Struțo-cămila, urșii și Montessori
Povesteam aici despre jocul cu ursuleții expresivi și importanța exprimării și acceptării sentimentelor copiilor. Sau despre ursuleții de la Școala Urșilor.
Am povestit aici despre cum încerc să aplic principiile educației Montessori în creșterea Mariei.
Nu aplic 100% pentru că e dificil. În plus chiar dacă aș încerca eu acasă, Maria nu petrece timp doar cu mine și încă n-am reușit să citesc nici eu prea multe despre Montessori, darămite să îi mai pun și pe ceilalți s-o facă.
Așa că ne iese o struțo-cămilă de metodă, freestyle a la Maria and company. (adică Maria și însoțitorii).
Ei bine, ursuleții împricinați nu sunt prea Montessori -friendly. Asta pentru că Montessori înseamnă în primii ani de viață învățarea despre lumea reală. Adică despre urșii reali, cu dimensiuni reale și obiceiurile lor reale. O vizită la Antipa și o poveste despre urși reali e în stil Montessori. Deși cea mai Montessori variantă a activității (dacă mi se permite o astfel de exprimare) ar fi să-l căutam pe urs prin pădure și să-l vedem în realitate. Dar nu sunt chiar așa de Montessori maniacă :)).
Ursuleții noștri îmbrăcați în costum de scafandru sau de cosmonaut și care râd cu gura până la urechi sunt mai degrabă personaje de desen animat.
Îmi spuneam eu că dacă îi explic constant Mariei că sunt personaje imaginare și noi doar ne imaginăm lucruri, Maria și înțelege. Și de cele mai multe ori pare să înțeleagă.
Ei bine, după ce am tot imitat ursuleții scrâșnind din dinți sau râzând în hohote, am lăsat-o pe Maria puțin singură cu ei, să văd cum interacționează ea cu ei.
Ea a așezat piesele în acest mod.
Și mi-a spus simplu și convingător că ea a făcut un castel. Natural, evident…ce n-ar fi de înțeles? Un castel din capete și trunchiuri și picioare de ursuleți.
Ceva e putred în Danemarca, mi-am zis. Struțo-cămila cu mix de metode educaționale are efecte perverse.
Așa că marți seara merg la instruire pentru părinți în tainele metodei Montessori. Sper să găsesc multe răspunsuri la diverse dileme. Detalii despre eveniment aici.
nu stiu daca e off-topic(avand in vedere ca nu suntem pe un forum cu subiecte clare de discutie) dar te rog, daca detii aceasta informatie, sa-mi recomanzi cateva titluri in limba romana care trateaza in mod profesionist Metoda Montessori. Stapanesc intr-o oarecare masura limba engleza dar mi-e teama ca o lectura in alta limba decat cea nativa ma va face sa pierd din sensuri si detalii. Am cules la repezeala si disparat tot soiul de informatii despre diverse metoda dar aceasta cred, simt ca se pliaza cel mai bine pe noi si pe nevoile noastre. Imi doresc sa aprofundez putin “studiul” pe un material bine organizat. Peste tot unde am gasit informatii se refera la copii mici, pana in 3 ani. Baiatul meu a trecut de 5 ani si mi-ar fi foarte util sa gasesc idei de activitati, materiale pentru varsta lui. Deh, saracul n-are nici o vina ca maica-sa si-a dat seama abia acum ca greseste in anumite situatii.
Gabriela, Te-am adaugat pe grupul Imi place Montessori. Acolo vei afla tot ce ai nevoie. Cartile Mariei Montessori sunt traduse in limba romana.
Multumesc frumos!