Nevoi versus dorințe
Toamna aceasta am reînceput școala. Mi-era dor de ea, o lăsasem prea mult deoparte. Vineri am avut deja primul curs de Psihologie pozitivă.
Una dintre colegele de la curs a povestit despre dificultățile din viața de mamă cu copil de 3 ani. Poate să aibă și 2 sau 4 sau 5, dar e copilul acela cu NU în brațe, copilul care vrea să vadă câtă putere are, care sunt limitele acțiunii lui și care uneori ne aduce la limitele răbdării noastre. A povestit despre lungile dimineți dinainte de grădiniță când copilul face orice numai să nu iasă pe ușă.
Iar profesoara i-a spus că e foarte important să diferențieze între nevoi și dorințe.
Ieri fiica mea a fost la un curs- atelier de Comunicare empatică. Ea are 6 ani. Și am întrebat-o despre ce au povestit la atelier. Iar ea mi-a răspuns: despre nevoi și dorințe.
– Adică ce sunt ele? am întrebat.
– Păi o nevoie trebuie neaparat să mi-o îndeplinesc sau să ma ajuți tu să o îndeplinesc și o dorință nu.
– Poți să îmi dai un exemplu să înțeleg mai bine?
-Adică dacă mă lovesc la cap și am nevoie să merg la spital, tu trebuie să mă duci la spital. E o nevoie. Dar daca vreau să merg la Therme și costă 5 milioane și 10 lei sau oricum mulți bani și voi nu aveți bani, nu trebuie neaparat să mă duci la Therme.
– Și dacă vrei un lego mare și nu am bani?
-Și aia e tot o dorință. Dacă vreau un lego sau două sau 10 lego și costă 105 milioane și 20 de bani și tu nu ai bani, nu trebuie să mi le cumperi. Eu sunt bine și fără ele.
Așadar, e foarte important ca noi, părinții, să nu ne mai străduim să îndeplinim orice dorință a copiilor, să distingem clar între dorințe și nevoi și mai ales să le explicăm copiilor empatic și potrivit nivelului lor de înțelegere, cu exemple concrete, de ce unele lucruri putem să le facem și altele nu. Ei înțeleg totul foarte bine, de la cele mai fragede vârste, dacă ne facem timp să oferim aceste explicații într-un moment de conectare emoțională.
Un articol foarte bun care vă ajută să faceți distincția între nevoi și dorințe găsiți aici.
Cum ar fi să nu ne mai simțim datori să îndeplinim orice dorință a copiilor?
Fotografie- Copyright D’Alex Photography
Leave a Reply