Recomandări de locuri frumoase de mers cu copiii în București
Nu știu alții cum sunt, dar copiii noștri, atunci când nu ies prea mult afară, sunt niște butoaie cu pulbere pe lângă focuri de tabără. Cu toate gerurile din luna ianuarie, am tot umblat prin weekend pe la spectacole, ateliere muzicale sau de joacă sau de teatru care ne-au plăcut foarte mult.
Cu voia dumneavoastră, le iau cronologic, pentru că am început să țin programul de weekend în google docs.
Pe 17 ianuarie am ajuns în sfârșit la Orășelul Cunoașterii. (Aveam de mult în timp în plan să mergem, însă am așteptat să mai crească Mihai pentru a merge în formulă completă) Plecasem de acasă cu gândul să ne oprim la Biblioteca Națională la noua lor Ludotecă, dar pe drum am citit pe blogul Cristinei (găsiți în link informații despre ludotecă) că frumoasa ludotecă nu mai e deschisă și sâmbăta. Așa că am făcut stânga împrejur și am pornit spre Orășel. Și a fost o alegere excelentă. Am ajuns chiar la ora deschiderii, am plătit 60 de lei pentru noi 4 (Mihai cred că a avut gratuitate, neavând atunci 2 ani) și am trecut printr-o cortină magică spre o lume a experimentelor și a științei. Spațiu larg, în care copiii mai ales au alergat, apoi s-au jucat cu apa, au construit traseu pentru tren, au amenajat o căsuță, au observat magneți, au folosit o balanță, și-au ținut echilibrul pe niște lemne și din nou au alergat, s-au jucat la apă etc. Eu și tati am fi vrut să avem doar noi doi o zi de explorat acolo, dar am reușit să ne bucurăm și pe lângă copii de ceea ce am văzut la orășel. La ora prânzului am plecat bineînțeles cu cântec. Maria nu mai voia să plecăm. Partea cea mai faină e că după masă și somn ne-am întors în jur de ora 18 și am mai petrecut încă două ore la Orășel cu aceleași bilete, valabile întreaga zi. Cât am stat acolo, am văzut zile de naștere organizate pentru copiii mai mari, ateliere interactive cu oameni de știință ai Orășelului. Copiii erau atenți, prezenți, implicați, fericiți, semn că știința poate fi distractivă.
Pot să mai remarc personalul foarte amabil, cald și zâmbitor. Ne-am simțit foarte bine. E un loc în care pot merge copiii de la 18 luni până la copiii mai mari, de până la 100 ani+. De asemenea, e un loc foarte frumos pentru ieșiri cu școala sau grădinița, o variantă foarte bună pentru săptămâna altfel. Se organizează tot felul de ateliere la care copiii învață despre știință jucându-se sau făcând experimente.
Pagina de Facebook este aici, iar site-ul aici. Orășelul Cunoașterii este deschis de luni până vineri de la 9:30 la 17:30, iar în weekend de la ora 10 la ora 20.00. Locația este pe str. Pajurei, nr. 3A, în cartierul Bucureștii Noi, sector 1.
Tot în luna ianuarie am ajuns la trei spectacole de teatru pentru copii din seria Clasic e Fantastic la teatrul Odeon: Copilăria lui Mozart, Copilăria lui Chopin și Copilăria lui Bethoven și Maria a fost de fiecare dată încântată.
Au fermecat-o șoarecii Rică și Sică, dar mai ales pisica Lola din poveste, toate informațiile pe alocuri tehnice despre muzica lui Mozart sau despre instrumentele sale muzicale preferate fiind mai usor digerate. Piesele acestea sunt o combinație frumoasă și reușită între teorie muzicală, joacă, dans, bucurie, cântec, bătăi din palme, ritm, poveste. La Copilăria lui Mozart a fost prima dată când Maria s-a simțit confortabil și a vrut să stea singură pe scaunul ei și nu în brațe la mine, cum a stat până acum la teatru. O să țin minte probabil mult timp cum m-a luat Maria de mână și mi-a zis cu voce duioasă de parcă ar fi vrut să îmi explice:
-Uite, mami! El e Mozart! Vezi? … E Mozart!
Era să mă pufnească râsul, mai ales că era doar o păpușă, mare, ce-i drept, cu o actriță în spate.
Biletele se găsesc online pe site-ul Teatrului Odeon și costă 20 de lei pentru adulți și 12 lei pentru copii. Spectacolele durează o oră și eu zic că merită toți banii. Spectacolele sunt recomandate pentru copii de 4 ani, dar eu zic că merg și mai mici. Depinde de atracția copilului pentru astfel de spectacole.
Pe 24 ianuarie am fost la o piesă de teatru la Țăpușele. Locația este la Hotel Capital Plaza pe Bd. Iancu de Hunedoara, într-o sală de conferințe a hotelului.
Piesa la care am fost se cheamă Aventurile unui fir de nisip și e foarte frumos pusă în scenă de Nicoleta Rusu. E o piesă potrivită pentru copiii de 2-6 ani, cu accent pe descoperirea senzorială. Proiecția de pe pereți, muzica foarte frumoasă și personajele poveștii cu care copiii se joacă în timpul și la finalul piesei, toate construiesc un decor de poveste, feeric. Firul de nisip îl întâlnesște pe ţiparul fioros, o caracatiță, o sepie roz, un crab mustăcios, un rechin, un submarin, niște șerpi. Piesa este interactivă, transmite emoție, bucură retina, urechile, sufletul, antrenează în joc și părinții, care ajung să râdă și ei alături de copii. Propriu zis piesa a ținut vreo 25 de minute, după care, restul timpului până la o oră, copiii s-au jucat cu decorul sau au fabricat meduze.
Costul biletului: 50 lei de copil. (părinţii nu plătesc). Cel de-al doilea copil al familiei are reducere 50%.
Găsiți evenimentele Țăpușele pe pagina de facebook aici. În general este destul de aglomerat la Țăpușele, însă am descoperit recent că pot veni și în grădinițe și costul biletelor este de 15 lei pe copil pentru minim 20 de copii. Mi se par o variantă foarte frumoasă pentru zilele de naștere ale copiilor când vin de regulă tot felul de prințeșe și pirați la joacă cu copiii.
Tot în ianuarie am fost la Mozartinno, la un atelier de muzică. Cred că o fi al cincilea la care am ajuns și ca de fiecare dată a fost minunat. Despre Mozartinno trebuie să scriu neaparat un articol separat. Eu, personal, care am visat mereu să cânt la pian și care am cântat de mică la cor, sunt fericită ori de câte ori merg acolo și o văd pe Ana Maria cum interacționează așa de frumos cu copiii. Copilul din mine participă cu tot sufletul alături de ceilalți copii la atelierele gândite interactiv, inteligent, cu povești țesute cu note muzicale.
Cam așa sună un anunț de la Mozartinno de la ultimul spectacol la care am participat noi:
Mozartinno vă invită la un nou atelier dedicat micuţilor cu vârsta între 2 şi 4 ani. Sunteţi pregătiţi pentru o petrecere muzicală alături de copii şi multe animale haioase? Noi am pregătit un atelier interactiv şi jucăuş părinte-copil. Vă aşteptăm cu o mulţime de poveşti, jocuri şi alte activităţi ce îi vor implica în aceeaşi măsură pe cei mici, dar şi pe cei mari. Totul pe muzica lui Camille Saint-Saëns – Carnavalul animalelor.
În plus, veţi audia un mini-recital de pian şi vom explora pe claviatură felul în care se exprimă diferite animale. La final, fiecare echipă copil-părinte va avea ocazia să cânte la pian şi să-şi exprime creativitatea. Totul, la Joaca de-a muzica!
Atelierele se desfăşoară la sediul Mozartinno – Atelier de muzica şi creativitate, str. Petre Creţu nr. 28, sect. 1.
Costul este de 50 lei/ copil. Participarea părinţilor este gratuită. Site-ul Mozartinno este aici www.mozartinno.ro, iar pe pagina de facebook sunt mereu articole interesante despre educație muzicală, viața compozitorilor, despre evenimentele organizate de ei.
Și tot în ianuarie am avut bucuria să descopăr trupa Limpopo în cadrul Free School care i-a găzduit pentru o frumoasă piesă despre lumea oceanelor și a mărilor: Balena care s-a jucat cu marea, un spectacol de teatru muzical, cu umbre si muzica live despre prietenie și acceptare.
Așa sună descrierea piesei care a durat 40 de minute și ne-a fermecat și pe mici și pe mari:
Undeva in adancurile marii, exista un oras magic, numit Orasul pestilor fara griji. Lumea lor plina de culoare si cantec este data peste cap, cand in vizita vine un oaspete neinvitat. Balena, aparent fioroasa, nu-si doreste decat sa-si faca prieteni. Oare ce se va intampla? …
…continuarea va lasam sa o descoperiti in cadrul spectacolului.
Prin sunete si umbre purcedem impreuna cu balena prietenoasa prin lumea misterioasa a marii. Instrumentele etnice prezente (xilofon, udu, ocean drum, sansula, glockenspiel, bratara din unghii de capra etc.) ne vor purta pe aripile sunetelor lor in adancurile marii.
Și trupa Limpopo poate fi invitată să țină spectacole în grădinițe și prețul este bineînțeles mai mic decât 40 de lei cât am dat noi. Vă încurajez să promovați la grădiniță astfel de trupe care gândesc spectacole pornind de la nevoile de dezvoltare cognitivă și emoțională ale copiilor.
Îmi pare rău că am reușit să public acest articol abia acum când a venit vremea de stat prin parcuri, dar eu zic că merită să rupeți câte o oră din când în când și să participați la aceste spectacole sau ateliere frumoase, gândite cu drag și grijă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.
Citește și Draga scoala,
Leave a Reply