Daca nu ar fi existat sistemele de purtare le-as fi inventat!
Daca nu ar fi existat sistemele de purtare le-as fi inventat!
Il port pe pitic de la 3 saptamani, acum are 3 ani si inca il port cu drag. De la 3 saptamani pentru ca mi-a luat ceva timp sa ma informez ce ar fi mai potrivit pentru noi, stiam ca o sa il port, stiam dinainte de sarcina, am vazut la o colega de munca un wrap tesut, si ma gandeam eu: ,,ce fain, si-a pus bebelusa intr-o paturica”. Ulterior am aflat ca paturica se numeste wrap tesut, ma infunda rasul si acum cand imi amintesc. Piticul nu a acceptat caruciorul, avea spini, abia dupa 12 luni rareori mai stea in tricicleta, iar pe jos nu era prea pasionat sa mearga, nu mult timp, nu in directia in care aveam eu nevoie sa ajung, nu in ritmul in care aveam eu nevoie, stiti si voi banuiesc cum e. Cu el pe jos, si acum pot sa fac lejer 30 minute pana la magazinul din colt, pana se apleaca dupa fiecare piatra, floricica, frunza, fugareste porumbeii etc.
Despre sistemene de purtare am citit mult pe blogul Ralucai, de la alexcreste. Are niste articole extrem de detaliate, cu poze, explicatii, exemple multe, incat e foarte usor sa gasesti ce ti se potriveste si sa alegi o purtare sanatoasa.
In cele ce urmeaza o sa va povestesc despre purtatoarele noastre, am avut si inca avem cateva.
Wrapul elastic: l-am folosit de la 3 saptamani, merge de la nastere, dar abia atunci m-am decis ce sa iau. L-am adorat, usor de pus, poate chiar sa ramana pe parintele purtator cat e scos copilul afara pentru schimbat sau altele. In primele zile ma uitam la video ca sa invat sa il pun, dupa cateva zile il legam in cateva secunde, il purta chiar si tatal lui, si il monta si el usor.
L-am folosit pana pe la 4.5 – 5 luni cand deja nu-l mai sustinea bine si am trecut pentru scurt timp la Boba SSC. Noua nu ne-a fost prea comod, asa ca am luat un mei-tai. Avantajul wrapului elastic, pe langa montarea foarte rapida si usoara, este ca are 3 bucati de material suprapuse, deci tine bine de cald, este excelent in perioada toamna-primavara, insa exlus in perioada verii. Pe timp de iarna noi foloseam si un cover, o protectie peste purtatoare si pitic, ca sa nu fie necesar sa il infofolesc. Infololirea pe langa ca e nesanatoasa, duce la transpiratie, mai si agita copilul pentru ca nu poate sta comod. Pe timp de iarna avea un over all din bumbac, usor captusit. Nu se recomanda over all-ul de tip ,,cosmonaut” sau fas pe sub purtatoare pentru ca fie se supra-incalzeste, fie e extrem de incomod.
Nu imi ajunge acest articol sa scriu toate beneficiile care le-a avut pentru noi wrapul elastic. A fost de mare ajutor in perioada colicilor, a fost anticolicul perfect, statea in brate, burtica la burtica, vertical, aproape de mine, refluxul a scazut dupa ce am inceput sa il tin si-n casa in wrap, perioadele de plans s-au miscorat, plangea putin, foarte putin, fiind langa mine il vedeam si simteam instant cand are o nevoie, o problema si puteam sa il ajut rapid. Ca sa fac o paranteza, colicii de multe ori pot fi si pe fond nervos (neadaptare la noul mediu, de exemplu, sau rezultatul suprastimularii de peste zi). Colicii pot fi combinati cu reflux, iar atunci pozitia verticala in wrap face minuni, le reaminteste de confortul din uter, aud bataile inimii mamei, ii simt mirosul etc. Ca sa nu mai zic ca mama in timpul ala poate manca, face curatenie, cumparaturi, cam orice isi doreste si bebelusul sforaie fericit in brate.
Mei-tai: l-am folosit de la 6 luni pana pe la 1 an si ceva. Ce mi-a placut mult e ca am putut sa aleg ce model am vrut, super vesel si colorat. Ce nu mi-a placut era ca nici acesta nu imi era tare comod, mai ales cand a inceput perioada cand in brate, cand pe jos, era destul de dificil sa tot leg si desleg mei taiul. Cand era desfacut ma incomoda sa leg pe langa mine bretelele lungi. Un alt avantaj pentru mine a fost ca am reusit in sfarsit sa alaptez intr-un sistem de purtare, in wrap nu am reusit nicicum, cu toate video-urile si explicatiile citite sau auzite. In mei-tai, sling, Manduca, Luna, am reusit sa alaptez discret si fara probleme – acesta este un avantaj major al sistelemelor de purtare, se poate alapta extrem de discret.
Sling cu inele: l-am folosit de la 7-8 luni, pana aproape acum la 3 ani, acum evit sa il mai folosim pentru ca e pana la 15 kilograme recomandat, exact cat are piticu. Slingul l-am luat SH de la o alta mamica puratoare din orasul nostru, a fost cred cea mai buna investitie din mamicie. Daca in primele zile mi-am prins putin urechile in reglaje, ulterior am invatat sa il montez corect. Mi-a fost de mare ajutor in perioada primilor pasi, cand vroia ba in brate, ba pe jos, il scoteam usor si slingul ramanea montat pe mine, trebuiau niste reglaje minime sau deloc ca sa il pun inapoi. Mai avea avantajul ca il puteam tine pe sold, tot asa in perioada de dupa 1 an cand a devenit foarte curios, vroia sa vada tot ce se intampla. Dupa cum probabil stiti si voi nu se recomanda pozitionarea bebelusilor/copiilor cu fata spre lume intr-un sistem de purtare deoarece se pune presiune pe coloana si se suprastimuleaza. Cu slingul am fost la mare, am fost in padure, am fost la cumparaturi, am facut mancare, diverse treburi casnice, in ultimii ani il foloseam sa dansam in casa, fugea piticul la dulap si aducea slingul si-mi zicea: ,,veau sa dansam cu singu”.
Manduca: am folosit-o de la 1 an pana pe la 2 ani fara cateva saptamani. Face parte din categoria SSC-urilor: Soft Structured Carrier. Avantajul acestora e usurinta maxima cu care se pot monta, avand catarame. Manduca ne-a fost tare draga, foarte comoda, foarte usor de montat, de scos si pus la loc copilul. Problema majora a fost ca i-a ramas rapid mica, el e destul de lungan, asa ca pe la 18 luni deja puntea ii era mica, la 2 ani ii era mica rau, ii cam atarnau picioarele, ceea ce nu e ok deloc, sustinerea trebuie sa fie de la un genunchi la altul, iar sus din nou il strangea la umeri. Acum am aflat ca exista o extensie pentru toddleri, atunci nu stiam de ea.
Am trecut rapid la Luna Toddler cand am vazut ca ii e atat de mica Manduca, am citit prea mult pe tema asta ca sa risc sa il tin intr-un sistem in care nu sta ok fiind prea mic. Mi-am dorit mult Manduca, adevarul e ca nu credeam ca un produs romanesc poate fi asa bun, desi aveam deja un sling aceasi marca, care era foarte calitativ. Avantajul SSC-ului Luna, (exita Luna si mica si toddler) e ca e mai mare decat Manduca, are puntea (partea pe care sta) mai mare, parte de sus e mult mai lata. Ce imi mai place mult la acest SSC este ca poti sa iti alegi modelul, este insclusiv cu motive populare, dar si cu motorete (ca a noastra) sau cu stelute, flori sau intr-o culoare. Am vazut ca si Bumbo SSC e la fel de vesel si colorat, am inteles ca tot asa are puntea si corpul mare, insa nu am probat. Ca sa fac o paranteza, ma bucur mult ca avem asa oameni frumosi si priceputi in tara noastra care fac niste sisteme asa faine. Sunt multe mame care fac sisteme de purtare, le gasiti pe facebook sau internet. Pretul lor e putin mai accesibil decat daca ati lua o Manduca sau alt SSC, si avantajul e ca se pot face si la comanda, dimensile care le doriti si sa alegeti un model pe plac. Mie mi s-a parut complicat, de aceea am optat in prima faza pentru un SSC de brand international, insa cum am zis mai sus, pentru noi nu a fost o optiune viabila pe termen lung.
Saptamana aceasta e International Babywearing Week, sunt recunoscatoare ca am avut sansa sa imi port piticul, sa am acces la informatii corecte despre sisteme de purtare. As mai vrea sa mentionez ca nu toate sistemele de purtare sunt sanatoase. Imi place sa cred ca acei parinti care isi poarta copiii in acele sisteme tip chilot o fac din lipsa de informatie.
Pe scurt, un sistem de purtare e ok daca:
-
sustine piciorusele de la un genunchi la celalalt in M, genunchii mai sus decat fundul, ca in graficul din lateral; daca e sustinut doar fundul sau doar o parte din picioruse si restul atarna nu e ok, e presiune pe bazin, pe coloana si poate afecta sanatatea copilului si a parintelui. E extrem de incomod un sistem non ergonomic! Inclusiv pentru purtator e forte incomod;
-
bebelusul poate sta in forma sa anatomica, sub forma literei C, e normal sa stea asa, e anormal sa stea intepenit si cu spatele drept cum sta in sistemele nesanatoase tip chilot, explicatii mai detaliate va invit sa cititi aici.
-
sistemul are centura si in talie, pentru parinte, altfel e extrem de incomod pentru parinte; un sistem sanatos de purtare nu ar trebui sa incomodeze parintele, cand e vorba de bebelusi. La copiii mai mari dupa 30 min deja devine greu, recunosc, 15 kile nu sunt chiar asa usor de dus.
Alte precizari:
-
bebelusii/copiii sunt asezati mereu cu fata la parinte, nu cu fata spre lume. Am scris si mai sus, daca e pus cu fata spre lume, presiunea pe coloana e foarte puternica, e obligat sa stea nefiziologic, in U, in curbura;
-
purtatul corect al bebelusilor in sling sau wrap elastic, wrap tesut ajuta la prevenirea si vindecarea displaziei de sold. Din pacate sunt putini medici care recomanda asta.
-
Purtatul in sisteme nesanatoase, tip chilot, in care copilul atarna poate duce la displazie de sold, mai ales daca este o predispozitie pentru aceasta. Pe cand purtarea in wrap o vindeca. Explicatii si niste poze detaliate gasiti aici.
- Sursa foto
Anamaria, Citim cu drag
De aceeasi autoare, citeste si Deserturi și gustări sănătoase pentru copii mai mici sau mai mari & Ce carti mai citim noi la 2,5 ani
One Comment