730 de zile
Cautand printre materialele montessori pentru matematica am descoperit setul pentru compunerea/ descompunerea numerelor de ordinul miilor. Setul l-am printat gratis de aici http://www.shop.montessoriprintshop.com/Large-Number-Cards-MF-9.htm?categoryId=-1 si l-am laminat. Probabil ca poate fi folosit la inceput pentru compunerea numerelor de ordinul zecilor si crescuta dificultatea gradual. Alex, fiind familiarizat cu numerele mari, i-am prezentat de la inceput toate cartonasele din set. Le-a studiat putin, m-a intrebat la ce folosesc, i-am aratat cum poate compune/ descompune numerele. A facut si el cateva descompuneri apoi l-a abandonat si ignorat multa vreme. Pana atunci ii aratasem cum se aduna dupa metoda clasica, punand numerele unele sub altele, am incercat sa facem o adunare cu trecere peste ordin, nu a inteles si am abandonat ideea.
Intr-o seara, discutam cu Alex (5 ani si 10 luni) despre spatiu, planete, miscarea de revolutie si miscarea de rotatie a Pamantului si a celorlalte planete. Uite asa am ajuns la discutia ca un an pe nu mai stiu ce planeta (nu mai stiu eu, ca el a retinut) dureaza aproximativ 2 ani pamantesti. Intrebarea lui a venit in mod firesc:
- Dar cate zile sunt in 2 ani?
- …700 si ceva – si repede, conform invataturii clasice din scoala, imi intind o imaginara coala alba in cap, scriu frumos unul sub altul 365 + 365, adun cifra unitatilor si….aud de la Alex raspunsul:
- 730
- …..paiii….incerc sa trag de timp; nu ii pot confirma sau infirma pentru ca nu mi-am terminat calculul asa ca il intreb cum a ajuns la rezultatul asta.
- Pai, 300+300 = 600, 60+60 = 120 si cu aia 600 de dinainte fac 720 si cu 10 de la 5+5 = 730, nu?
Clar si logic ca “buna-ziua”, ce pot sa mai zic?
- Corect Alex. Felicitari, ai adunat corect.
Il culc, ma bag si eu in pat si nu pot sa adorm. Ma intreb cand a devenit mintea mea atat de obosita si a lui atat de vioaie. Imi aduc aminte de setul de compunere descompunere si imi dau seama ca, desi nu a parut sa-i dea foarte multa importanta, creierul lui a stocat acolo undeva informatia si a folosit-o atunci cand a avut nevoie.
Creierul copiilor (mintea absorbanta asa cum il numeste Maria Montessori) invata non stop chiar si atunci cand nu pare ca ar face-o.
Gabriela
De aceeasi autoare citeste si La 5 ani e greu sa intelegi de ce un lucru pe care aproape toata lumea il face in jurul tau e asa de gresit
Leave a Reply