Rooming-in după naștere
Eu am avut oportunitatea de a naște într-un spital ”prieten al copilului”, care încuraja mama să stea în rezervă alături de copil. Copilul nu era luat după naștere și ținut o zi la neonatologie, nu se aducea mamei la program de 3 ore, noaptea putea rămâne în rezervă alături de mamă.
Asta pentru mine a fost foarte important. În primul rând că mi-ar fi fost tare greu să știu copilul meu, proaspăt pe lumea asta, micuț și speriat, că e departe de mine, că nu știu ce face, că nu îi pot fi alături dacă plânge. Le trimit o îmbrățișare caldă mamelor care sunt separate la naștere de bebelușii lor și îmi doresc mult să dispară metoda asta de abordare a problemei, deși sunt conștientă că va mai dura… În al doilea rând că știu despre cât e de important nu doar pentru copil, ci și pentru cuplul mamă-bebe ca cei doi să stea împreună în primele zile de viață.
1. Start bun în alăptare
Pentru orice bebeluș e importantă alăptarea la cerere, cu atât mai mult pentru un nou născut. Stomacul noului născut este foarte mic, încap în el câțiva ml de lapte, așa că hrănirea la program de 3 ore nu face decât să forțeze stomacul să primească mai mult lapte, ca să-l ”țină” mai mult. La fel de important este ca bebelușul să nu primească biberon, tetină, suzetă, care pot interfera cu stilul lui de supt la sân. Sunt rare cazurile în care un bebeluș poate bea o perioadă mai lungă de timp și cu biberonul și de la sân, pentru că tehnicile sunt foarte diferite. În general, el alege una din variante și o refuză pe cealaltă. Din păcate, de obicei refuză sânul, pentru că din biberon curge mai ușor.
Dacă bebelușul primește biberon chiar din primele zile de viață, când se presupune că el ar trebui să învețe să sugă iar mamei ar trebui să i se instaleze lactația, alăptarea pe termen lung e ca și compromisă.
Un bebeluș care stă alături de mama sa, e mult mai probabil să fie alăptat la cerere, să nu primească suzetă sau biberon.
2. Separarea este stresantă și pentru bebeluș și pentru mamă
În mod natural, orice mamă trebuie să-și țină bebelușul aproape după naștere. Așa i se reglează nivelul hormonal, producerea de oxitocină – hormonul fericirii, responsabil pentru alăptare, retragerea uterului și care ajută mama să nu ajungă la depresie post-partum sau baby blues. Plus că se încurajează legătura dintre mamă și bebe, mama se simte deja responsabilă pentru puiul ei, e mai încrezătoare și se atașează mai ușor de bebeluș și astfel scade rata de abandon. Ca și exemplu, gândiți-vă cum reacționează alte mamifere dacă sunt separate de puii lor la naștere. Da… în cea mai mare parte, îi resping.
3. Procedurile medicale se fac în prezența sau cu acordul mamei
Adică, sunt mai mici șansele să te trezești că bebe a fost decalotat sau că bebelina a primit găuri în urechi, deși tu nu voiai. În plus, dacă e o intervenție cu care ești de acord, sunt mai mari șansele să poți fi alături de puiuțul tău în acele momente când el e speriat și stresat.
Mai sunt și alte motive la fel de importante pentru care mama și bebelușul nu ar trebui separați după naștere.
Bebelușii care dorm în aceeași cameră cu mamele lor plâng mai puțin, pentru că, instinctual ei au nevoie de căldura mamei, iar dacă ea este acolo, ei se pot odihni liniștiți, se simt departe de orice pericol.
Scade riscul de apnee (bebelușii își reglează respirația în funcție de respirația mamei) și, culmea!. mamele care dorm în aceeași rezervă cu bebelușii lor se odihnesc mai bine. Eu pot să vă și confirm asta, pentru că Vanda Mică a dormit separat de mine prima noapte și nu m-am putut odihni deloc. În schimb, Juniorul mi-a dormit în brațe de la bun început și, deși se trezea din oră în oră, dimineața m-am simțit mult mai odihnită.
Așa că dacă aveți de ales, dacă aveți ocazia să stați cu bebelușii voștri în rezervă, nu-i dați cu piciorul.
Luați-vă copiii cu voi, țineți-i în brațe și nu le mai dați drumul…
Informații suplimentare:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1948089/
http://www.popline.org/node/392433
http://pediatrics.aappublications.org/content/66/2/176.short
http://psycnet.apa.org/psycinfo/1989-27182-001
Vanda, Gangblog
Leave a Reply