Scrisoare către viitoarea mamă: Ai lapte!
Am vrut să scriu această scrisoare pentru că am mai multe prietene care urmează să nască sau au născut de curând și vreau să le asigur că au lapte și să le ofer câteva din sursele de informare pe care le-am folosit și eu referitor la alăptat. Alăptez de 1 an și 10 luni și o să alăptez cât vrea copilul meu și cât mă simt și eu confortabil.
Draga mea,
Știu că ți-ai dori să alăptezi (întrucât cunoști beneficiile alăptării atât pentru copil, cât și pentru tine, iar dacă nu, le poți citi aici: http://www.mihaeladrilea.ro/avantajele-alaptarii-pt-mama-si-pt-bebelus/), dacă ”o să ai lapte”. Așa ziceam și eu înainte de a participa la cursul prenatal al Dittei Depner (http://dittadepner.ro/), unde minunata Mihaela Drilea (http://www.mihaeladrilea.ro/) ne-a vorbit despre lactație și am înțeles că, de fapt, avem lapte. Laptele se formează din săptămâna 16 de sarcină!
Din păcate, la noi, hrănirea cu lapte praf a devenit norma, deoarece există foarte multe informații greșite promovate de alte mame, bunici, prieteni, chiar și unele cadre medicale. E important să știi care sunt aceste mituri și care este, de fapt, adevărul. Te invit să le citești aici: http://www.mihaeladrilea.ro/mituri-in-alaptare-2/ și https://alapteaza.wordpress.com/2013/10/09/mituri-despre-alaptare-dr-jack-newman/ .
Pe mine m-a ajutat foarte mult grupul de Facebook al asociației Alăptează (https://www.facebook.com/groups/alapteazamamami/ ) pentru că vedeam zilnic că și alte mame se confruntă cu aceleași situații ca și mine și primeau răspunsuri care să le ajute. Această asociație a inițiat și un sondaj pentru a afla de ce nu reușesc decât foarte puține mame din România să alăpteze exclusiv până la 6 luni (doar 12%) și, cel mai probabil, te vei confrunta și tu cu câteva dintre ele. Poți citi rezultatele și soluțiile propuse aici: https://alapteaza.wordpress.com/2015/06/17/sondaj-despre-cauzele-ratei-scazute-a-alaptarii-in-romania/ (despre canale înfundate, furia laptelui, mastită, nu am sfârcuri/sfârcuri ombilicate, bebe nu vrea să sugă, bebe nu se satură, nu ia suficient în greutate, are reflux etc) .
Un alt articol foarte util este cel în care sunt adunate cele mai frecvente întrebări și răspunsurile aferente: https://alapteaza.wordpress.com/2013/06/04/intrebari-si-raspunsuri-frecvente-pe-grupul-de-mamici-alapteaza/.
Ceea ce mi-ar plăcea să reții este că:
- laptele e acolo;
- laptele tău este cel mai bun pentru puiul tău (nu există lapte rău, prea gras, prea slab);
- primele zile și poate chiar primele luni pot fi destul de dificile, dar dacă ești suficient de hotărâtă și informată poți trece peste aceste momente.
- Cantitatea de colostru din primele zile este mică, dar e suficientă pentru nevoile copilului;
- Lactația funcționează pe principiul ”cerere și ofertă”; alăptatul se face la cerere (adică ori de câte ori cere copilul – chiar dacă ți se pare uneori că e mereu la sân) și exclusiv până la 6 luni (nu are nevoie de ceai, apă sau supliment cu lapte praf sau altfel de lapte);
- Alăptatul nu trebuie să doară. Dacă doare înseamnă că atașarea nu este cea mai corectă. Urmărește filmulețe despre atașare (de exemplu acesta http://www.mihaeladrilea.ro/cum-se-produce-laptele-matern/) și apelează la specialiști în lactație pentru a verifica dacă e corect atașat și dacă înghite.
- Apelează la consultanți profesioniști în lactație (întrucât majoritatea medicilor și asistentelor deși se declară pro-alăptare, nu au informații actualizate despre acest subiect).
- Citește, pe cât posibil, înainte de a naște despre alăptat, așa încât să știi unde să cauți atunci când ai nevoie;
- Să știi despre puseele de creștere (citește aici: https://alapteaza.wordpress.com/2013/03/13/ajutor-bebe-3-luni-nu-mai-am-lapte-si-puseurile-de-crestere-fizica-si-cerebrala/) și greva suptului (https://alapteaza.wordpress.com/2014/06/15/greva-suptului-la-bebelus/) pentru că majoritatea bebelușilor trec prin așa ceva.
- Caută susținere la persoane care alăptează cu succes, poate chiar există grupuri de sprijin pentru alăptat. E foarte important să ai susținere!
Fotografie – Alaptarea e iubire – Cristina Nichitus Roncea
Îți recomand cu drag și cartea dr. Jack Newman – ” Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman – Informații complete pentru mame și specialiști„.
Concluzia mea este următoarea: AI LAPTE! LAPTELE TĂU ESTE CEL MAI BUN PENTRU BEBELUȘUL TĂU! DACĂ ESTE ATAȘAT CORECT, COPILUL SE SATURĂ, CHIAR DACĂ SUGE DES! INFORMEAZĂ-TE! AI ÎNCREDERE ÎN CORPUL TĂU ȘI ÎN COPILUL TĂU!
Ina
Trimite-ne si povestea ta despre alaptarea copilului sau despre decizia de a nu alapta pe crestemoameni@gmail.com
Leave a Reply