Transformarea clasei: Catalogul de resurse
Ideea de catalog rămâne în zona notelor într-o clasă obişnuită, dar în cadrul programului “Pedagogia fericirii” propunem catalogul de resurse. Acest catalog reprezintă o includere a resurselor prezentate iniţial elevilor: răbdare, organizare, încredere, entuziasm, creativitate, generozitate, responsabilitate, voinţă, blândeţe, iniţiativă, autocontrol, ascultare, respect, toleranţă, atenţie, imaginaţie, sinceritate.
Cum se utilizează? Profesorul are un catalog de resurse pe care îl oferă în raport cu o anumită situaţie astfel încât copiii să apeleze la o anumită resursă pentru găsirea unei soluţii. Fiecare copil are la rândul lui un catalog de resurse în care îşi pune un semn distinctiv ales de el sau un zâmbet atunci când a utilizat o resursă. Catalogul poate fi folosit şi alături de părinţi şi prezentat în clasă ca o sursă de inspiraţie şi pentru colegi.
De ce este important? Acest catalog devine un mijloc de comunicare şi de motivare între copil-părinte-profesor. Părintele poate observa ce resurse şi-a accesat copilul în ziua respectivă, precum colaborarea cu colegii, şi evoluţia în starea de bine a acestuia la şcoală şi mai ales creşterea nivelului de încredere în urma utilizării catalogului de resurse. Pe baza catalogului se pot stabili discuţii între profesor şi părinte şi, desigur, poate fi invitat chiar copilul să asiste pentru a povesti modul în care a intervenit în anumite situaţii şi cum ar avea nevoie să fie sprijinit pe mai departe.
Cum poate transforma rutina clasei? Un copil devine mult mai autonom, poate folosi exerciţiile pentru fiecare resursă propuse la începutul anului şcolar, pentru a le folosi fără a fi asistat de către profesor.
Cât de interactiv devine? Copiii pot ajuta alţi colegii să îşi exerseze anumite deprinderi şi să susţină creşterea încrederii în sine a acestora şi îşi pot completa în pereche zona resurselor.
O prezentare detaliată a catalogului se va regăsi în “Ghidul fericirii pentru copii, părinţi și profesori” și vor urma sesiuni de lucru, alături de psihologul Carmen Vieru cu care am dezvoltat acest instrument.
One Comment