Spasmul plânsului la bebeluși, un fel de Baba Cloanța
Cand avea Anastasia doar 2 săptămâni de viață, am avut prima sperietură grozavă.
Abia ce îi dădusem să mănânce și adormise in brațele mele. Dintr-o dată a scos un jet de lapte care m-a speriat îngrozitor. La vremea aia, abia ne obișnuiam una cu alta, nu prea știam eu cum e cu jeturile de lapte, astfel că reacția mea a fost de groază.
Nu știu dacă ea s-a speriat de reacția mea sau de faptul ca a vomitat așa. Imi amintesc ca am ridicat-o repede, am zburat cu ea, nu știu cum din pat, am auzit 2 scantece de plâns, după care, stop, s-a oprit din respirat, se învinețise toată. Au fost cele mai lungi secunde din viața mea.
Și-a revenit apoi de parcă nu se întâmplase nimic. In schimb, noi am rămas marcați de eveniment. Am aflat apoi ca fenomenul se numește spasmul plânsului. De atunci, a mai avut câteva episoade, mai ușoare, cauzate de lovituri mai puternice. Dar aseară, am retrăit experiența de la 2 săptămâni, s-a lovit la cap de dunga patului și a început să plângă. Din nou i s-a oprit respirația, se învinețise, se îneca si episodul a sfârșit prin suspine adânci. Nu pot sa descriu in cuvinte ce se întâmpla atunci in capul, in inima mea….groaznic. Oricât ai vrea să-ți păstrezi calmul, pur si simplu, nu poți!!!
Am zis sa vă povestesc pățaniile noastre si sa va explic totodată, cum e cu spasmul ăsta al bebelușului. Explicațiile nu-mi aparțin, ci sunt informații primite de la medicul nostru pediatru.
SPASMELE PLANSULUI se petrec în urma unei sperieturi, a unei cazaturi, a unei lovituri sau a unei dojeneli.Copilul nu mai respira, se învinețește sau devine palid si în final începe sa planga. Unii copii, isi pierd chiar cunostinta. Copilul își revine rapid, in mai puțin de un minut. Ce trebuie să faci in situația asta? Ei bine, nimic. Trebuie sa fii calm ( greu de făcut), sa nu agiți copilul sau să-l lovești pentru ca nu se va termina spasmul mai repede (de altfel, nu e bine să lovești copilul în nicio circumstanță). Nu este necesar sa faci respirație gură la gură sau altă modalitate de reanimare.
Totuși, există situații cand trebuie consultat un medic:
-cand este vorba de un copil cu varsta mai mica de 6 luni.
-cand revenirea durează mai mult de 5 minute.
– cand copilul nu se comporta normal dupa episod.
Voi ați trecut prin asemenea episoade? Cum le-ați gestionat?
De aceeași autoare citește și Bebelușul standardelor…
Sursa foto- aici
3 Comments