Alaptarea…un vis superb transformat intr-un cosmar
Alaptarea……un vis superb transformat intr- un cosmar. Fara happy end…..
Dupa 13 ore de travaliu si o sarcina pe care nu o doresc nimanui (am scris aici despre sarcina si nastere- povestea noastra) am privit epuizata cel mai frumos vis devenit realitate…puiul meu!!!
Dupa doua ore, da din pacate dupa doua ore , mi- au adus puiul dormind!!! Da, nu am beneficiat de ora magica! Am pierdut doua ore din viata copilului meu , doua ore decisive…..
Lapte aveam pentru 3 copii inca de la 24 saptamani de sarcina! Probabil organismul meu a simtit amenintarea nasterii premature si a inceput sa produca lapte in cantitati industriale…..
Imediat dupa ce am nascut laptele curgea pur si simplu ca un robinet stricat, era suficient sa simta puiul meu senzatie de foame ca laptele ” cobora” . Si o facea in asa fel… ca o furtuna. Imi vajaia capul, mi se termina aerul, ameteam incat trebuia sa ma tin de ceva sa nu cad de pe picioare! Era suficient ca piticul sa isi apropie buzitele de san ca acesta incepea sa curga suficient cat sa ii asigure masa fara ca micutul sa depuna vreun efort!
Dar, cum orice minune dureaza 3 zile, la noi a durat 4 saptamani…
Dupa acest interval lucrurile au inceput sa se deterioreze cu fiecare zi…..A inceput cu plansete la san din ce in ce mai acute…Cu fiecare alaptat era tot mai rau… Deja nu se hranea, laptele era mult si trebuia muls pentru ca sanii mei erau deja cu cel putin 4 numere mai mari …. Pentru a nu- mi lasa puiul sa sufere de foame am cedat biberonului…
Deja isi crease o rutina de masa la 3 ore! Aveam mereu lapte la frigider de la masa anterioara dar de fiecare data il puneam la san inaintea biberonului… Fiind instinctul suptului prezent, evident ca incerca sa ia sanul, dar dupa 3-4 incercari esuate incepea sa planga atat de rau incat imi rupea sufletul… Si pentru a opri acel planset sfasietor… venea biberonul cu licoarea magica numita lapte matern… Incercarile de a suge de la san s-au oprit dupa o vreme, undeva pe la 3 luni, Atunci deja era suficient sa ma vada ca scot sanul pentru a incepe sa planga necontrolat….Daca acopeream sanul plansul se oprea! Reactia lui la san era ca si cum descopeream cutia pandorei si el vedea toate nenorocirile ascunse in ea.. Nu puteam intelege ce anume il ingrozeste pe puiul meu cand vedea sanul…
Am citit despre fren….mi- am intrebat medicul daca nu cumva are si puiul meu….Intrebarea am adresat- o pe la 5 saptamani ale copilului….Doctorul m-a luat peste picior…..Asa ca, aceasta explicatie logica, cum ca puiul meu are fren iar atasarea corecta ii pricinuieste durere, picase…..
Oricat cautam explicatii pentru plansul lui cand vedea sanul …. Nu gaseam nici una plauzibila!!!! Puseu de crestere???? Ok…..dar de ce plange la vederea sanului? S-a obisnuit cu biberonul? Probabil…..dar
Nu am apelat la un consultant in alaptare…din cauza banilor….
Deja am inceput sa ma documentez despre tehnici de readucere la san…..sns….piele pe piele….joaca cu sanii goi….baie impreuna….etc…Le- am incercat pe toate…..mai putin consultant in alaptare….ca doar nu oi fii eu cea mai incapabila mama care nu poate alapta…..
In aceasta perioada a aparut prima ” cadere” de lapte…..abia am scos 20 ml lapte! Panica, panica, panica!…Plans, plans, plans! Nu ii pot asigura copilului o masa…..Am inceput sa il pun la san cam cu forta…..Asa ca plangeam amandoi…..Eu ca nu pot alapta, el ca nu putea manca!
Mergeam in parc , intr- o comunitate in care eram singura cu biberon…Frustrare , invidie, admiratie pentru mame, lacrimi pentru noi…Mamicile m- au sustinut, m-au incurajat…Cand isi alaptau puii isi scoteau si celalalt san pentru puiul meu…..Poate, poate, ….prin puterea exemplului sau pofta sau curiozitate va suge…..
Am ajuns la 9 luni jumate de muls…..Trei caderi de lapte in urma carora a trebuit sa ma mulg din ora in ora cel putin 2 zile pentru a restabili lactatia….. 9 luni jumate in care nu am simtit minunea de a alapta decat 4 saptamani…..9 luni jumate in care am ajuns sa implor mamici cu pici mici si cu lapte praf sa ma lase sa le alaptez copii ca sa le asigur si lor lapte matern si ei stimuland lactatia in mod natural sa ii asigur hrana si copilului meu……Dar refuzurile erau tot timpul…..
Dupa 9 luni jumate cand ne jucam amandoi cu copilul sotu ma intreaba ” Oare e normal cum i- au crescut dintisorii de sus?” ii ridic buzita la copil si nu mica mi- a fost mirarea cand…..dintisorii erau foarte departati unul de altul si intre ei…..Ligamentul buzei cu gingia…..fren labial….care iese de sub gingie…..
Larisa
Din seria povestilor despre alaptare citeste si Sertarele regretelor sau Vedeam in jur numai femei care alapteaza. Eu de ce nu stiu, de ce nu pot?
Trimite-ne si povestea ta despre alaptarea copilului sau despre decizia de a nu alapta pe crestemoameni@gmail.com
Sursa foto- aici
Buna. Ti-am citit povestea cu mare interes. Nu știam de acest diagnostic insa la nastere neonatologul mi-a spus ca copilul meu arelimba in forma de inima si cam aici s-a oprit tot diagnosticul. La acel moment atât eu cât si tatăl lui nu am considerat asta o problema. Ba chiar le spuneam prietenilor ca va fi un copil tare iubit mai ales ca are si limba in forma de inima. Pediatru nu a văzut o problema cu limba lui asa ca nici eu nu m-am prea îngrijorat. La început am avut probleme cu alăptatul , cam 3 saptamâni, insa reflexul a durat vreo 7 luni cand am inceput ușor cu diversificatul. Acum copilul are 2 ani si încă nu vorbește prea mult. Spune Tati dar intr-un mod peltic si nu pronunta consoane ca r, z, l.pe nu vreau il pronunta “nu eau”. Poti sa-mi recomanzi un pediatru sau un ORL-ist bun in România? As vrea sa-mi duc copilul pentru un control. Toată familia ma considera nebuna si exagerata insa articolul tau m-a luminat. Sunt convinsă sa aici era problema lui. Eu tot credeam ca are deficiente de vorbire si care nevoie de un logoped insa cred ca problema lui e frenul lingual. Si dintii i-au crescut un pic deformati.
Pot sa iti zic cu certitudine ca un consultant in alaptare poate identifica frenul lingual cu certitudine!!! Din pacate medici sunt putini care acorda atentie acestui detaliu!!!! Frenul lingual influenteaza vorbirea cu certitudine , cel labial are sanse mari sa nu influenteze
Ai vreo recomandare de consultant in alaptare in Bucuresti? Unul foarte bun?
Da! Ramona Bunescu! O gasesti pe facebook si in grupul Alapteaza!!! E o super mama,super om si super consultant
Ramona Bunescu e si recomandarea mea
Buna, acum ca ai aflat care e diagnosticul ai fost cu copilul la medic ca sa taie frenul? Daca nu ai facut-o sunt sigura ca nu o faceai nici cand era mic din cauza milei. Si daca tu erai sigura ca era frenul de vina trebuia sa iti sustii ideea pana la final sau sa consulti un medic care se ocupa de cavitatea bucala- MEDIC DENTIST.
Cand mi- am intrebat medicul despre fren , copilul avea doar 5 saptamani , iar eu eram in cautarea unei explicatii pentru incapacitatea mea de a alapta!!! Ma uitasem la poze insa eram incapabila sa identific un fren lingul dar unul labial….asa ca mi- am crezut medicul pe cuvant!!!! Frenul l- am identificat cu sotu cand gaza avea 10 luni jumate pt ca dintii de sus erau extrem de departe unul de altul si de undeva din partea din spate a gingiei iese un fel de ata continuata cu piele ce leaga buza!!!! Intre timp mi- am schimbat medicul si cea la care eram e si consultant in alaptare, ea a confirmat banuiala nostra:” un fren labial extrem de urat care nu a permis copilului sa isi deschida gurita suficient pentru a suge!!! Daca era sa fie identificat la timp , adica pana in doua luni , operatiunea e una usoara care nu necesita anestezie…..tinand cont ca frenul a fost identificat si confirmat atat de tarziu, la sugestia doamnei dr am convenit sa asteptam pana la 4 ani sa vedem daca ii afecteaza vorbirea, daca nu i- o afecteaza , nu vom indeparta frenul chiar daca va ramane cu strunga intre dinti….dar cand a fost confirmat frenul ni s- a spus ca fiind mare deja necesita anestezie generala si nu am cosiderat ca trebuie supus copilul unei astfel de interventii!!!
Cum ati ramas pana la urma cu frenul? Nu ati hotarat sa il taiati? Avand in vedere ca fetita deja are probleme cu dintisorii, cel mai bine ar fi fost sa il taiati atunci, pentru ca poate avea probleme destul de mari cand vor erupe cei permanenti. Orice stomatolog iti poate spune ca un fren scurt, poate duce la probleme gingivale si parodontale. E evidenta deja diastema, iar dintisorii temporari afecteaza mugurii dintilor permanenti, iar o eruptie incorecta a acestora va duce in final la malpozitii ai celorlalti dinti.
Ar fi pacat ca fetita sa sufere mai tarziu, mai ales ca manopera e una usoara si la varsta asta ei uita destul de repede.
Nu este adevarat!! Nu trebuie niciun fel de anestezie. Noi am taiat frenul lingual la 6 luni + fara niciun fel de anestezie iar pe cel labial si l-a rupt singur cand a cazut cu sticla pe la 10-11 luni.
La primul au curs 2-3 picaturi de sange, la al doilea putin mai mult.
Daca nu e prea tarziu nu abandonati, mai intrebati, se poate relacta!
Mar intreresa raspunsul tau cu frenul rupt ca fimiu si la rupt si el acum cateva luni si mie foarte frica frenul rupt intre buza de sus si gingie frenul rupt sub buza poate sai afecteze pozitia guriti sau a nasului copilu are 3ani si 10luni un sfat va rog
Draga mea, astazi, la 1 an si o luna a copilului meu, am descoperit acelasi fren labial superior ca al copilului tau. Nici eu nu am putut alapta, am crezut ca e el lenes. Desi atasarea parea corecta, eu aveam ragade si dureri enormeee si am renuntat din primele zile, mulgandu-ma pana la 2 luni.
Asta ar fi una, dar la fel, are incisivii centrali distantati si nu i se vad deloc cand rade, cand gangureste…
Ma simt frustrata ca nu am reusit sa identific asta pana acum, ca nu am fost inspirata sa caut asa ceva, ca am fost inconjurata de personal medical care nu a stiut sa dea importanta frenurilor!
Astazi e o zi in care ma simt trista…:(
Am vazut comentariul si mar intreresa frenul rupt la buza de sus accidental si nu stiu ce sa fac ma gangesc la fel si fel de probleme mie mie foarte frica sa nu se intample ceva cu pozitia guriti sau a nasului dar frenul ramas sub buza rupt nu o sai cauzeze si la ript acum cateva luni ce ma sfatuiti ca ati crecut prin asa ceva va aspt cu un raspuns
Frenul rupt la copil de3ani si 10luni dintre buza de sus si gingie poate sa modifice pozitia guriti sau a nasului si la rupt acum cateva luni si frenul rupt care sta sub buzita poate sai afecteze ceva ata cine a pati asa va rog un sfat cat mai repede
Mda…copilul de 1,7 luni….tocmai ce am văzut zilele acestea ca are fren labia….mi-e atât de ciuda ca nimeni nu mi-a pomenit nimic de asa ceva.
Întâmplător am auzit și din curiozitate am intrat pe net pe imagini sa vad ce e…dupa care ma uit la copil în gurita și clar, are!
și Doamne mult lapte am avut…si doar 3 săptămâni alăptat cu dureri groaznice de sâni.
Acum sunt însărcinată iar în 26 săptămâni…clar voi avea again mult lapte…o sa gestionez altfel situația.
Sarcina usoara! Si alaptarea cum ti-o doresti! Multa sanatate! E bine ca stii macar acum care a fost problema.
Copil 1 an si aproape 4 luni,azi am descoperit ca are fren labial… are dintisorii de sus distantati, fara contacte, strunga mare la incisivii 11 21 ( ca mama-sa 🙂 ), m-a luminat o mamica, am alaptat 9 luni dar ptr ca nu ii ajungea am baut si lp de la 6 saptamani ( nu ajungea ca nu tragea bine si nu era stimularea, stimulam cu pompa dar am cedat la un moment dat ca nu mai puteam nici fizic nici psihic) , primele saptamani au fost groaznice, rani cu sange la san, nici nu vreau sa ma gandesc ce a fost, plangeam cand il puneam la san… Nici nu stiam ca exista si fren labial, credeam ca doar lingual, si tot il cautam sa vad daca are sau nu… E pe drum bebe 2, speram ca va fi bine. 🙂
Nu imi vine sa cred! E plina lumea de incompetenti! Aceeasi problema am avut si eu. La scurt timp am pierdut laptele! Plangeam amandoi! El pt ca nu reusea sa se ataseze bine si nu venea laptele, eu pt ca ma durea ingrozitor! La cateva luni am fost cu el la pediatru si l-am intrebat de fren lingual dar s-a uitat fugitiv de la distanta si a spus ca nu e neaparat sa se intervina chirurgical. Frenul labial nu l-a verificat si acum la un an si o luna descopar ca de fapt asta era problema. Baietelul are strunga si o piele groasa care leaga buza superioara de gingie si nu permite dintilor sa creasca apropiati! Nici pe mine nu m-a crezut nimeni cand am spus ca are problema asta. Toti credeau ca sunt comoda si nu vreau sa alaptez! Din pacate nici medicii de familie, nici pediatrii nici neonatologii nu dau importanta acestui lucru desi este extrem de important sa poti sa iti alaptezi copilul. Multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta!