Festivalul Științei- destinația de weekend pentru întreaga familie
Duminică seara, tati a deschis televizorul care pentru mine în general e obiect decorativ și a dat peste un documentar despre viața lui Michael Faraday si câmpurile sale magnetice. Deși am acuși 33 de ani și nu lucrez într-un domeniu tehnic, mă fascinează astfel de documentare în special legate de fizică. Îmi explic o mulțime de lucruri din jurul meu care par fie banale, fie abstrate, fie abstracto- banale și despre care îmi dau seama că nu știu să le explic și nu le înțeleg pe deplin abia când primesc o întrebare care începe cu de ce de la Maria.
Ca elevă, în anii mei de școală, țin minte că am avut mereu note mari la fizică. O fizică a formulelor matematice cu care jonglam cu o oarecare lejeritate, dar care era foarte puțin conectată cu ceea ce se întâmpla în mod uzual în jurul meu. Un astfel de documentar, precum cel de duminică seara valorează pentru mine mai mult decât toată fizica învățată în școala generală și liceu. Aștept cu interes să crească copiii, să ne uităm împreună în familie, să discutăm pe marginea lor, să ne punem întrebări și să vedem lumea prin tot felul de ochi. Până atunci, sper să le deschid copiilor apetitul pentru știință prin mici experimente făcute acasă, prin povești care să îi provoace să descopere singuri unele lucruri, prin jocuri. Și sper să reușim să nu ratăm nici o ediție a Festivalului Științei, despre care eu am aflat doar luna aceasta, deși e la a treia ediție.
Despre acest festival vreau să vă povestesc aici pentru că se întâmplă săptămâna aceasta, sâmbătă și duminică între orele 12 și 20, în incinta Mall Promenada.
L. E. In 2016, Festivalul Stiintei are loc pe 15 si 16 octombrie, orele 12-20, in Mall Promenada. La finalul acestui articol am adaugat si programul pentru anul 2016.
O mână de oameni frumoși care iubesc știința și-au propus să împărtășească dragostea și cunoștințele lor de o manieră interactivă, interactivă și în joacă unui public care speră să ajungă să le împărtășească pasiunea.
Totul se întâmplă într-o joacă atractivă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Profesorul Trasnit de la Fun Science va realiza experimente stiintifice distractive folosind materiale si substante prietenoase aflate in imediata lor apropiere.
Oraselul Cunoasterii, un loc minunat pentru toti cei indragostiti de stiinta, organizează în cadrul Festivalului un muzeu interactiv cu obiecte stiintifice avand ca tema LUMINA.
Ana Maria de la Game- Art propune activități care îmbină știința cu arta de o manieră care să atragă copiii către lumea științei.
Copiii vor asista la demonstratii de programare distractivă in Scratch si Khan Academy cu cei de la Digital Kids sau vor construi jucării sau vor crea muzica cantand “la” fructe, flori, legume etc împreună cu cei de la Tekoneko sau vor vedea activități și demonstrații cu o mână bionică, oferite de Ortotech. Mi se pare important faptul că de mici copiii vor putea observa modul în care știința, utilizată într-un mod etic, poate îmbunătăți viața noastră de zi cu zi. Sunt foarte multe activități minunate. Una dintre atracții va fi construcția unei baterii imense din lămâi.
Iată cum a arătat anul trecut bateria din portocale. Abia aștept să aflu care e principiul de funcționare.
Alexandra Moga, instructor Parenting by Connection in curs de certificare la Hand in Hand Parenting va vorbi despre emoțiile copiilor, despre joacă și conectarea dintre părinți și copii.
Programul festivalului poate fi consultat aici și pentru că vreau să vă conving că este cu adevărat un eveniment care nu trebuie ratat, am schimbat câteva vorbe cu Ana Maria și Andreea, două dintre persoanele care voluntariază pentru organizarea acestui eveniment.
Cum a aparut ideea acestui festival?
Intotdeauna am dorit sa deschid apetitul copiilor pentru stiinta si pentru cunoastere. Nu vreau sa ii imping in directia asta, vreau pur si simplu sa ii fac curiosi, sa ii fac sa isi doreasca sa caute si sa afle mai mult. Festivalul a venit in intampinarea gandurilor mele, diversitatea activitatilor putea acoperi cu usurinta o plaja foarte mare de varste, ba chiar am fost facut eu insumi curios de anumite puzzle-uri.
Cei doi copii (in varsta de noua si de zece ani) s-au simtit in elementul lor, au desenat, au rezolvat puzzle-uri si au interactionat cu alti copii, totul sub supravegherea unei echipe dedicate si foarte rabdatoare, dispusa sa se puna la mintea lor pe toata durata.
A fost o iesire in familie foarte placuta si cea mai buna dovada a fost chiar faptul ca cei mici au vorbit si povestit mult timp despre asta, daca se va mai organiza vom reveni cu placere.
Ce ziceți? Ne vedem în weekend la o joacă științifică? Nu uitați! Festivalul e deschis copiilor de orice vârstă, chiar dacă acum unora li se spune bunici. 🙂
Adaug aici si programul Festivalului Stiintei, editia a patra, 2016, din acest weekend:
Citește și Scrisoare pentru fiul meu
2 Comments