Deserturi și gustări sănătoase pentru copii mai mici sau mai mari
Pentru ca se apropie cu pasi repezi Pastele ortodox pe care il sarbatorim în familia noastră, as vrea sa impartasesc cu voi niste retete de dulciuri adaptate pentru cei mici, fara zahar, fara cacao, foarte delicioase si usor de realizat.
- Ciocolata raw vegan
Sper sa nu va sperie denumirea raw vegan. Noi de cand am descoperit dulciurile raw suntem foarte incantati, se fac foarte rapid, ,,se coc” la frigider si sunt si foarte nutritive si sanatoase.
Reteta:
- 1/2 ceasca unt cacao devenit lichid pe baie de aburi
- 2 linguri unt cocos topit si el pe baie de aburi
- 1/2 ceasca caju intreg (neinmuiat), macinat mi-a iesit o ceasca (cat cea de cafea). Asa ca am mai adugat unt cocos pentru ca mi s-a parut prea mult caju
- miere dupa gust
- am adaugat si niste coazaze inmuiate vreo 20/30 min in apa fierbinte si niste fulgi de cocos mari. Intr-una am pus si 1/2 lingurita carob (pentru culoare);
- semintele de la o pastaie de vanilie.
Am amestecat cu lingura rapid toate ingredinetele, pentru ca untul de cacao devine rapid solid la temperatura camerei, le-am pus in formele de silicon (eu am unele din Lidl, dar puteți pune în orice forme atractive pentru copii), ce mi-a ramas extra intr-o forma de silicon pentru briose si am lasat cam 1 ora la frigider. Dupa o ora am incercat sa ma abtin și sa nu le mananc eu pe toate, sa-i las si piticului, ca doar pentru el le-am facut.
Mai jos aveti o poza cu ce a iesit. Piticul le devoreaza cu pofta, zice ca sunt “boboane” (bomboane) cum a vazut la copii din parc.
Untul de cacao e bun pt copii, are grasimi sanatoase. E important sa fie nerafinat si pentru uz alimentar, nu cosmetic, la fel si cel de cocos. Ambele le puteti gasi in mazinele naturiste.
Reteta initiala e de aici.
- Biscuiți cu cremă stil OREO cu pudra de roscove
As putea spune ca sunt chiar mai buni decat cei din comert, si cu siguranță sunt si mai sanatosi.
– 85 grame unt gras la temperatura camerei
– 100 grame sirop artar
– un praf de sare
– 115 grame faina alba + inca vreo 2 linguri am adaugat la sfarsit pt ca era prea moale de la artar (reteta initiala e cu zahar alb si brun).
– 85 grame pudra roscove
– un sfert lingurita praf de copt bio (am facut si fara praf de copt uneori si au iesit si asa)
– un sfert lingurita bicarbonat de sodiu
– 2 galbenusuri
Se amesteca bine toate, se framanta usor, trebuie sa rezulte un aluat ca si o plastelina usor de modelat dar nu lipicioasa.
Dăm forma biscuiților fie cu niste pahare mici, fie cu forme speciale pentru copii, gen ursulet, foca si altele de acest tip.
Se coc la cuptor la 160/170 gr C, 10-20 min depinde de cuptor ( la mine 20)
Reteta initiala e de aici.
CREMA*:
– 60 grame unt la temperatura camerei
– 2/3 linguri pline de miere
– 1 pastaie vanilie
Se mixeaza ingredientele impreuna, iar crema se pune cu o lingura pe biscuitii lasati sa se raceasca in prealabil. Dupa ce fiecare biscuite e uns cu cremă si are pereche se pun iarasi la frigider pentru a se intari crema.
*Se pot face foarte bine si fara crema, e mai rapid si mai simplu. Piticul meu ii prefera simpli.
Asa au iesit ai nostri, prima tura, deliciosi si s-au evaporat rapid.
- Saratele fara drojdie
De cand am descoperit retata aceasta o facem foarte des, sub diverse combinatii. Revin cu detalii despre combinații mai jos.
- 200 gr unt gras sau untura (uneori folosesc 100/100)
- 200 gr branza telemea sau cas dat prin răzătoare (noua ne place cu cas cel mai mult)
- 200 gr faina alba sau integrala (uneori pun 100/100)
- o lingurita de seminte de chimen sau susan (uneori pun ambele)
Se framanta toate impreuna, daca branza nu e sarata se adauga si putina sare. Noi alegem sa adaugam chimenul sau semintele in aluat pentru a fi mai rapid si mai simplu. Nu e necesara o framantare foarte intensiva pentru ca aluatul nu are drojdie.
Aluatul trebuie lasat la frigider vreo 2-3 ore, pe pune intr-o punga sau folie alimentara. In reteta de la care am pornit scrie ca se pot lasa si 30 min, dar mie mi-au iesit foarte sfaramiciosi asa si foarte greu de manevrat aluatul. Trebuie sa mentionez ca acesti biscuiti ies destul de sfaramiciosi, de acea noi alegem sa facem bastonase cu ei, cel mai adesea, si nu covrigei.
Se coc la cuptor 20-30 min la 170 gr C.
- Saratele fara lactate sau untura
Sunt ideale daca aveti copii alergici la lactate sau prea mici sa le dați untura. Ies foarte crocanti si buni, sunt ideali si pentru zilele de post ramase pana la Pasti.
- 400 g de faina
- 75 g de ulei (eu am folosit de floarea soarelui presat la rece alteori de floarea soarelui clasic, depinde ce am in casa, merge si ulei de cocos dezodorizat)
- 1 lingurita de sare
- 50 g de chimen sau susan
Se framanta toate impreuna, si aici am ales sa adaug semintele in aluat. Am ales sa le fac fara drojdie, si ies foarte bine si asa. Se pot taia imediat bastonase sau cu forma de covrigei sau de animalute, si se coc la cuptor cam 20-30 min la 170 gr C.
Reteta am luat-o de aici.
Voi ce dulciuri gustoase si sanatoase mai pregătiți pentru voi si pentru cei mici?
De cand sunt mama am descoperit atatea lucruri noi si frumoase incat ma simt o norocoasa. Printre ele se numara si dulciurile raw sau cele adaptate pentru copii: sunt atat rapid de facut cat si sanatoase. Imi mai iau foarte rar ciocolata din comert si o mananc pe ascuns, dar mi se pare prea dulce, prea ciudata. Cine ma cunoaste stie ca pana nu demult as fi putut manca tone de ciocolata fara probleme, insa de cand mi-am adaptat stilul de viata la al piticului parca mi s-au schimbat si reeducat putin gusturile.
Va doresc sarbatori fercite alaturi de cei dragi si astept sa imi spuneti daca ati incercat retetele de mai sus.
Anamaria, Citim cu drag
De aceeasi autoare citeste si Lăsați copiii să meargă când vor ei! Cum vor/ pot ei!
2 Comments