mihai (8 luni) a mâncat tot 10 lingurițe semi-pline, Maria (2 ani și 3 luni) a mâncat/ băut 1 păhăruț albastru și 5 verzi , iar eu, ca de obicei, tot ce a rămas. Transform totul într-un lapte delicios și vitaminizant, care e baza tratamentului răcelii copiilor.
Că tot povesteam ieri despre cum am descoperit smoothie-urile, mi-au ieșit încale pe facebook, nu mai țin minte în ce context. Vă spuneam că am început cu o provocare – 30 de dimineți începute cu un smoothie verde. Nu am slăbit cu o cură cu smoothie-uri. Slăbitul a fost una din consecințele intrării smoothie-urilor în viața mea, la pachet cu analizele perfecte.
A fost o provocare foarte frumoasă pentru că făceam parte dintr-un grup care zi de zi încerca același smoothie. Descopeream noi plante, semințe, combinații între ele, informații despre hrană sănătoasă împreună cu alții. Era noutate, sentiment de apartenență, de comunitate, suspans (așteptam noua listă de ingrediente, noua rețetă). Nu am urmat mereu rețetele, am improvizat în funcție de ce găseam în piața, păstrând ideea generală. Înlocuiam frunzele de kale cu pătrunjel sau spanac, nu cu banane, de exemplu.
Principiul care mi-a rămas în minte din această provocare a fost acela că dacă ne începem ziua cu un smoothie verde sănătos ne vom gândi de două ori înainte să mâncăm la prânz o ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Începutul zilei furniza condițiile pentru o nutriție sănătoasă pe parcursul întregii zile. Și așa a fost. Mă gândeam de două ori înainte de a băga ceva în gură.
Pentru că vreau să împărtășesc în lumea largă cine sunt cei care m-au inspirat, poate mai inspiră și pe alții, ei se numesc echipa Young and Raw. Îi găsiți în link.
Cel mai mare câștig al provocării cred că a fost acela că Maria a băut smoothie de la 6 luni. E obișnuită cu el, îi place și deși nu a primit carne până la un an (când i-au dat bunicii), a avut și ea analize perfecte. Și acum chiar dacă îi dau carne la cerere (și nu cere des), bea cu plăcere smoothie-uri de toate felurile.
Aveți o propunere de cuvânt echivalent în română pentru smoothie?
2 Comments