
Cea mai bună pâine din București
Nu știu cum să încep povestea aceasta pentru a vă ține captivi în ea și pentru a vă convinge ca de mâine să nu mai mâncați pâine cu drojdie de la supermarket, ci această pâine extraordinară.
Am în casă mașină de pâine pentru că mi-am dorit să fac o pâine mai sănătoasă decât cea care se găsește în comerț. Cred că de fapt decizia a apărut spontan după ce am citit o știre despre un șoarece găsit într-o pâine, știre ce mi-a tăiat pofta de pâine din comerț pentru totdeauna.
Făceam și eu pâine la mașină cu drojdie din comerț și nu cu maia și după ce trecea magia mirosului din pâine prin toată casa, a doua zi pâinea era uscată și nu la fel de gustoasă. Am cochetat la un moment dat cu ideea de a face și eu pâine cu maia, dar am renunțat pentru că maiaua are nevoie de vreo 7 zile până ia naștere, iar pâinea cu maia se lasă la dospit minim 12 ore. De vreun an de zile nu o mai folosesc pentru că am descoperit pâinea cu maia, o pâine mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea făcută de mine. E o pâine făcută cu multă grijă, atenție și suflet și nu m-am simțit în stare să mai pun suflet într-un alt copil pe lângă cei doi pe care îi am deja. Așa că noi cumpărăm 4 pâini cu maia (600 grame/ bucata) pe săptămână și mâncăm cu toții.
Am cunoscut astăzi echipa Brutăriei Mama Pan formată în exclusivitate din femei, mame care își cresc singure copiii sau mame cu mai mult de 3 copii în întreținere. Ele sunt beneficiarele unui proiect de dezvoltare a economiei sociale inițiat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Și de la 1 decembrie se vor autosusține din această afacere. Sunt mâini pricepute, au făcut cursuri de specialitate în domeniu, sunt blânde, calde, cu ochi prietenoși încât am simțit că le-aș cunoaște de ani buni.
Sunt 8 femei angajate în această întreprindere socială, inclusiv o șoferiță care conduce duba ce face livrările la domiciliul clienților. Livrarea este gratuită pentru o comandă minimă de 50 de lei. Există o gamă largă de produse: pâine albă, integrală, de secară, cu diferite semințe, cu ceapă, usturoi, fursecuri cu nucă, plăcinte cu mere, dovleac, varză murată, cozonac sau sărățele cu maia. Puteți lua și 2-3 pâini pentru mai multe zile. Pâinea cu maia e bună și după o săptămână.
Găsiți aici toate produsele, prețurile și modalitatea de comandă. Scriu acest articol în timp ce mănânc biscuiții lor cu nucă, cu riscul de a pune astăzi un kilogram în plus, însă cum spuneau și azi la prezentare, pâinea cu maia este o pâine care ne ajută inclusiv la a nu mai pune kilograme în plus.
Pâinea cu maia are un indice glicemic mic, fiind recomandată în diete, poate fi consumată și de cei cu intoleranță la gluten, deoarece “prin fermentația cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate parțial sau chiar total” (diversificare.ro), nu creează intoleranțe sau alergii, nu balonează în comparație cu pâinea cu drojdie din comerț, deoarece maiaua predigeră aluatul. Informațiile acestea nu le știu pentru că aș fi specialistă în pâinea cu maia, ci pentru că am ascultat-o pe Corina Munteanu, manageră a calității pâinii cu maia de la MamaPan. Vă invit să o ascultați și voi și să vedeți cum se face pâinea la MamaPan în filmul de mai jos:
https://www.youtube.com/edit?video_id=CxVTouNhhU0&video_referrer=watch
Ce vreau să subliniez însă este faptul că aceste femei sunt adevărate profesioniste, că muncesc cu pasiune la proiectul lor și m-am bucurat să văd astăzi atâta entuziasm și energie în proiectul acesta. Gama de produse se diversifică și în funcțiile de cererile clienților. Eu mi-aș dori, de exemplu, să văd mai multe plăcinte și fursecuri fără zahăr și o să caut niște rețete pentru a le transmite spre testare. Nu ezitați să le transmiteți întrebări și sugestii, veți da peste niște femei deschise spre nou, atâta timp cât se păstrează un produs sănătos.
Mi-aș dori să citesc despre proiectul acesta peste 5 ani și să aflu că a fost o poveste de succes, că s-a înzecit numărul angajatelor, că pâinea cu maia e livrată în tot Bucureștiul și că există pe piață din ce în ce mai puțină (sau deloc) pâine cu aditivi, cu drojdie și alte minuni.
Dar cum toate poveștile de succes au nevoie de puțin ajutor, mi-aș dori să ajutăm și noi această poveste. De fapt însă, ne ajutăm pe noi și familiile noastre, mâncând mai sănătos.
Iată câteva moduri în care mă gândesc că putem sprijini această inițiativă frumoasă:
– consum casnic
– comandă la evenimentele organizate de firmele/ organizațiile la care lucrăm
– parteneriate pentru distribuție (dacă aveți un magazin cu mâncare sănătoasă)
– promovare pe paginile personale de facebook, povestit din gură în gură despre produse după ce le-ați gustat.
– promovare la grădinițele/ școlile la care merg copiii noștri. (ca o paranteză vă povestesc aici că în perioada în care vizitam grădinițe pentru a căuta una pentru Maria, am fost în vizită la o grădiniță privată și am ajuns în perioada în care copiii luau masa; cele două grupe mâncau pe rând, pâinea rămăsese pe masă de la prima grupă, o pâine albă, feliată, la pachet, una din acelea cu termen de valabilitate nelimitat și o bâzâiau muștele; mi-a rămas această imagine în minte, împreună cu vorbele educatoarei care îl amenința pe un băiat că dacă nu stă în coloană cu ceilalți nu-l mai scoate afară până la iarnă și zâmbetul ei către mine și nu am mai călcat vreodată în acea grădiniță).
Am auzit în ultima vreme despre tot mai multe grădinițe care au înlocuit produse nesănătoase din menu-ul lor cu unele mai sănătoase, la propunerea părinților și cred că pâinea pe care o mănâncă copiii zilnic este foarte importantă. M-aș bucura să aud că cel puțin o grădiniță a introdus această pâine delicioasă și sănătoasă în menu-ul copiilor.
Voi ce metode de promovare mai găsiți?
Pagina de facebook a Brutăriei MamaPan este aici, iar site-ul unde puteți plasa comenzi- aici
După ce veți mânca pâine cu maia nu veți mai vrea să mâncați altfel de pâine!
P.S. Dacă veți vrea să faceți acasă pâine cu maia, Corina, managera calității produselor de la MamaPan, vă poate învăța în cadrul atelierelor de făcut păine. Detalii găsiți aici
Leave a Reply