Cum pot tații de fete să își ajute fiicele să aspire la cariere bine plătite
Observ că există o mare preocupare pentru cariera și viitorul financiar al copiilor noștri. Iar viitorul financiar al fiicelor pare ceva mai sumbru din punct de vedere statistic. O echipă de cercetători de la University of British Columbia oferă soluții la îndemâna părinților. Nu costă nimic, decât ceva egalitate între părinți în îndeplinirea muncilor casnice.
Tații care împart treburile casnice cu mamele: spălatul vaselor, ștersul prafului etc cresc fiice care aspiră la cariere bine plătite în domenii precum medicină, drept s.a.m.d.. Este concluzia grupului de cercetătoare de la University of British Columbia.
Fiicele din familiile în care nu există nici o dovadă a împărțirii muncilor casnice între soți au mai degrabă ambiții legate de ocupații tradițional feminine. (vor să devină profesoare, asistente medicale, casnice, bibliotecare etc)
Ideile pe care fiicele și le construiesc despre posibilitățile lor de carieră pot fi bazate pe așteptările taților de la femei în general și de la mame, în mod particular, afirmă coordonatoarea studiului Alyssa Croft, de la University of British Columbia.
Deși femeile au ajuns să lucreze cu normă întreagă la locul de muncă la fel precum soții lor, ele au continuat să realizeze mai multe ore de muncă în gospodărie față de soții lor. Femeile au astfel o dublă zi de muncă, iar diferența între numărul orelor muncite în gospodărie între femei și bărbați este mai mare în familiile cu copii. (concluzii din studiile realizate de cercetătoarea Arlie Hochschild)
Citește și Băiețeii și căruciorul roz
Croft precizează că această discepanță între timpul alocat muncilor casnice de către cei doi soți formează atitudini ale copiilor, în special ale fiicelor. Mesajul pe care fiicele îl primesc în timp ce sunt martore ale acestor dinamici este acela că: Poți face orice își dorești (în termeni de carieră), dar în același timp trebuie să continui să faci majoritatea muncilor casnice, menționează autoarea.
Cercetarea se numește “The Second Shift Reflected in the Second Generation: Do Parents’ Gender Roles at Home Predict Children’s Aspirations?”, iar rezultatele sale au apărut în 2014 în revista Psychological Science.
Foarte important de menționat este că în acele familii în care tații susțineau verbal egalitatea de gen, dar nu o susțineau și în practică prin împărțirea cu mamele a sarcinilor domestice, fiicele prezentau o probabilitate mai mare de a deveni casnice. Cu alte cuvinte, copiii învață mai degrabă ceea ce văd și nu ceea ce aud. Contează mai puțin ceea ce spun părinții și mai mult ceea ce ei fac efectiv, completează co-autoarea studiului.
În Canada, femeile reprezintă mai puțin de o treime din pozițiile de management. Unul dintre motive este acela că ele au mai puțin timp pentru a dedica carierelor care implică mai multe responsabilități. Studiul nostru sugerează că o diviziune mai echitabilă a muncilor casnice poate să inspire tinerele fete să urmeze cariere mai bine plătite, cu mai multe responsabilități, continuă A. Croft.
Așa că dragi tătici de fete, dacă vreți cu adevărat ca fiicele voastre să aibă cariere de succes, le puteți ajuta nu doar muncind și cumpărând jucării educative, cărți, alegând cele mai bune grădinițe, școli. Primul ajutor pentru fiicele voastre începe acasă prin spălatul vaselor sau împăturitul rufelor spălate sau orice muncă casnică pe care nu o externalizați. Asigurați-vă că fiicele voastre observă comportamentul vostru echitabil, dar nu-l adoptați doar pentru ochii lor! Copiii văd dincolo de cuvinte și dincolo de fapte!
Continutul despre concluziile cercetării citate au fost traduse și adaptate din articolul Dads who do chores raise daughters who aspire to high- paying careers, care poate fi accesat aici. Studiul citat poate fi accesat de către cei care au abonament la Sage Publications.
Citește și Țăranul român, țăranul american și toddler-ul
Foto- tată participând la muncile casnice- sursa aici.
Leave a Reply