Ce este un Dream Manager?
Mergeam săptămâna trecută pe stradă cu copilul de 9 ani. M-a întrebat de ce n-am putut să ieșim mai devreme și i-am zis că am avut niște treabă.
- Păi am ajutat niște prietene să vorbească despre visurile lor.
- De ce?
- Păi, pentru că-mi place să aud oameni vorbind despre visurile lor. Și pentru că vreau să îmi sprijin prietenele să-și împlinească visurile. Vreau să mă fac Dream Manager prin septembrie.
- Lasă, decât să te faci DREAM Manager, poate își împlinesc singure visurile.
- Ar fi fain. Atunci o să ajut alți oameni.
- Sau mai bine nu!
- De ce nu?
- Pentru că nu e bine să te faci Dream Manager.
- De ce?
- Pentru că Dream Managerul e un om care face conferințe online și îi ține pe alți oameni și nu-i lasă să se joace cu copiii lor.
PAM PAM.
N-am anticipat asta.
Fac cursuri de Dream Management deja din luna ianuarie cu Mirela Oprea și de multe ori le-am spus doar bună, copii, vă pup, dar am un curs de Dream Management. Am prins frecvent câte 20-30 de minute de curs în drum spre casă, cu copiii, după care am intrat în casă și am fost absentă din rolul de mamă alte 2 ore ascultând cursul.
Așa că nu e de mirare că asta a înțeles copilul că face dream managerul.
După care mi-a turnat pe un ton filosofico- meditativ:
- Și dacă părinții nu se joacă cu copiii lor, de ce mai au copii? Să facă cursuri de Dream Management?
Aș fi vrut să îi spun atunci cât bine face Dream Managerul, câtă magie, cât de mult schimbă lumea un Dream Manager, dar am preferat să mă conectez cu emoția lui, cu modul lui de a-mi spune că i-a fost greu când am avut multe cursuri. Că poate a avut ceva important să-mi spună după o zi de școală, dar eu l-am rugat doar să facă liniște să ascult cursul. Și am avut în ziua aceea niște ore de conectare.
Am avut un curs la Școala de Dream Management la care Mirela ne-a povestit care sunt, din perspectiva ei, diferențele dintre un Dream Manager, un psiholog și un coach. Un exercițiu realizat de noi era acela de a crea o definiție a Dream Managerului pe care să i-o putem spune în lift unui om care ne întreabă cu ce se mănâncă acest Dream Manager.
Au trecut vreo două săptămâni de la acest exercițiu și deja mi-au trecut multe prezentări prin cap, de la cele mai amuzante, la cele mai serioase, de la cele mai lungi, până la cele mai scurte, de la cele mai cu poveste de copii, la cele de tipul wikipedia.
Așa că m-am gândit să scriu aici câteva vorbe despre ce ar fi un Dream Manager, fără a avea pretenția de adevăr absolut sau de definiție validată științific.
Un Dream Manager este….
Ei bine, un dream manager este ca un instructor auto: îți prezintă regulile de circulație, manualul de funcționare a mașinii și alte adevăruri științifice de care ai nevoie pentru a pleca în călătoria ta. Și te întreabă: unde ai vrea să mergi cu mașina? Iar tu faci o listă: la Obor, la grădinița/ școala copilului, la serviciu, la Paris, până la Sagrada Familia în Barcelona, la New York, la biserică, până la mama în provincie, cu prietenele într-un city break, cu familia în Thasos, până la Sibiu sau la Timișoara.
Și după ce ai făcut tu lista ta de călătorii, îți spune:
- No, acum, alege prima destinație. Unde vrei să călătorești mai întâi cu mașina?
Și tu spui:
- Vreau mai întâi la Timișoara!
- Cât de fain! Cum de-ai ales această primă călătorie?
- Păi, e capitală culturală, sunt niște concerte faine și niște expoziții, am acolo prieteni faini de tot și mi-e dor de ei.
- Păi atunci, no, bine! (Deși acest Dream Manager pare să aibă accent ardelenesc, mai exact de Sibiu, merge bine și cu accent moldovenesc). Să purcedem. Înțeleg, Mihaela, că visul tău este să mergi până la Timișoara cu mașina. Tu ai deja un an de experiență la volan, ai condus prin București, dar niciodată în afara orașului, după cum îmi povesteai.
- Așa e.
- Și cu cine vrei tu să mai fii în mașină pe drum spre Timișoara.
- Păi, cu familia.
- Și cât durează călătoria la Timișoara?
- Păi vreo 7 ore, 7 ore jumătate.
- Și în ce perioadă vrei să faci această călătorie?
- La vară.
- Și cum ar arăta câmpurile de pe drum?
- Păi aș vedea lanuri de lavandă, de grâu copt, de floarea soarelui.
- Și ce ar mai fi interesant de văzut în drumul ăsta de 7 ore?
- Păi m-aș mai putea opri prin orașe, să vizitez câte ceva. Poate cetatea de la Târgoviște sau centrul Sibiului sau Deva. N-am fost niciodată la Deva.
- Și cum te-ai simți în această excursie? Te-ai opri în câmp să faci poze?
- Posibil, cu lavanda. M-aș bucura. Clar, m-aș bucura. Aș mânca ceva bun. Niște mici la Dedulești :)).
- Și când ai ajunge la Timișoara cum ar fi?
- Ca atunci când urci un munte înalt și ai ajuns în vârf.
- Care ar fi primul lucru pe care l-ai face?
- Păi, aș face un duș. Când conduc, uneori transpir. Mai ales vara. Și apoi aș suna la fetele de la Inedu să le chem la o înghețată în Piața Unirii.
- De care ar fi înghețata?
- Mi-aș lua 3 cupe. Să mă premiez pentru așa realizare. De lavandă, de cătină și de ciocolată. Hai 4 cupe, pune și menta. Nu merg în fiecare zi la Timișoara și am impresia că mi-e și foame. Despre visul cu dieta, altă dată.
- Excelent, Mihaela! Foarte fain acest vis. Să conduci până la Timișoara, având întreaga responsabilitate a familiei tale, e cu adevărat un vis măreț.
Nota redacției: nu discutăm aici de ce nu merge Mihaela cu avionul. E o simulare strict legată de visul de condus mașina, cu Dream Managerul ei, instructorul auto. Nu discutăm nici de ce nu conduce soțul. Sper că e evident.
Și cam aceasta ar fi prima parte, discuția în care se face contractarea, se bate visul în cuie și Mihaela și Dream Managerul ei încep să lucreze la vis.
Urmează apoi metoda COPIL, cu mai mulți pași..și las aici câteva întrebări de început.
- Și vrei să faci toată călătoria într-o zi?
- Nu, pentru că încă n-am atâta experiență și nu vreau să obosesc. Aș face o excursie prin țară până acolo, cu câteva opriri.
- Și cam câte ore ai vrea să conduci pe zi?
- Păi între două și trei.
- Excelent. Cum ai ajuns la cifra asta?
- Păi cam 2 ore am condus prin București înainte să mă simt obosită. Dar mă gândesc că aș mai merge și pe autostradă și poate nu e la fel de obositor ca prin București.
- Ai mai mers până acum pe autostradă?
- Nu.
……
Despre Metoda COPIL, dezvoltată de Mirela Oprea voi mai scrie pe larg în episoade următoare sau puteți citi mai rapid cartea ei, Dream Management.
Pe scurt, Dream Managerul ajută clientul să-și clarifice visul în cele mai mici detalii. Apoi, și doar APOI, adică nu înainte de clarificare, Dream Managerul îl roagă pe client să își facă o listă cu obstacole în calea visului său. Apoi să găsească pasul cel mai mic pentru împlinirea visului său. Apoi să găsească inimile bune care îl pot ajuta cu împlinirea visului. Și nu în cele din urmă, să lucreze la liniștea sufletească și la limitele personale, astfel încât nimic să nu stea în calea visului.
Revenind la ce o fi un Dream Manager, îmi dau seama că pot scrie un roman și probabil vor mai urma câteva articole pe această temă, dar o să încerc câteva definiții.
Dream Managerul e un fel de Moș Crăciun, căruia dacă îi ceri să îți aducă o mașinuță de Crăciun, nu ți-o aduce. Ci te sprijină să îți faci mașinuța ta. El îți șoptește la ureche ce spune știința. Cum spune ea că se face o mașinuță, te ajută să vizualizezi mașinuța visurilor tale și te ține de mână cât tu treci prin metoda COPIL visul de a avea o mașinuță.
Pericolul e că în loc să te joci cu mașinuța ca orice om, așa de fain a fost să faci mașinuța, că e posibil să îți deschizi un atelier de mașinuțe. Nu știi niciodată unde te duce visul. Sau mașinuța.
Dream Managerul seamănă și cu Zâna Bună din Cenușăreasa, doar că în loc de rochie, pantofi și caleașcă cu cai primești știință, știință, știință și încredere și un caiet de visuri sau o agendă frumoasă (depinde de care Dream Manager ești).
Dream Managerul seamănă puțin și cu Iisus. Adică nu-ți dă pește gata pescuit, ci te învață cum să pescuiești. Și îți spune și ce mai zice știința: în ce ape sunt peștii buni, care sunt undițele mai performante.
Dream Managerul seamănă și cu Elon Musk. Visează chestii care pentru unii par imposibile și te face și pe tine să visezi îndrăzneț. Și, ca pe o mașină Tesla, te bagă în priză. Priza e visul. Visul te încarcă cu noi și noi puteri. Visul e ca electricitatea, uneori.
Vezi doar să nu te electrocutezi. Dar stai fără grijă, îți explică Dream Managerul cum să previi accidentele.
Dream Managerul e ca un părinte hrănitor, care te încurajează să ai visuri, dorințe, aspirații și te sprijină așa, din umbră, cu ceva cărți și date științifice, lăsându-te să muncești tu pentru visul tău. Nu-ți dă el visuri, nu te influențează în formularea lor, doar e acolo pentru tine. Te ține de mână și uneori în brațe.
Dream Managerul este….
M-aș bucura să scrii aici și definiția ta.
Doar ca să nu scriu eu vreun mini roman. Și să mă culc.
Pe 25 iunie, anul acesta, voi face primul meu atelier de Dream Management în București. Va dura vreo 4 ore, poate și mai mult și voi ghida 12 participanți să lucreze la lista lor de visuri și la un vis de suflet. După acest atelier, viața lor, desigur, nu va mai fi la fel. Și sigur, nici a mea. Te aștept să lucrăm împreună și să umplem lumea de visuri împlinite.
Cu drag,
Mihaela, Dream managerul (în devenire) care te conectează cu bucuria.
Despre călătoria mea de Dream Management am mai scris aici:
Ce fel de Dream Manager vreau să fiu?
Câteva (multe) inimi bune, o victimă, un vis și o eliberare.
O întâlnire scurtă cu ego-ul și una mai lungă cu cel mai complex vis al meu
Leave a Reply