5 sugestii pentru o vacanță reușită cu copiii mici
Ne place foarte mult sa calatorim. Pentru fiica noastra mai mare, adolescenta, vacantele cu mama si cu tata nu mai sunt de mare interes, dar cea mica (3 ani) ne impartaseste entuziasmul. Nu ne temem sa luam avionul la ore ultra-matinale si nu refuzam un itinerariu interesant doar pentru ca aterizeaza dupa miezul noptii. Se intelege ca inca ne actualizam constant lista noastra cu sugestii de calatorie. Dupa ultima vacanta in Cipru, bilantul amintirilor frumoase ne incurajeaza sa o impartasim cu voi.
Asadar:
1. Cumparati o valiza pentru cea mica/cel mic (noi am cumparat o valiza Mickey Mouse de dimensiuni small cabin luggage). Ne-am dat seama ca cea mica era topita dupa imaginea altor copii care isi duceau singuri trollere prin aeroporturi. De ce nu si Clara? Avantaje: toate hainutele sunt intr-un loc, nu trebuie sa rascolesti dupa ele in valiza familiei, a contribuit la pregatirea bagajelor, a vazut ce am pus in ea, deci nu imi cere sa se imbrace cu nu-stiu-ce-bluza, face parte din educatia de calatoare inteligenta pe care vreau sa i-o dau, o duce singura si mai e si bucuroasa 🙂
2. Pregatiti copilul pentru calatoria ce va urma. Am luat o carticica despre Europa si am citit din ea seara ori de cate ori Nasturel era mai putin interesant 🙂 Ne-am uitat pe harta, i-am explicat unde locuim noi, unde vom calatori, i-am povestit despre plaja pe care ne vom juca, despre excursiile pe care le vom face, despre ce vom manca.
Mai multe instantanee din vacanta noastra in Cipru, puteti vedea aici.
3. Vorbiti cu copilul in limba engleza (sau, daca o vorbiti, limba tarii in care veti calatori) Pentru ca ma stiti fana limbi straine, am continuat jocul si in limba engleza. Ne-a fost de ajutor. In vacanta, Clara a stiut sa spuna cum o cheama, sa salute, sa multumeasca. Pentru un copil de trei ani, care nu e la gradinita de limba engleza, eu sunt multumita. Mai mult, intelege valoarea limbii si este si mai motivata sa invete cuvinte noi.
4. Nu sacrificati bioritmul copilului de dragul obiectivelor turistice. Stiu, tentatia e mare si cu totii mai calcam stramb… impingem ora mesei sau amanam somnul de dupa-amiaza. Am renuntat la multe excursii, am preferat sa stam pe langa hotel sau chiar in hotel pentru ca era ora somnului, sa plecam mai devreme dintr-o statiune, sa luam intercity pentru ca stiam ca adoarme in el… ma bucur doar ca am reusit sa avem o vacanta frumoasa impreuna. De fapt, momentele in Clara se juca cu pisicutele locului si cu porumbeii sunt cele mai frumoase fotografii din calatoria noastra. Nu regret nicio ruina nevazuta, dar imi umple inima de bucurie energia pe care o degaja Clara odihnita.
5. Nu priviți calatoria cu avionul ca pe o provocare mult mai mare decât celelalte! Planificați!
Clara a calatorit cu avionul inca de cand era in burta. Din experienta mea, un bebelus alaptat nu ridica prea mari probleme. Mai problematica mi s-a parut o calatorie cu avionul cand Clara abia incepuse sa bea laptele din biberon. Apa calda, biberoane, tetine, toate presupun o logistica mai complicata. O alta tranzitie am simtit-o dupa ce a implinit 2 anisori si era obligata sa stea in scaunul ei cu centura pusa, desi ea vroia la mami/tati in brate. Am trait o criza de plans a unui copil care nu vroia in ruptul capului sa stea altundeva decat in poala maica-sii. Insotitorii de zbor au amanat aterizarea pana s-a linistit copilul. De fapt, sincera sa fiu, nu stiu daca fetita a acceptat sa stea in scaunul ei sau insotitoarea a inchis ochii si a raportat ca e totul in regula pentru aterizare.
Avem intotdeauna la noi jucarii, biscuiti, apa, fructe, poate o carticica/revista noua, caramele. De ce caramele? Cateodata schimbarile de presiune din cabina ne dau dureri de urechi, iar daca mestecam (caramele in cazul nostru), ele se diminueaza. Practic, poate fi orice ii face placere copilului sa manance: biscuiti, mere, banane, etc.
Dupa cum scriam in inceputul articolului, nu ne temem de ore neobisnuite pentru ca nu ne ridica mari probleme. Clara se trezeste fara probleme daca urmeaza o calatorie cu avionul, adoarme in avion, se reface dupa 40 – 60 de minute de somn. Practic, suntem gata sa calatorim oricand. Urmatoarea noastra destinatie? Parcul Peppa Pig din Marea Britanie 🙂
Alexandrina
De aceeași autoare, citește si La ce varsta invatam copiii limbi straine? & Povestea cescutelor calatoare.
2 Comments