Omida mâncăcioasă- o carte despre cum creștem din omizi în fluturi superbi
Am început să caut cărți frumoase pentru copii care să mă ajute în comunicarea cu Maria. Oi fi eu vreo așa- zisă autoritate în casă (în sensul că dețin momentan mai multă informație decât copiii), dar o carte bine scrisă o convinge și mai mult de veridicitatea spuselor mele.
De exemplu, dacă Maria n-ar prea fi mâncat fructe, i-aș fi cumpărat cartea cu omida mâncăcioasă. Cum însă ea a mâncat aproape mereu tot ceea ce i-am dat și cere mereu de toate, în special fructe și legume, mi-am zis că nu am nevoie de această carte, mai ales că ea crescuse când am descoperit cartea și mi se părea mai mult o carte de bebeluși.
Mi-am amintit însă de ea pentru că în ultima vreme Maria tot poftește după tort cu ciocolată, înghețată, bombonici și alte dulciuri nesănătoase.
O văzusem la o prietenă și știam că Omida mâncase toate minunile într-una din zile și o durea tare burtica. Așa că în ziua următoare a trecut la frunze verzi.
Câteva detalii despre carte:
1. Este publicată prima dată în 1969, autor- Eric Carle despre care am găsit mai multe informații aici.
În acest filmuleț puteți vedea întreg conținutul cărții (imagini și text în engleză). Cartea este citită de autorul ei.
2. este dintr-un carton gros, de calitate (e bună pentru bebeluși care bagă tot în gură).
3. este frumos ilustrată, simplă, se citește ușor. Găsiți aici un filmuleț realizat de autorul cărții când cartea a împlinit 45 de ani de la lansare în care puteți observa modul original de ilustrare a cărții. Puteți încerca să faceți ceva similar împreună cu copiii.
4. este bilingvă, are textul și în engleză. Poate fi folosită și pentru copiii care învață limba engleză.
5. este despre ciclul vieții- prezintă omida încă din stadiul de ou până la cel de fluture.
6. Bebelușii și toddlerii pot învăța culorile, forme, fructe, zilele săptămânii, să numere până la 5.
7. Cartea este tradusă în 45 de limbi și vândută în peste 25 de milioane de exemplare.
8. Puteți realiza activități conexe inspirate de carte. Dacă aveți nevoie de inspirație, am găsit povestite activități în stil Montessori pornind de la carte pe blogul Clipe Frumoase cu Ema, la acest link. Acestea sunt niște sugestii, se poate face orice altceva cu puțină imaginație.
De exemplu, dacă lăsați copilul la bunici pricepuți la împletituri, andrele și alte minuni, le puteți sugera că ați prefera ca televizorul să stea închis pe perioada șederii copilului acolo și mai bine să facă omiduțe colorate din ață, ca în această imagine.
Puteți face omiduțe din cireșe, corcodușe, prune, struguri sau din roșii cherry cu ochi din măsline etc. Și de fiecare dată puteți repeta povestea, completând-o cu alte detalii legate de viața omizilor și a fluturilor, despre copacii în care trăiesc omizile etc. astfel încât să provocați imaginația copiilor.
Dacă aveți copii cărora le plac cărțile de colorat, găsiți pe internet o mulțime de printabile cu imagini din carte. Un exemplu aici.
Autorul mărturisește că nu și-a imaginat faptul că această carte a sa, incredibil de simplă, putea să aibă un asemenea succes. Crede că succesul se datorează mesajului cărții. Omizile pe care unii dintre noi le percepem ca fiind urâte cresc și se transformă în fluturi superbi, transmițând mesajul că oricare dintre noi putem crește și putem deveni frumoși și putem zbura în lumea largă.
Eu cred însă că ar trebui să vedem acest mesaj nu numai în raport cu propria persoană, ci și în raport cu ceilalți. Să vedem frumusețea din oamenii din jur, chiar dacă după știu eu ce standarde, ei par urâți. Să ne gândim că în ciuda faptului că noi am reușit poate să ne transformăm deja din omizi în fluturi, fiecare are ritmul său de transformare. Pentru cei care interacționează cu copiii mei, am marea rugăminte să nu facă judecăți de valoare în termeni de urât/ frumos de față cu ei, cu referire la oameni. Eu nu i-am spus Mariei vreodată că omul x este urât și aș vrea să îi transmit că toți oamenii sunt frumoși.
Cartea este și despre greșeli. Omida greșește mâncând într-o singură zi prăjituri, înghețată, salam, cârnați, brioșe etc și observă pe pielea ei consecințele (o doare burta).
Uneori, oricâte explicații am da copiilor, mai trebuie să îi lăsăm să și greșească pentru a descoperi singuri ceea ce le face bine. Informația găsită va fi cu atât mai valoroasă.
-Ți-a plăcut cartea, Maria?
– Daaaa!
-Eu cred că e mai mult pentru bebeluși! (cu gândul că o conving să i-o doneze lui Mihai)
– Nuuu! E pentru mine!
Mda!
Citește și Biblioteca Mariei
Leave a Reply